Απογοήτευση και τρόποι αντιμετώπισής της

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Η ικανοποίηση των αναγκών σου δεν έχει ευοδωθεί και αισθάνεσαι το δυσάρεστο συναίσθημα της απογοήτευσης να σε κυριεύει; Να τι μπορείς να κάνεις!

Ίσως δεν έφτασε η ώρα για ό,τι επιθυμείς

Αρκετές φορές στη ζωή μας αισθανόμαστε απογοητευμένοι όταν δεν πραγματοποιούνται οι ανάγκες μας και βλέπουμε τους κόπους μας να μην αποδίδουν καρπούς. Εάν το επιθυμητό για εσένα γεγονός δεν έχει γίνει ακόμα, μην πτοείσαι. Ίσως δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή.

Αποδοχή του συναισθήματος της απογοήτευσης 

Η απογοήτευση είναι ένα συναίσθημα με το οποίο νιώθουμε πόνο. Η άρνηση της αποδοχής της απογοήτευσης κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Είναι σημαντικό να βρεθεί η ρίζα του προβλήματος και η αιτία που το προκαλεί. 

apogoiteush_kai_tropoi_antimetwpishs_ths

Πρέπει να διαχωρίσουμε αν πρόκειται για στεναχώρια, για απογοήτευση ή για κατάθλιψη. Για παράδειγμα, ύστερα από έναν χωρισμόβιώνουμε έντονα το συναίσθημα της στεναχώριας και της απογοήτευσης (ερωτική απογοήτευση).

Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να αναλάβουμε δράση αναζητώνταςλύσεις. Το να προσπαθήσουμε να το αγνοήσουμε, δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του.


Διαβάστε επίσης: Οι αρνητικοί άνθρωποι και η ταμπέλα που τους βάζουμε


 Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και ξεκίνα με αισιοδοξία από την αρχή 

«Δεν…», «δεν…»,«δεν…»Μήπως ο αρνητισμός σε κάνει να βλέπεις την κατάσταση με μια δόση υπερβολής και μη ρεαλιστικά; 

Απέβαλλε καθετί αρνητικό απ’ το μυαλό σου και προσπάθησε να εστιάσεις σε κάτι θετικό. Ξεκίνα ακόμα και από κάτι μικρό. Τότε θα καταλάβεις την αξία των πραγμάτων και ίσως αναθεωρήσεις. Δώσε χρόνο και μην είσαι αυστηρός/ή με τον εαυτό σου.

Θέλεις να το μοιραστείς με κάποιον κοντινό σου άνθρωπο; Μην διστάσεις να το δοκιμάσεις. Μην φοβάσαι να τσαλακωθείς. Το κλάμα αρκετές φορές λειτουργεί λυτρωτικά και μας απαλλάσσει από δυσάρεστες σκέψεις.

apogoiteush_kai_tropoi_antimetwpishs_ths

Προσπάθησε να καταλάβεις ότι ίσως έχει γίνει για δικό σου καλό, δες το ως μάθημα ζωής και ξεκίνα από την αρχή με στόχο, ελπίδα, θέληση και θετική ενέργεια.            

Μήπως η τελειότητα είναι εμπόδιο στο να ξεπεράσεις μια απογοήτευση;

Η τελειομανία μπορεί να σε ωθήσει σε δημιουργικούς δρόμους και να αναπτύξεις την παραγωγικότητάσου, μήπως όμως είναι και ένας ανασταλτικός παράγοντας να δεχτείς την απογοήτευση, ώστε να μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις; 

Οι προσδοκίες αν είναι μη ρεαλιστικές, πολλές φορές μπορεί να σε απομακρύνουν από τον στόχο σου. Μευπομονή, επιμονή και προσήλωση μπορείς να τα καταφέρεις. Στο χέρι σου είναι να επιτύχεις το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.


Διαβάστε επίσης: Προσδοκίες και Απογοήτευση


Ξεκίνα ένα χόμπι ή μια νέα δραστηριότητα 

Μια νέα απασχόληση μπορεί να κρατήσει μακριά τις αρνητικές σκέψεις και να σε βοηθήσει να ξεχαστείς.

Σου αρέσει να περπατάς; Μπορείς να βγάλεις βόλτα τον σκύλο σουστο πάρκο. Αν έχεις χρόνο, μπορείς να αρχίσεις να διαβάσεις ένα βιβλίο σχετικό με την απογοήτευση. Έτσι θα μάθεις νέα πράγματα και θα ταξιδέψεις νοερά στη γνώση. 

Δεν είναι λίγοι όσοι αναζητούν την ήρεμη δύναμη της θάλασσας ως σύμμαχο στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν μια απογοήτευση. Βοηθά στο να νιώσεις ψυχική ηρεμία, νιώθεις μόνος σου και ελεύθερος να σκεφτείς. Βλέπεις πλέον τα πράγματα ρεαλιστικά, εφόσον εξετάσεις όλες τις παραμέτρους. 

apogoiteush_kai_tropoi_antimetwpishs_ths

Δεν βρίσκεις κάποιο ενδιαφέρον σε αυτά; Εναλλακτικά μπορείς να αναζητήσεις ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα που ως τώρα δεν σου έχει δοθεί η ευκαιρία να ξεκινήσεις.

Ζήσε τη μαγεία κάθε στιγμής σαν να είναι η τελευταία

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να παραπονιούνται συνεχώς για μια δυσάρεστη κατάσταση που προέκυψε στη ζωή τους και μάλιστα στέκονται μόνο σε αυτό, χωρίς να εκτιμούν την αξία της ζωής.

Κάθε στιγμή είναι μοναδική, πολύτιμη. Ο χρόνος δεν γυρνά πίσω. Ένα μεμονωμένο περιστατικό μπορεί να μας στιγματίσει και να μας απορροφήσει τόσο που να χάνουμε τις όμορφες στιγμές που περνάνε καθημερινά.

Πρέπει να μάθουμε να εκτιμάνε αυτά που μας προσφέρει ο Θεός και η ζωή απλόχερα και να πάψουμε διαρκώς να δυσανασχετούμε.


Διαβάστε επίσης: Πώς να ξεπερνάμε τις απογοητεύσεις της ζωής


Χαμόγελο και αισιοδοξία σύμμαχοι για μια ευτυχισμένη ζωή 

Εσύ θα αφήσεις μια απογοήτευση να σταθεί εμπόδιο στην ευτυχία σου; Μην αποχωρίζεσαι τη θετική σου ενέργεια εξαιτίας μιας δυσάρεστης κατάστασης που μόνο καλό δεν σου κάνει. Με τον χρόνο σύμμαχό σου όλα θα πάνε καλά. Εστίασε στα θετικά. 

Χαμογέλα, άστο πίσω σου και προχωρά μπροστά!

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.