Απομάκρυνε από τη ζωή σου τους τοξικούς ανθρώπους

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Στη ζωή υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να μας χαλάσουν τη διάθεση, να μας στενοχωρήσουν, να μας πληγώσουν, να μας δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα. Καταστάσεις, προβλήματα και άγχος μπορεί να μας οδηγήσουν ακόμη και σε κατάθλιψη, αν δεν ξέρουμε πώς να τα διαχειριστούμε.

Σημαντικό ρόλο στη ζωή και την ψυχολογία μας, παίζουν και οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μας στηρίζουν, μας κάνουν να γελάμε και να περνάμε καλά. Οι θετικοί άνθρωποι, κάνουν αυτομάτως και τη δική μας ζωή καλύτερη. Αυτό ακόμη και αν φαίνεται, δεν είναι καθόλου περίεργο, αφού τελικά οι ενέργειες, θετικές και αρνητικές, υπάρχουν. Και όχι μόνο υπάρχουν, αλλά καθορίζουν και πολλά πράγματα.

Όπως υπάρχουν οι θετικοί, έτσι υπάρχουν και οι αρνητικοί άνθρωποι, ή αλλιώς οι τοξικοί άνθρωποι στη ζωή. Τέτοιους ανθρώπους θα συναντήσουμε σίγουρα αρκετές φορές. Πώς μοιάζει όμως ένας τοξικός άνθρωπος;

Ο τοξικός άνθρωπος, είτε επίτηδες είτε χωρίς να το θέλει, γεμίζει την ατμόσφαιρα με αρνητισμό, απομακρύνοντας με τον τρόπο του κάθε θετικό στοιχείο. Θα είναι εκείνος που θα μας γεμίσει με αρνητικές σκέψεις, θα μας επηρεάσει, θα μας στενοχωρήσει, θα μας χαλάσει τη διάθεση. Στην πραγματικότητα, οι τοξικοί άνθρωποι, ακόμη και όταν είναι φίλοι μας (ή νομίζουμε ότι είναι), δεν ενδιαφέρονται για κάποιον άλλο παρά για τον εαυτό τους.

Επιμένουν να μας εξιστορούν συνεχώς τα προβλήματά τους, να μας ζητούν συμβουλές και απαιτούν έτσι με τον τρόπο τους να τους ακούμε υπομονετικά, χωρίς να μας επιτρέπουν να εκφράσουμε και εμείς αυτό που μας προβληματίζει. Θεωρούν ότι τα δικά τους ζητήματα είναι πάντα πιο σημαντικά και άξια συζήτησης από των άλλων και θέλουν να αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Συνήθως, δεν έχουν τίποτα θετικό να μοιραστούν μαζί μας, παρά μόνο κάτι αρνητικό. Η αρνητική τους ενέργεια μας κατακλύζει και μας ακολουθεί. Ψάχνουν συνεχώς τη συμπόνοια μας και παρουσιάζουν τον εαυτό τους διαρκώς σαν ένα πλάσμα που ζει ένα δράμα, ακόμη και όταν δεν ισχύει.

Απομάκρυνε από τη ζωή σου τους τοξικούς ανθρώπους

Άλλη μια συνήθεια των ανθρώπων αυτών είναι να μειώνουν τους άλλους. Θα φροντίσουν πάντα να δείχνουν με έμμεσο τρόπο ότι είναι καλύτεροι από εμάς, τονίζουν τα μειονεκτήματά μας και μας κάνουν χάνουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας. Στην ουσία είναι οι κομπλεξικοί άνθρωποι που επιδιώκουν μια επιβεβαίωση, μέσα από την μείωση των άλλων. Σχολιάζουν το κάθε τι που κάνουμε και ακόμη και αν δείχνουν να μας ρωτούν κάτι από ενδιαφέρον, στην πραγματικότητα μας ρωτούν κάνοντάς μας να νιώθουμε άσχημα. Με λίγα λόγια οι άνθρωποι αυτοί είναι κάτι σαν δηλητήριο στη ζωή μας, ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνουμε. Μπορεί να είναι απλοί γνωστοί, ή και φίλοι μας. Είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσουμε, αλλά υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας.

Καταλαβαίνουμε ότι ένας άνθρωπος είναι για εμάς τοξικός, όταν συνειδητοποιούμε ότι η παρέα και η συναναστροφή μαζί του δεν μας προσφέρει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, κάθε φορά που βρισκόμαστε μαζί του, καταλήγουμε να έχουμε κακή διάθεση, να είμαστε προβληματισμένοι και στενοχωρημένοι. Από εκεί θα καταλάβουμε, ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να απομακρυνθεί από τη ζωή μας. Άν δεν γίνεται να τον απομακρύνουμε εντελώς, καλό είναι να περιορίσουμε τις συναντήσεις μαζί του, ή να κρατήσουμε μια πολύ τυπική σχέση. Δεν είναι κακό να το κάνουμε, ούτε χρειάζεται να έχουμε τύψεις για κάτι. Αντίθετα, ας επιλέξουμε να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους θετικούς, αισιόδοξους που πραγματικά νοιάζονται και χαίρονται για εμάς και δεν ζηλεύουν. Η ζωή μας θα γίνει πολύ καλύτερη.

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.