Απολέπιση προσώπου: Οφέλη και μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου

Η απολέπιση προσώπου είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία που οφείλουν να εντάξουν στην τακτική περιποίησή τους τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες. Αυτή η θεραπεία ομορφιάς βοηθάει το πρόσωπο να λάμψει και να είναι πιο υγιές.

Αν ενδιαφέρεσαι για τη φροντίδα του προσώπου σου, μάθε περισσότερα για τα οφέλη της απολέπισης και τα μυστικά της που οδηγούν σε μία πιο λαμπερή επιδερμίδα.

Τι είναι η απολέπιση προσώπου

Η απολέπιση προσώπου μέσω των κόκκων είναι ο βασικός καθαρισμός που πρέπει να γίνεται 1 – 2 φορές την εβδομάδα για να καθαρίζεται το δέρμα και να απορροφώνται από την επιδερμίδα τα υπόλοιπα προϊόντα φροντίδας. Στην ουσία με το scrub προσώπου απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα και ενεργοποιείται η παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βοηθάει στην ενδυνάμωση του δέρματος, την ελαστικότητα και την ενυδάτωση. Αποβάλλεται δηλαδή το καταστροφικό τμήμα της επιδερμίδας με σκοπό να αναζωογονηθεί και να αποκτήσει πιο λεία υφή.

Γιατί είναι σημαντική η απολέπιση και που συναντάς τα προϊόντα της

Η συνεχής χρήση καλλυντικών προϊόντων ομορφιάς από τις γυναίκες φράσσει τους πόρους, επιβαρύνει το δέρμα του προσώπου, καθώς αυτό δεν αναπνέει σωστά και το καθιστά σκληρό και θαμπό. Από την άλλη η επιδερμίδα των αντρών επηρεάζεται από τους περιβαλλοντικούς ρύπους στους οποίους εκτίθεται καθημερινά, τη γήρανση, το συνεχές ξύρισμα ακόμα την αυξημένη τριχοφυΐα, η οποία διατηρεί τους ρύπους για περισσότερο διάστημα πάνω στο δέρμα. Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν την απολέπιση προσώπου απαραίτητη και για τους άντρες.

Επίσης όσο μεγαλώνουμε η φυσική διαδικασία που ακολουθούσε ο οργανισμός για να αναγεννήσει τα κύτταρα της επιδερμίδας επιβραδύνεται. Έτσι αποβάλλονται όλο και λιγότερα νεκρά κύτταρα ενώ μειώνεται σημαντικά και ο ρυθμός παραγωγής νέων. Σε αυτήν την περίπτωση η χρήση προϊόντων απολέπισης καθίσταται αναγκαία.

Τα προϊόντα απολέπισης μπορείς να τα προμηθευτείς από την αγορά καθώς υπάρχει μία πληθώρα αυτών που προσφέρουν βαθύ καθαρισμό. Μπορείς ωστόσο να δημιουργήσεις μία δική σου μάσκα απολέπισης με φυσικά υλικά που έχεις σίγουρα στο σπίτι σου. Η επιλογή είναι στο χέρι σου και το σίγουρο είναι ότι όποια μέθοδο και αν ακολουθήσεις θα ικανοποιηθείς αρκεί να γνωρίζεις κάποια βασικά σημεία.

Σωστή επιλογή προϊόντων απολέπισης

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται ποιο είναι το ιδανικό scrub προσώπου και το κατάλληλο μέγεθος κόκκου που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για την επιδερμίδα τους έτσι ώστε να μην την επιβαρύνουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς η απολέπιση με κόκκους είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και κυρίως για τις λιπαρές επιδερμίδες. Συγκεκριμένα οι μικροί κόκκοι ασκούν μία πιο ήπια τριβή σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε μέγεθος και εξυπηρετούν κάθε τύπο δέρματος. Αντιθέτως, οι μεγαλύτεροι συστήνεται να εφαρμόζονται σε πιο ανθεκτικούς τύπους επιδερμίδας όπως είναι οι λιπαρές, ενώ ένα άτομο με υπερβολικά ευαίσθητο δέρμα οφείλει να απευθυνθεί σε έναν δερματολόγο έτσι ώστε να μην προκαλέσει κάποιον ερεθισμό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απολέπιση με οξέα: Η νέα τάση στην περιποίηση της επιδερμίδας μας


Τα βήματα για μία σωστή απολέπιση

Αφού επιλέξεις το κατάλληλο face scrub για τον τύπο δέρματός σου, πρέπει να γνωρίζεις να το χρησιμοποιείς σωστά. Η απολέπιση προτείνεται να μην ξεπερνά τις 2 φορές την εβδομάδα ενώ σε περιπτώσεις που προκαλείται ερεθισμός ή υπάρχει έντονη ακμή πραγματοποίησέ τη μία φορά. Ακόμη η καλύτερη στιγμή για απολέπιση είναι λίγο πριν κοιμηθείς ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  1. Με τη χρήση των καθαριστικών προϊόντων αφαιρείς το μακιγιάζ ή τους ρύπους που μπορεί να διατηρούνται στην επιδερμίδα και έπειτα εφαρμόζεις το προϊόν απολέπισης σε νωπό πρόσωπο.

  2. Αρχίζεις να τρίβεις το πρόσωπό σου με κυκλικές κινήσεις από το κέντρο προς τα έξω δίνοντας έμφαση στα ξερά σημεία και αποφεύγοντας την περιοχή κάτω από τα μάτια. Οι κινήσεις σου οφείλουν να είναι ήπιες και απαλές για να μην προκαλέσεις κάποιον ερεθισμό ενώ αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα τοποθέτησε ένα έλαιο προσώπου πριν ξεκινήσεις την απολέπιση.

  3. Στη συνέχεια ξεβγάζεις με χλιαρό νερό μέχρι να απομακρυνθούν όλοι οι κόκκοι από το πρόσωπο και το στεγνώνεις με μία καθαρή πετσέτα.

  4. Τέλος εφαρμόζεις την ενυδατική σου κρέμα σε πλούσια ποσότητα για να ‘’κλειδώσεις’’ την υγρασία στην καθαρή επιδερμίδα σου.

Προτερήματα απολέπισης

Μία γυναίκα και ένας άνδρας που ενδιαφέρεται για την φροντίδα του προσώπου του πρέπει να γνωρίζει τα παρακάτω ευεργετικά οφέλη μίας απολέπισης:

  1. Συμβάλλει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και ρύπων.

  2. Ενεργοποιείται πιο γρήγορα η κυτταρική ανανέωση.

  3. Αποκτούμε μία απαλή, καθαρή και λεία επιδερμίδα.

  4. Μελλοντικά μειώνονται οι μαύρες κηλίδες και τα στίγματα.

  5. Συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της ενυδατικής κρέμας καθώς απορροφάται καλύτερα.

  6. Είναι ακόμη ένας αρωγός στην αντιγήρανση του προσώπου.

Τα παραπάνω προτερήματα επιβεβαιώνουν ότι η απολέπιση δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Μέσα από αυτήν την θεραπεία ομορφιάς ικανοποιούνται τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες. Με την επιλογή του κατάλληλου face scrub και τη σωστή τήρηση των βημάτων εφαρμογής η επιδερμίδα σου θα αναζωογονηθεί σημαντικά. Αν θέλεις και εσύ ένα όμορφο και λαμπερό πρόσωπο, πρόσθεσε στη ρουτίνα ομορφιάς σου ένα προϊόν απολέπισης και τα αποτελέσματα θα σε ικανοποιήσουν απόλυτα.

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.