Αποκτήστε ταχύτητα στην πληκτρολόγηση

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Αποκτήστε ταχύτητα στην πληκτρολόγησηΗ ταχύτητα στην πλητρολόγηση είναι βέβαιο πως θας σας βοηθήσει στη γρηγορότερη διεκπεραίωση εργασιών αλλά στην ταχύτερη επικοινωνία. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες συμβουλές για να βελτιώσετε το χρόνο που πληκτρολογείτε τα κείμενα στον υπολογιστή σας, όπως προστάζουν οι απαιτήσεις της εποχής.

Θέση

Ο τρόπος που κάθεστε στην καρέκλα έχει ξεχωριστή σημασία για να σας βοηθήσει να βελτιωθείτε. Συγκεκριμένα, πρέπει να κάθεστε σε ευθεία και η καρέκλα που θα επιλέξετε να είναι αρκετά άνετη. Σημαντικό είναι μάλιστα να δακτυλογραφείτε με το μέσα μέρος των δακτύλων σας, καθώς τα νύχια μπορεί να προκαλέσουν φθορές στο πληκτρολόγιο και τα χέρια σας.

Τοποθέτηση

Όπως αναφέραμε, και τα δύο χέρια πρέπει να βρίσκονται στο πληκτρολόγιο. Οι θέσεις των δακτύλων έχουν και αυτές ξεχωριστή σημασία. Στα περισσότερα πληκτρολόγια θα δείτε στα γράμματα «F» και «J» δύο εξογκώματα. Εκεί είναι το σημείο που πρέπει να βρίσκονται οι δείκτες των χεριών σας. Επίσης θα σας διευκολύνει αρκετά να πατάτε το spacebar με τους αντίχειρές σας. Τα υπόλοιπα τρία δάχτυλα του αριστερού χεριού προτείνεται να βρίσκονται στα πλήκτρα «A,S,D» και του δεξιού στα «K,L» και της άνω-κάτω τελείας. Έχοντας συγκεκριμένη θέση για τα χέρια σας, κάνετε πιο εύκολη την απομνημόνευση των πλήκτρων.

Εξοικείωση

Τοποθετήστε και τα δύο σας χέρια στο πληκτρολόγιο με όλα σας τα δάκτυλα να ακουμπούν στα πλήκτρα. Αυτό θα σας προσφέρει μεγαλύτερη οικειότητα με την επιφάνεια του πληκτρολογίου, καθώς θα μπορείτε να φτάσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όλα τα πλήκτρα. Επίσης, μετά από λίγο χρονικό διάστημα, θα αυξήσετε και την ακρίβεια της δακτυλογράφησής σας, καθώς εξασκείται η «μυϊκή μνήμη» των δακτύλων.

Tips για γρήγορα αποτελέσματα:

  • Αρχίστε να εξασκείστε με καθημερινές προτάσεις, που σας έρχονται στο μυαλό ή και με ονόματα γνωστών σας, ώστε να θυμάστε τις θέσεις των πλήκτρων.
  • Πριν ξεκινήσετε να γράφετε, κάντε ένα μικρό «ζέσταμα», τεντώνοντας τα δάχτυλά σας και σφίγγοντας τις γροθιές σας. Με τον τρόπο αυτό, θα τα νιώσετε να ανοίγουν καλύτερα
  • Χρονομετρήστε την επίδοσή σας και προσπαθήστε να βελτιώνεστε φορά με τη φορά.
  • Χρησιμοποιήστε emoticon σε διάφορα chat, ώστε να έχετε υπόψη σας που βρίσκονται και άλλα πλήκτρα εκτός των γραμμάτων, όπως οι τόνοι, οι παρενθέσεις και οι άνω-κάτω τελείες.
  • Τα ελληνικά διαθέτουν τόνους και κατά συνέπεια το πλήκτρο «;» είναι ίσως από τα πρώτα πλήκτρα που θα απομνημονεύσετε.
  • Μην κοιτάτε το πληκρολόγιο όταν γράφετε.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr