Αποτελεσματικά “γιατροσόφια”

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Αποτελεσματικά «γιατροσόφια»Η πρακτική ιατρική γίνεται όλο και πιο σπάνια στις μέρες μας, οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει ανεπιστρεπτί τα «καταπλάσματα», τις «μπαμπακούρες» και τις «βεντούζες» και απευθύνονται αμέσως σε γιατρό για την αντιμετώπιση έστω και μικρών προβλημάτων υγείας. Είναι καλό, όμως, να γνωρίζουμε πώς αντιμετώπιζαν παλιά, ειδικά σε χωριά που δεν υπήρχε γιατρός, τις μικροασθένειες. Όχι, φυσικά, για να υποκαταστήσουμε τον γιατρό, αλλά για να δώσουμε άμεσα μια πρώτη βοήθεια σ’ αυτόν που έχει ανάγκη ή για να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που θεωρούμε ότι δεν είναι τόσο σοβαρή που να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. Εννοείται ότι δεν μένουμε σ’ αυτά, ειδικά αν τα συμπτώματα επιμείνουν παρά την «θεραπεία», συμβουλευόμαστε οπωσδήποτε τον γιατρό μας ή επισκεπτόμαστε κάποιο νοσοκομείο.

Δυσπεψία

Αντί να καταλήξουμε σε χάπια προτιμάμε δύο-τρεις κρυστάλλους μαστίχας διαλυμένους σε νερό. Φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα, αν όχι καλύτερο.

Πίεση

Αν αισθανόμαστε υψηλή πίεση και θέλουμε άμεσο αποτέλεσμα στύβουμε ένα λεμόνι και πίνουμε το χυμό του, μονορούφι αν είναι δυνατόν. Η γεύση μπορεί να είναι πολύ ξινή, αλλά το αποτέλεσμα είναι ορατό σε λίγα λεπτά της ώρας.

Πόνος στο στομάχι

Πριν ανησυχήσουμε βράζουμε λίγη ρίγανη στο μπρίκι και πίνουμε το αφέψημα. Ιδανικό για μικροδηλητηριάσεις, που δεν επηρεάζουν πολύ τον οργανισμό.

Αποτελεσματικά «γιατροσόφια»Έγκαυμα

Η λύση για την άμεση αποκατάσταση του δέρματος είναι ασπράδι αυγού. Οσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την ώρα που έγινε το έγκαυμα. Καθαρίζουμε πρώτα την περιοχή με οινόπνευμα και στη συνέχεια απλώνουμε το ασπράδι (χωρισμένο από τον κρόκο, εννοείται).

Πόνος στη μέση

Βράζουμε ένα λάχανο και χρησιμοποιούμε το ζουμί του για εντριβή. Απομακρύνει άμεσα τον πόνο. Κατάλληλο και για πόνο στον αυχένα.

Βουλωμένη μύτη

Κόβουμε μισό κρεμμύδι σε μία λεκάνη και ρίχνουμε μέσα της βραστό νερό. Βάζουμε το πρόσωπό μας πάνω από τη λεκάνη, όσο πιο κοντά μπορούμε λόγω της θερμότητας, και εισπνέουμε 8-10 φορές. Αποτέλεσμα άμεσο και εγγυημένο.

Αποτελεσματικά «γιατροσόφια»Καρούμπαλο

Η πιο κοινή λύση για ανακούφιση από τον πόνο των χτυπημάτων είναι πάγος πάνω στο σημείο. Στο κεφάλι, όμως, το καρούμπαλο θα σταματήσει να πονάει και το πρήξιμο θα υποχωρήσει πιο γρήγορα αν αλείψουμε λίγο βούτυρο στο σημείο που χτυπήσαμε .

Πονόδοντος

Πριν επισκεφτούμε τον οδοντίατρο, αντί να ταράξουμε τα παυσίπονα, χρησιμοποιούμε μια παλιά συνταγή: Βρέχουμε μια μπατονέτα, την πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι φαγητού και την βάζουμε στο αυτί μας, εννοείται από τη μεριά του πονεμένου δοντιού. Κάνει θαύματα.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…