Ό,τι απορίες έχετε για την πυγμαχία

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Η πυγμαχία αποτελεί ένα εξαιρετικά διαδεδομένο άθλημα, τόσο αξιέπαινο όσο και αξιόλογο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, γίνεται ακόμα περισσότερος ντόρος εξαιτίας των ποικίλων ωφελειών που έχει. Θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τον κόσμο της; Ο κος. Γιώργος Καλλιμπορδάνης, χρόνια πυγμάχος, με διακρίσεις σε πανελλήνιους και μη αγώνες και γενικότερα εμπλεκόμενος στο χώρο τον πολεμικών τεχνών, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε!

1) Καταρχάς, γιατί να ασχοληθεί κάποιος με την πυγμαχία;

Στη ζωή κάθε ανθρώπου υπάρχουν στιγμές που έρχεσαι αντιμέτωπος με τους φόβους σου, με καταστάσεις που σε κάνουν να πονάς και καταστάσεις που χρειάζονται μεγάλη δύναμη και θέληση για να μπορέσεις να τις ξεπεράσεις και να σταθείς ξανά στα πόδια σου. Η πυγμαχία είναι κάτι που μπορεί να σε διδάξει όλα αυτά. Είναι αυτό που σε φέρνει αντιμέτωπο με τους φόβους σου. Σε μαθαίνει να μην εγκαταλείπεις, να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, να είσαι αληθινός και, για μένα προσωπικά, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

2) Γυμνάζει το σώμα η συγκεκριμένη προπόνηση ή χρειάζεται να κάνεις επιπλέον πράγματα και διατροφή;

Η πυγμαχία αυτή καθ’ αυτή είναι αερόβια προπόνηση που σε βοηθάει στο κάψιμο λίπους και, ίσως, στο να χάσεις κάποια περιττά κιλά στο σώμα σου. Αυτό, όμως, ισχύει στην απλή μορφή της, δηλαδή όταν γίνεται σαν χόμπι. Η επαγγελματική πυγμαχία είναι άλλο κομμάτι. Χρειάζεται αφοσίωση και ατελείωτες ώρες προπόνησης – προπόνηση στις τεχνικές της πυγμαχίας, αλλά και προπόνηση με βάρη, τρέξιμο, προπόνηση δύναμης και πολλές φορές συνδυασμό αυτών. Και, φυσικά, η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο. Όσο καλύτερα τρως τόσο πιο δυνατός είσαι στην προπόνηση.

3) Ποιον θεωρείς τον καλύτερο πυγμάχο που έχει υπάρξει και γιατί;

Από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο γυμναστήριο στο μυαλό μου υπήρχε ένας άνθρωπος. Ήταν και θα είναι ο λόγος που αγάπησα και αγαπώ τόσο πολύ αυτό το άθλημα, ακόμα και αν δεν είναι πια στη ζωή. Δεν είναι άλλος από τον τεράστιο Muhammad Ali. Είναι κάτι παραπάνω από τον κορυφαίο πυγμάχο όλων των εποχών, είναι εκείνος που έκανε την πυγμαχία το δημοφιλέστερο άθλημα στην Αμερική και ένα από τα δημοφιλέστερα στον κόσμο. Έκανε την πυγμαχία επιστήμη και δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αν τώρα μιλήσουμε για τις φιλανθρωπίες του και τον ίδιο ως άνθρωπο πρέπει να γράψω δύο τετράδια και πάλι δεν φτάνουν. Αρκεί να πω ότι στην Αγγλία θα αλλάξει ο νόμος για να μπορέσει ο Ali να χριστεί ιππότης μετά θάνατον, κάτι που μέχρι τώρα δεν γινόταν.

4) Έχει μέλλον στην Ελλάδα το συγκεκριμένο άθλημα;

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι ακόμα πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι. Είναι πολύ πίσω σε όλα και ο αθλητισμός δεν αποτελεί εξαίρεση. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται και προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο. Ελπίζω κάποια στιγμή να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε όλα αυτά. Προς το παρόν, η πυγμαχία στην Ελλάδα, ακόμα και για τους επαγγελματίες, παραμένει μία πολύ ακριβή ενασχόληση και ο λόγος για να ασχοληθείς είναι καθαρά γιατί εσύ το θέλεις. Δεν θα έχεις κάποιο κέρδος από αυτό σύντομα, εκτός από την προσωπική σου ικανοποίηση. Ευτυχώς για κάποιους αυτό είναι αρκετό μέχρι στιγμής και βάζω και τον εαυτό μου μέσα φυσικά.

5) Σε κάνει περισσότερο επιθετικό και στη ζωή σου;

Όχι, δεν θεωρώ ότι η πυγμαχία σε κάνει επιθετικό, το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει ένα λάθος σκεπτικό εδώ. Ορισμένα άτομα που ασχολούνται ένα ορισμένο διάστημα με την πυγμαχία και όταν προχωρούν στο δρόμο νομίζουν ότι είναι ο Mike Tayson, είναι ακριβώς το ίδιο με κάποιον που παίζει μπάλα στην ομάδα του χωριού του, όμως συμπεριφέρεται σαν να παίζει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ένας πραγματικός πυγμάχος και γνώστης του αθλήματος δεν έχει λόγο να είναι επιθετικός. Ξέρει τι μπορεί να κάνει και για αυτό το λόγο δεν χρειάζεται να το κάνει. Εμπιστοσύνη στον εαυτό μου σημαίνει ότι ξέρω τι είμαι και ξέρω τις δυνατότητές μου. Αν μιλήσω για μένα, πολλές φορές θα μπορούσα να σηκώσω τα χέρια μου σε κάποιο περιστατικό στο δρόμο, όμως δεν το έκανα, γιατί ήξερα ότι δεν υπάρχει λόγος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψω σε κάποιον να προσβάλει εμένα ή κάποιον δικό μου άνθρωπο. Απλά προτιμώ να λύνω καταστάσεις με το στόμα μου και όχι με τα χέρια μου. Η πυγμαχία είναι επιστήμη, το είπα και πριν. Ανοίγει το μυαλό σου, δεν σε γυρνάει στο μεσαίωνα.

6) Τι θα έλεγες σε κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει;

Θα του έλεγα να ξεκινήσει αν το θέλει, αλλά σίγουρα όχι αγωνιστικά. Δυστυχώς, όπως ανέφερα και πριν, είμαστε πολύ πίσω σαν χώρα σε αυτόν τον τομέα και νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να μείνει σαν χόμπι, ειδικά για κάποιον που θα ξεκινήσει τώρα.

7) Βοηθάει να τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου, να συγκροτήσεις καλύτερη κρίση και να έχεις άλλη αντίληψη. Ισχύει;

Βοηθάει σε όλα αυτά. Πρέπει όμως, ταυτόχρονα, να είσαι προσγειωμένος και να ξέρεις που είναι τα όριά σου, να σέβεσαι τους γύρω σου καθώς και να μπορείς να κερδίσεις τον δικό τους σεβασμό με αυτό που είσαι και όχι επειδή ξέρεις να χτυπάς. Θα ξαναπώ ότι η πυγμαχία είναι επιστήμη και για πολλούς στάση ζωής. Δεν είναι ούτε πλάκα, ούτε μαγκιά. Για αυτούς που το κάνουν με την καρδιά τους είναι κομμάτι της ζωής τους οπότε είναι λογικό να επηρεάζει το χαρακτήρα σου. Προς το καλύτερο ή το χειρότερο; Δεν ξέρω- αυτό είναι στο χέρι του καθενός.

8) Θα το πρότεινες και σε μια γυναίκα;

Θα το πρότεινα σε επίπεδο απλής γυμναστικής. Θεωρώ ότι η πυγμαχία δεν είναι για γυναίκες. Δεν πιστεύω ότι είναι κατώτερες ή ότι δεν μπορούν να το κάνουν. Έχω αυτή την άποψη γιατί πολύ απλά το γυναικείο σώμα είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το αντρικό. Για παράδειγμα, ένα χτύπημα στο στήθος σε εμάς δεν είναι τίποτα, σε μια γυναίκα όμως μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Πιστέψτε με, έχω δει κοπέλες να χτυπάνε πολύ άσχημα και δεν το συνιστώ για κανένα λόγο.

9) Σου δημιουργεί μια ξεχωριστή φιλοσοφία για τη ζωή;

Θα σου απαντήσω με κάτι που έλεγε ο μεγαλύτερος όλων, ο Muhammad Ali. Έλεγε ότι «το αδύνατο είναι απλά μια μεγάλη λέξη που χρησιμοποιούν μικροί άνθρωποι και προτιμούν να ζουν σε ένα κόσμο που τους έδωσαν άλλοι, παρά να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να τον αλλάξουν». Το αδύνατο δεν είναι γεγονός, είναι απλά μια γνώμη, είναι κάτι προσωρινό και όπως έλεγε εκείνος «τίποτα δεν είναι αδύνατο». Αυτό με έχει κάνει η πυγμαχία να πιστεύω, αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί φιλοσοφία.

10) Πιστεύεις ότι τα άτομα που ακολουθούν τη συγκεκριμένη πολεμική τέχνη υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους; Αν ναι, το θεωρείς φυσιολογικό να συμβαίνει;

Πιστεύω ότι υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους όλα τα άτομα που κάνουν οποιαδήποτε πολεμική τέχνη και αυτό γίνεται συνήθως τον πρώτο καιρό. Έχουν γίνει έρευνες και έχει αποδειχθεί ότι τα περισσότερα θύματα σε καυγάδες είναι άτομα που ασχολούνται με κάποια πολεμική τέχνη, αλλά είναι πολύ νωρίς για να τη χρησιμοποιήσουν. Η πυγμαχία, όπως και καθετί στη ζωή μας χρειάζεται χρόνο, για να μην πω χρόνια, εξάσκησης για να μπορέσεις να τη χρησιμοποιήσεις σε συνθήκες πραγματικού κινδύνου.

Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και σίγουρα σε αυτό πρέπει να συμμετέχουν και οι δάσκαλοι αυτών των αθλημάτων. Πρέπει να δίνουν στα παιδιά να καταλάβουν ότι ο πραγματικός κόσμος δεν είναι γυμναστήριο και ότι αυτό που μαθαίνουν είναι κάτι καινούριο, ακόμα για αυτούς. Είναι βασικό να το καταλάβεις αυτό για να μην έχεις προβλήματα και να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις και τι όχι.

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…