Αποξηραμένα φρούτα: γιατί να μην το παρακάνετε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Αναμφισβήτητα, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή μας, αλλά εάν αυτή γίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ότι απαιτείται, μπορεί να φέρει δυσάρεστες επιπτώσεις στο βάρος μας. Η ιδανική κατανάλωση περιλαμβάνει μικρές αναλογίες, περίπου 2 κουταλιές της σούπας/ ημέρα, σε αντίθεση με την αχαλίνωτη κατανάλωση από τη συσκευασία. Ας ρίξουμε μια ματιά στις δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορεί να κρύβει η υπερκατανάλωση αποξηραμένων φρούτων.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Η διατροφή μας πρέπει να είναι υψηλή σε φυτικές ίνες, και σίγουρα τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια υψηλή πηγή ινών. Ωστόσο, ο υπερβολικός αριθμός φυτικών ινών μπορεί να ενοχλήσει το έντερό σας, φέρνοντας γαστρεντερικά προβλήματα.

Για το λόγο αυτό, καταναλώστε μόνο λίγη ποσότητα αποξηραμένων φρούτων/ ημέρα ή χωρίστε τη συσκευασία σε μερίδες εξ’αρχής. Σε περίπτωση που αισθάνεστε ότι θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη ινών, δοκιμάστε να τρώτε ένα ή δύο κομμάτια επιπλέον μέρα παρά μέρα, μέχρι να είστε σε θέση να φάτε χωρίς να έχετε γαστρεντερικά προβλήματα.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 λαχταριστά και θρεπτικά πρωινά που θα σε γεμίσουν ενέργεια

______________________

Αύξηση βάρους

Σύμφωνα με το MayoClinic.com, η κατανάλωση 250 θερμίδων την ημέρα από τα αποξηραμένα φρούτα συμπληρωματικά στην καθημερινή σας διατροφή, συνεισφέρει σχεδόν 2 κιλά βάρους μέσα σε ένα μήνα.

Για να ελαχιστοποιήσετε την θερμιδική πρόσληψη, επιλέξτε την  μεριδοποίηση των αποξηραμένων σας φρούτων πριν ξεκινήσετε να τρώτε. Η μερίδα σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τρεις περιπτώσεις:  οκτώ μισά βερίκοκα, 2 κ.σ. βακκίνια ή βακκίνια και 11/2 ξηρά σύκα. Οι τρεις αυτές μερίδες προσφέρουν περίπου 60 θερμίδες.

Φθορά των δοντιών

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν φυσική ζάχαρη σε μορφή φρουκτόζης, ενώ  υπάρχουν άλλα διαθέσιμα στην αγορά, τα οποία εμπλουτίζονται με πρόσθετη ζάχαρη, προκειμένου  να διατηρήσουν τα ελάχιστα επίπεδα υγρασίας, εμποδίζοντάς τα  να κολλήσουν το ένα με το άλλο, μέσα στη συσκευασία. Φυσικά και η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης φθείρει τα δόντια, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από κολλώδη τρόφιμα.

Αποξηραμένα φρούτα: γιατί να μην το παρακάνετε

Έτσι, πίνετε άφθονο νερό όταν τρώτε αποξηραμένα φρούτα προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών. Ακόμη,  δοκιμάστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αφού φάτε γλυκά για να αφαιρέσετε την περιττή  ζάχαρη από τα δόντια σας.

Άσθμα

Ένα από τα πιο επικίνδυνα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα συσκευασμένα αποξηραμένα φρούτα, είναι το διοξείδιο του θείου, το οποίο είναι γνωστό για τη δυσάρεστη οσμή του,δημιουργείται από την καύση άνθρακα ή ελαίου και χρησιμοποιείται επίσης ως απολυμαντικό, λευκαντικό και ως συντηρητικό τροφίμων. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, το διοξείδιο του θείου δεν είναι επιβλαβές αν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, αλλά σύμφωνα με το Food Matters, η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για ένα 10χρονο που ζυγίζει 21kg είναι περίπου 15mg ημερησίως, δηλαδή ένα αποξηραμένο βερίκοκο.

Η έκθεση στο διοξείδιο του θείου μπορεί να είναι επιβλαβής και θανατηφόρα για τα άτομα που πάσχουν από άσθμα και τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες στα θειώδη άλατα. Είναι ένα τοξικό και επικίνδυνο χημικό προϊόν τόσο για το σώμα μας, όσο και για το περιβάλλον.

Παρά το γεγονός ότι τα  μειονεκτήματα φαντάζουν τρομακτικά, μην αφαιρέσετε εντελώς τα αποξηραμένα φρούτα από τη διατροφική σας λίστα. Υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι όταν τρώγονται υπό έλεγχο, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…