Απολαμβάνοντας τον κόσμο από ψηλά με Παραπέντε

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης

“Μη διστάζετε. Απλά ξεκινήστε. Μάθετε να πετάτε σωστά και το άθλημα αυτό θα σας χαρίσει μεγάλες χαρές.” Με τα λόγια αυτά στο βιβλίο “Ελεύθερη πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς” ο συγγραφέας του βιβλίου και εκπαιδευτής παραπέντε, Παναγιώτης Κανιαμός, παροτρύνει όσους ονειρεύονται μια πτήση με μοναδική αίσθηση ελευθερίας να μπουν στο χώρο του αθλήματος.

Το παραπέντε ή αλεξίπτωτο πλαγιάς ( Parachute de pente στα γαλλικά) έχει 25 χρόνια ζωής στην Ελλάδα. Οι κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας. Το καλοκαίρι ωστόσο οι αθλητές του παραπέντε πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν πτήσεις κατά τη διάρκεια του μεσημεριού όταν τα ρεύματα του αέρα είναι ιδιαίτερα ασταθή. Μια λάθος εκτίμηση των καιρικών συνθηκών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον αθλητή. Οι εκπαιδευτές επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για όλους τους αθλητές του αλεξίπτωτου πλαγιάς είναι η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους.

Από την πρώτη δοκιμαστική πτήση παραπέντε που πραγματοποίησαν οι Γάλλοι Αντρέ Μπον και Ζαν Κλοντ Μπετέμπ το 1978 έχουν αλλάξει πολλά στο χώρο του αθλήματος προς το καλύτερο. Ο διαθέσιμος εξοπλισμός σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τη δεκαετία του ’80 όταν γίνονταν τα πρώτα βήματα στο χώρο του αθλήματος. Το αλεξίπτωτο πλαγιάς ή αλεξίπτερο, όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Κανιαμός για να τονίσει τη διαφορά του με το αλεξίπτωτο, είναι μια ασφαλής πτητική συσκευή.

Διαφορές παραπέντε – ελεύθερης πτώσης

Το παραπέντε έχει μεγάλες διαφορές ως άθλημα με το αλεξίπτωτο ελεύθερης πτώσης. Η κυριότερη διαφορά είναι η διάρκεια τους. Το πρώτο διαρκεί σίγουρα κάποια λεπτά μπορεί και ώρες σε αντίθεση με τη μικρή διάρκεια του δεύτερου. Στο παραπέντε ο αθλητής ξεκινά τη πτήση του από την πλαγιά με ανοικτό το αλεξίπτωτο του ενώ στη πτώση με αλεξίπτωτο το ανοίγει στη πορεία.

Το αλεξίπτωτο στο παραπέντε είναι πτητικό μέσο και αυτή είναι η γοητεία του αθλήματος. Ο αθλητής έρχεται σε επαφή με τον αέρα νιώθει ελεύθερος και αποκτά μια διαφορετική αίσθηση του κόσμου, ενώ τον παρακολουθεί από ψηλά. Για να φτάσει αυτή η μοναδική στιγμή για τον αθλητή του παραπέντε να πετάξει μόνος του από μια πλαγιά πρέπει να προηγηθεί το στάδιο της εκπαίδευσης.

Εκπαίδευση

Το στάδιο αυτό συνήθως κρατά δύο μήνες. Συνδυάζει πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα. Στο πρακτικό επίπεδο ο εκπαιδευόμενος πάντα υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτή μαθαίνει να χρησιμοποιεί το αλεξίπτωτο και να πραγματοποιεί τις πρώτες του χαμηλές πτήσεις. Η πρώτη γνωριμία με το άθλημα μπορεί να γίνει και μέσω μιας πτήσης με διπλό αλεξίπτωτο. Ο επιβάτης το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να ακολουθήσει τις οδηγίες του εκπαιδευτή που οδηγεί το αλεξίπτωτο.

Το κόστος για το στάδιο της εκπαίδευσης υπολογίζεται στα 400 με 450 ευρώ. Η σχολή παραχωρεί στον εκπαιδευόμενο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Όσοι ενδιαφέρονται να συνεχίσουν την ενασχόληση με το άθλημα μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης πρέπει να αποκτήσουν τον δικό τους εξοπλισμό. Η αγορά του εξοπλισμού μπορεί να κοστίσει από 1.500 έως 3.000 ευρώ. Αν προτιμήσετε μεταχειρισμένο εξοπλισμό μειώνετε το κόστος.

Εξετάσεις για δίπλωμα – Τι εξασφαλίζει

Εάν ολοκληρώσετε το στάδιο της εκπαίδευσης είστε έτοιμος να κάνετε μόνος χωρίς επίβλεψη την πρώτη σας πτήση. Για να μπορείτε όμως να πετάξετε σε όποιο μέρος θέλετε πρέπει να επιτύχετε στις εξετάσεις της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας. Εκεί πρέπει να αποδείξετε τις γνώσεις σας για το άθλημα σε θεωρητικό αλλά κυρίως πρακτικό επίπεδο.

Το δίπλωμα πιλότου σας δίνει τη δυνατότητα να πετάξετε σε οποιοδήποτε περιοχή επιθυμείτε και όχι μόνο στο χώρο της λέσχης που είστε μέλος. Μη βιαστείτε να πραγματοποιήσετε ενδεχομένως ριψοκίνδυνες για τις δυνατότητες σας πτήσεις. Όσο περισσότερη εμπειρία αποκτήσετε τόσο πιο έτοιμοι θα είστε για πιο απαιτητικές πτήσεις.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr