Αποκωδικοποιώντας την επιτυχία της Μελίνας Μερκούρη

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Το να διαβάζεις βιογραφίες είναι από τα πιο απλά μυστικά για να «κλέψεις» τη φιλοσοφία ενός ανθρώπου που οδηγήθηκε στην επιτυχία. Επειδή η επιτυχία και ειδικά η μακροχρόνια, σπανίως έως ποτέ δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, αξίζει να διαβάζεις βιογραφίες για να διαλυθούν όλες οι ψευδαισθήσεις που έχεις για τον παράγοντα της τύχης.

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που πετυχαίνουν και θαυμάζουμε μέχρι σήμερα, έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και μια φιλοσοφία και στάση ζωής που αξίζει να μιμηθούμε. Γι’ αυτό και συχνά προτείνω στους συμμετέχοντες, ειδικά σε σεμινάρια Αυτοπεποίθησης και Θετικής σκέψης του Believe In You, να διαβάζουν βιογραφίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ξεκινήσω μέσα από τη στήλη μου να παρουσιάζω τις καλύτερες που έχω διαβάσει, αποκωδικοποιώντας τα στοιχεία για έμπνευση και μίμηση.

Μελίνα μια σταρ στην Αμερική

Ξεκινάω λοιπόν με την πρώτη μου επιλογή: «Μελίνα μια σταρ στην Αμερική». Είναι η βιογραφία της Μελίνας Μερκούρη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια γυναίκα που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και μάλιστα σε 2 διαφορετικά επαγγέλματα – ως ηθοποιός και πολιτικός. Μια γυναίκα που δεν περνούσε απαρατήρητη με τίποτα. Το πλατύ της χαμόγελο «έκλεβε τις καρδιές των ανθρώπων γύρω της».

Είχε τόση ζωτική ενέργεια που απορούσαν οι άλλοι που την έβρισκε. Προφανώς την αντλούσε από το πάθος της για ζωή. Από την αγάπη της για την Ελλάδα. Από την πίστη της ότι γεννήθηκε και θα πεθάνει Ελληνίδα, αν και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο εξωτερικό. Και μόνο για αυτά δεν θα άξιζε να γνωρίσει κανείς από κοντά τον άνθρωπο «Μελίνα» και να αντλήσει από τη δύναμή του;

Αποκωδικοποιώντας τα μυστικά της Μελίνας

Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στη βιογραφία της, αποκόμισα ότι είχε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που εφάρμοσε πιστά και την οδήγησαν στην επιτυχία. Από την προσωπικότητά της, μέχρι την όλη της συμπεριφορά, η αλήθεια είναι ότι είχε πολλά στοιχεία που αξίζει να κλέψουμε και να μιμηθούμε.

Δεν είναι ντροπή. Η μίμηση ήταν και θα είναι, από τους καλύτερους τρόπους μάθησης του ανθρώπου. Από την παιδική ηλικία και σε όλη την ενήλικη ζωή του. Ας διαλέξουμε λοιπόν τι αξίζει εμείς να μιμηθούμε από τα «μυστικά επιτυχίας» της Μελίνας. Να τα δούμε ένα ένα;

Αποκωδικοποιώντας την επιτυχία της Μελίνας Μερκούρη

1) Ήταν πάντα ο εαυτός της. Από το ντύσιμό της μέχρι τις πολιτικές της πεποιθήσεις, εξέφραζε πάντα τον εαυτό της.

2) Είχε αποδεχτεί τον εαυτό της όπως ήταν. Αγαπούμε και τις αδυναμίες της, π.χ. δεν δέχτηκε ποτέ να «φτιάξει» τα μεγάλα δόντια της, αν και της το πρότεινε ευθέως ο Ζυλ Ντασσέν.

3) Εξέφραζε πάντα της άποψή της, χωρίς φόβο για τις συνέπειες (σημ. αυτό είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία της αυτοπεποίθησης), ακόμα και με κίνδυνο της ζωής της.

4) Είχε αστείρευτη αγάπη για την Ελλάδα όλη της τη ζωή. Γενικά το να ζεις σε αρμονία με τα πάθη σου (τις μεγάλες σου αγάπες), σού δίνει ευτυχία και νόημα στη ζωή.

5) Δεν πρόδωσε ποτέ την πατρίδα της, αν και είχε την ευκαιρία και το όφελος να το κάνει. Έτσι παρέμεινε πιστή στις αρχές και τις αξίες της, γεγονός που τη βοήθησε να κερδίσει σε αξιοπιστία και να είναι αυθεντική.

6) Δεν δίστασε να τσαλακώσει την εικόνα της. Αυτό είναι στοιχείο γνήσιας αυτοπεποίθησης. (Πέρα από τη σέξι γυναίκα που τραβάει τους άντρες από τη μύτη στο «Ποτέ την Κυριακή», έπαιξε εξίσου επιτυχημένα και την άσχημη σε μια άλλη ταινία).

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βιογραφίες σημαντικών προσώπων

______________________

7) Ήταν θηλυκή και τσαχπίνα και ταυτόχρονα δυναμική προσωπικότητα. Δεν αποποιήθηκε τον ρόλο της ως γυναίκα για να πετύχει στην καριέρα της.

8) Έζησε ένα ευτυχισμένο γάμο με τον Ζυλ Ντασσέν, δίπλα σε ένα άντρα που τη θαύμαζε και την αγαπούσε (Σημαντικός παράγοντας ευτυχίας και επιτυχίας, τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες – η ισορροπημένη προσωπική ζωή. Οι σύγχρονες γυναίκες τείνουν να το ξεχνάνε αυτό!).

9) Δεν καταπιέστηκε να γίνει κάτι που δεν είναι. Πολύ σημαντικό για να παραμένεις ο εαυτός σου και χαρούμενος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Μελίνα δεν έμαθε ποτέ να μαγειρεύει, γιατί απεχθανόταν τη μαγειρική. Θα μου πείτε είχε άλλους να της μαγειρεύουν! Ναι, προφανώς. Αλλά και το να μαγειρεύεις ενώ το σιχαίνεσαι, αν μη τι άλλο υγιές δεν είναι, γιατί η ενέργεια μεταφέρεται στο φαγητό.

10) Διατήρησε τη σιλουέτα της όλη της τη ζωή. Αυτό σίγουρα συνέβαλλε στη διαχρονική της γοητεία και είναι στοιχείο που αξίζει θαυμασμό.

11) Ήταν ετοιμόλογη και ατακαδόρα, γι’ αυτό και τη λάτρευαν οι δημοσιογράφοι. Φημιζόταν ως «η καλύτερη ατακαδόρα του Χόλυγουντ» μετά τη Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…