Απονομή Λογοτεχνικών Βραβείων 2011

Συντάκτης: Κωστής Λεβέντης

H απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2011, για τη λογοτεχνική παραγωγή του 2010 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, τη Δευτέρα 30 Απριλίου. Εκεί παραβρέθηκαν συγγραφείς-συνάδελφοι των βραβευθέντων, συνοδοιπόροι της τέχνης αλλά και το ενθουσιώδες αναγνωστικό κοινό. Οι συγγραφείς παρέλαβαν τα βραβεία τους για τη λογοτεχνία, τη μετάφραση και το παιδικό βιβλίο, και ανεβαίνοντας στο βήμα εξέφρασαν με προβληματισμό και στοχασμό την πορεία του τόπου σε όλα τα επίπεδα, κριτικάροντας καυστικά την πολιτική κατάσταση.

Η απονομή ξεκίνησε με το ζεστό χειροκρότημα προς τον δηλωμένο αρνητή των βραβείων, ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο. Ο πρόεδρος της επιτροπής αναφερόμενος στον ποιητή είπε: «Δεν απασχόλησε την επιτροπή αν ο βραβευθείς θα δεχόταν ή όχι το βραβείο, αλλά αν η Πολιτεία όφειλε να τον τιμήσει και η επιτροπή έκρινε ότι όφειλε. Στη διακριτική του ευχέρεια ήταν να το αποδεχθεί ή όχι και η αντίδρασή του είναι καλοδεχούμενη».

Μολονότι το βιβλίο δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση, «οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, αυτές που θα τον βγάλουν από την κρίση, είναι όχι απλά παρούσες αλλά και πιο παρεμβατικές από ποτέ, αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα που στέλνει η αποψινή γιορτή στην ελληνική κοινωνία» είπε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος παρέστη σε μέρος της τελετής και απένειμε τα πρώτα βραβεία. Απόντες, ωστόσο, ήταν από το γεμάτο αμφιθέατρο οι πολιτικοί κάθε χρωματισμού, όχι όμως η πολιτική και η ελληνική κρίση.

Τα βραβεία που δόθηκαν είναι τα εξής:

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων: κατά πλειοψηφία στον Ντίνο Χριστιανόπουλο για το σύνολο του έργου του.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα: εξ ημισείας στον Mιχάλη Γεννάρη για το έργο του με τίτλο «Πρίγκιπες και δολοφόνοι», εκδόσεις Ίνδικτος και στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το έργο του με τίτλο «Φαγιούμ», εκδόσεις Μανδραγόρας.

Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά: στον Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη για τη μετάφραση του έργου με τίτλο Ιλιάς του Ομήρου, εκδόσεις Άγρα.

Βραβείο Ποίησης: στον Γιώργο Μαρκόπουλο για το έργο του με τίτλο «Κρυφός κυνηγός», εκδόσεις Κέδρος.

Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας: στον Χρήστο Οικονόμου για το έργο του με τίτλο «Κάτι θα γίνει, θα δεις», εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Μυθιστορήματος: στον Θωμά Κοροβίνη για το έργο του με τίτλο «Ο γύρος του θανάτου», εκδόσεις Άγρα.

Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής: εξ ημισείας στην Γεωργία Γκότση για το έργο της με τίτλο «Η διεθνοποίησις της φαντασίας: Σχέσεις της ελληνικής με τις ξένες λογοτεχνίες τον 19ο αιώνα», εκδόσεις Gutenberg και στην Βενετία Αποστολίδου για το έργο της με τίτλο «Τραύμα και μνήμη: Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων» εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: στον Γιώργο Χ. Θεοχάρη για το έργο του με τίτλο «Δίστομο – : 10 Ιουνίου 1944 – Το ολοκαύτωμα», εκδόσεις Σύγχρονη Έκφραση.

Βραβείο Απόδοσης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική Γλώσσα: στον Άρη Μπερλή για τη μετάφραση του έργου με τίτλο «Βενετία» της Τζαν Μόρις, εκδόσεις Πάπυρος.

Βραβείο Απόδοσης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα: εξ ημισείας στους Peter Jeffreys για τη μετάφραση του έργου Selected Prose Works του Κ.Π.Καβάφη, εκδόσεις University of Michigan Press και στην Carmen Vilela για τη μετάφραση του έργου Relatos de Siros του Εμμ. Ροϊδη, εκδόσεις Universidad de Sevilla.

Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: στον Χρήστο Μπουλώτη για το έργο «Τα πολύτιμα σκουπίδια του κυρίου Νο», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Βραβείο Εφηβικού Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: στη Μαρία Παπαγιάννη για το έργο «Το δέντρο το μονάχο», εκδόσεις Πατάκης.

Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: στην εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά και στο συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου για το έργο «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο», εκδόσεις Πατάκης.

Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά: στην Άλκηστη Χαλικιά για το έργο «Στο πάρκο με τα ζώα», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Συντάκτης: Κωστής Λεβέντης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.