Αποταμίευση και πώς να την κάνεις τρόπο ζωής

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Η σημασία της αποταμίευσης σήμερα που η κρίση έχει αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές δυνατότητες όλων μας, παίρνει άλλη διάσταση. Η εποχή της υπερκατανάλωσης έχει περάσει ανεπιστρεπτί και η επιπόλαιη αγορά χωρίς δεύτερη σκέψη διαφόρων αγαθών δεν αποτελεί πλέον επιλογή.

Όλοι μας έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει την ανάγκη μιας ασφάλειας για το μέλλον, το δικό μας και κυρίως των δικών μας ανθρώπων. Η αποταμίευση γίνεται πλέον τάση, ως αποτέλεσμα της κατανόησης ότι τα χρήματα είναι πολύτιμα και η διαχείρισή τους απαιτεί εκείνη τη δεύτερη σκέψη  που λέγαμε  παραπάνω.

Έρευνες έχουν καταδείξει ότι  τόσο οι μεσαίες ηλικίες, όσο και οι νεώτερες εκτιμούν ότι η οικονομική ασφάλεια είναι σημαντικότερη για την προσωπική τους ευτυχία και τη συνδέουν  ευθέως με την αποταμίευση. Η κρίση από τη μια, έχει μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα και από την άλλη, οι καταναλωτές έχουν κουραστεί από την υπερπροσφορά αγαθών και γίνονται απαιτητικοί αλλά και επιλεκτικοί  στη διαχείριση των χρημάτων τους.

Οι επιλογές αποταμίευσης λοιπόν διαμορφώνονται ανάλογα με το προφίλ του επενδυτή, την ηλικία του και την οικονομική δυνατότητά του μέσα στις πολύ πιεστικές συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί με την φορολόγηση και την  αύξηση των τιμών των αγαθών στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε να αποταμιεύουμε ένα μικρό ποσό καθημερινά, ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα ή

ένα μεγαλύτερο  στους μήνες που πιθανόν τα έξοδα να είναι μικρότερα.

Η αποταμίευση αποτελεί τον τρόπο εξασφάλισης της ποιότητας της ζωής μας,  αλλά και της αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων που μπορεί να συμβούν στη ζωή όλων μας.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr