Απόδραση στη γραφική Βυτίνα

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Οι ομορφιές τις Ελλάδας μας είναι ατελείωτες και κατάλληλες για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Επιλέξτε λοιπόν το ιδανικό Σαββατοκύριακο και ανακαλύψτε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου. Τη Βυτίνα Αρκαδίας.

Ένας «βυθός» μεσ’ στην στεριά

Η Βυτίνα αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Ελλάδας, επίγειο παράδεισο για όσους αναζητούν μερικές στιγμές χαλάρωση δίπλα στη φύση και την παράδοση. Βρίσκεται κτισμένη στην ορεινή Αρκαδία, σε υψόμετρο 1033 μέτρων μέσα σε μία καταπράσινη περιοχή, γεμάτη έλατα, πεύκα και καστανιές. Ένα από τα πιο γοητευτικά χαρακτηριστικά του χωριού αυτού, είναι ότι μέχρι και σήμερα έχει διατηρήσει τον τοπικό του χαρακτήρα, αποτελώντας ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν την ιστορία και τη λαογραφία.

Ο οικισμός φαίνεται να πήρε το όνομά του από τη λέξη «Βύθος» μιας και κτίστηκε στην περιοχή λεκάνης ανάμεσα σε δύο λόφους. Μάλιστα λέγεται πως η Βυτίνα ορθώθηκε στα ερείπια της αρχαίας πόλης «Μεθύδριο», τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 5χλμ από την περιοχή. Κατά τα αρχαία χρόνια, το χωριό λάτρευε τη θεά Δήμητρα και τον Ίππιο Ποσειδώνα, τα ερείπια του ναού του οποίου, σώζονται μέχρι σήμερα στην είσοδο προς το χωριό Μαγούλιανα. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Βυτίνα έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, ειδικά στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, όπου υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα ανεφοδιασμού.

Η απόδραση στην …παράδοση

Η Βυτίνα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στη χώρα και όχι άδικα, μιας και πρόκειται για ένα παραδοσιακό οικισμό γεμάτο εικόνες από την τοπική λαογραφία αλλά και την οργιώδη φύση, οι οποίες έρχονται σε απόλυτη αρμονία με το καλό φαγητό και την ποιοτική διαμονή σε πανέμορφους πετρόχτιστους ξενώνες. Τέλος, η Βυτίνα αποτελεί την πιο διάσημη βάση για εξορμήσεις σε όλη την ορεινή Αρκαδία, πράγμα που την καθιστά ιδιαίτερα αγαπητή στους εκδρομείς.

Σεργιανώντας στα γραφικά σοκάκια του χωριού, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε πολλά από τα παλιά αρχοντικά, πέτρινα σπίτια ενώ στην γεμάτη ζωντάνια πλατεία της Βυτίνας θα μπορέσετε να επισκεφτείτε δύο από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα του οικισμού: το λαογραφικό μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, ο οποίος είναι είναι και ο πολιούχος άγιος του τόπου. Επίσης, στην πλατεία θα συναντήσετε πολλά τοπικά μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, κυρίως ζυμαρικά και τυροκομικά, που αξίζει να δοκιμάσετε μαζί με ένα κομμάτι αχνιστό ψωμί που θα βρείτε σε έναν από τους παραδοσιακούς φούρνους του χωριού. Αν επισκεφτείτε τη Βυτίνα συντροφιά με το ταίρι σας, μην παραλείψετε να διασχίσετε μαζί τον πανέμορφο «Δρόμο της Αγάπης» ανάμεσα στις καταπράσινες δενδροστοιχίες και να βιώσετε μία από τις πιο ρομαντικές και χαλαρωτικές στιγμές της εκδρομής σας.

Ένα άλλο σπουδαίο χαρακτηριστικό της Βυτίνας, είναι η στρατηγική της θέση, από την οποία μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε τόσο το χιονοδρομικό κέντρο όσο και άλλα τα χωριά του Μαινάλου και της Γορτυνίας, όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα και τα Λαγκάδια, τα οποία αξίζει να γνωρίσετε.

Το σπίτι του Κολοκοτρώνη

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, με έδρα τη Βυτίνα, μπορείτε να εξερευνήσετε και άλλα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, ένα από τα οποία είναι το Λιμποβίσι, οικισμός στον οποίο έζησε και έδρασε ένα από τα σπουδαιότηρα πρόσωπα του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, ο Θεόδωρος Κολοτρώνης. Σήμερα θα αντικρίσετε μόνο τα χαλάσματα του θρυλικού χωριού, με εξαίρεση το ανακατασκευασμένο σπίτι του οπλαρχηγού, που έχει μετατραπεί σε μουσείο με ελεύθερη είσοδο. Στον κήπο του μουσείου θα θαυμάσετε την προτομή του ήρωα όπως επίσης και μία μαρμάρινη πλάκα με όλο το γενεολόγιο των Κολοκοτρωναίων (12 γενιές από το 1540) αλλά και μία άλλη που φέρει τους στίχους:

Λάμπει ο ήλιος στα βουνά

λάμπει και στα λαγκάδια

λάμπει στο Αρκουδόρεμα

το έρημο Λιμποβίσι

όπου είναι οι κλέφτες οι πολλοί

οι Κολοκοτρωναίοι

Προχωρώντας στο εσωτερικό του σπιτιού, θα αντικρίσετε φωτογραφίες, σημαίες, κάδρα με αγωνιστές του ’21 και κάποια προσωπικά αντικείμενα απογόνων του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η επίσκεψη στο συγκεκριμένο μουσείο είναι σίγουρα μία δραστηριότητα που θα σας γεμίσει εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση.

Η Βυτίνα είναι ένας υπέροχος προορισμός, προσιτός καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, που σίγουρα θα σας συναρπάσει και θα σας γοητεύσει. Μη χάνετε λοιπόν χρόνο, βρείτε την κατάλληλη παρέα και ετοιμαστείτε για την υπέροχη εξόρμηση.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…