Απόδραση στα Μέθανα

Συντάκτης: Μαρία Πολίτη

Δεν είναι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν την ύπαρξη των Μεθάνων, σίγουρα όμως το μικρό αυτό χωριό στη άκρη της Πελοποννήσου δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Για όσους επιθυμούν βραχύχρονες διακοπές σε κάποιο κοντινό νησάκι της Αθήνας όπως την Αίγινα το Αγκίστρι ή τον Πόρο, είναι ευκαιρία να επισκεφτούν και τα Μέθανα. Απέναντι από την Αίγινα εάν πας με πλοίο ή 3 ώρες απ΄την Αθήνα εάν ταξιδεύεις οδικώς, τα Μέθανα δε θα σε απογοητεύσουν.

Ταξίδι

Τα Μέθανα αποτελούν αποκεντρωμένη διοίκηση της περιοχής της Τροιζίνας. Καθώς πηγαίνεις, θα συναντήσεις το χωριό της Επιδαύρου όπου μπορείς και να κάνεις μια σύντομη στάση. Προχωρώντας, αμέτρητοι ελαιώνες εμφανίζονται που κάνουν το τoπίο ατέρμονο και φανταστικό. Θα γνωρίσεις το μικρό χωριό Γαλατάς το όποιο κατοικείται όχι μόνο από ανθρώπους αλλά και αρκετά κατσίκια. Τα περισσότερα, θα λιάζονται σε κάποια αυλή. Συνεχίζοντας την διαδρομή και κάνοντας τον γύρο του βουνού, η θάλασσα δε θα αργήσει να ξεπροβάλλει μπροστά σου. Καταγάλανα νερά βρέχουν το βουνό ενώ η θέα αυτή κρατάει μέχρι να φτάσεις στα Μέθανα. 

Μπαίνοντας, θα σε πάρει η μυρωδιά απ΄το θειάφι σημαίνοντάς σου την ύπαρξη θερμοπηγών. Στα Μέθανα υπάρχει ηφαίστειο το οποίο είναι ανενεργό-αυτό δεν αναιρεί ωστόσο την ύπαρξη ζεστών πετρωμάτων και ιαματικών νερών. Παλιότερα μάλιστα, λειτουργούσαν και λουτρά στην αρχή του χωριού όπου κάποιος μπορούσε να πάει όχι μόνο για μπάνιο αλλά και για ιατρικούς σκοπούς.

Αξίζει ν ‘αναφέρουμε το υπέροχο λιμανάκι με το πετρόχτιστο δρόμο, μέρος όπου στην επανάσταση του 1821, πυρπολούσαν από κει.

Τα Μέθανα δεν αποτελούν τους τοπ προορισμούς γι’ αυτό και δεν θα δεις στο δρόμο σου πολλές καφετέριες και μαγαζιά για διασκέδαση. Το σίγουρο είναι όμως ότι όσα συναντήσεις θα σου φτιάξουν πολύ νόστιμο καφέ ενώ το φαγητό είναι ολόφρεσκο μιας και η κουζίνα τους βασίζεται στην αλιεία.

Εάν έχεις μέρες, μπορείς να πάρεις το καραβάκι και να επισκεφτείς τον γραφικό Πόρο ή να πας οδικώς στη περιοχή Βαθύ. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο τουριστικό μέρος με πολλά ταβερνάκια για να φας κυρίως καλό καλαμάρι

Διαμονή στα Μέθανα

Τα Μέθανα μπορεί να είναι μικρός οικισμός αλλά τα καταλύματα που υπάρχουν είναι αρκετά. Μικρά ξενοδοχεία και ξενώνες, όλα κοιτάζουν τη θάλασσα προσφέροντας μια κλιμακωτή θέα στο Σαρωνικό. 

Παραλίες

Για τους λάτρεις του μπάνιου, τα Μέθανα έχουν αρκετές παραλίες που μπορεί κανείς να δροσιστεί. Σημαντικότερη είναι η παραλία Λιμνιώνας με τα καταπράσινα νερά και το ψιλό χαλίκι.

Ο Καρασταμάτης είναι επίσης ωραίο μέρος για να κάνει κανείς το μπάνιο του, ολόφυτο απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν ιδιωτικότητα. 

Άλλες παραλίες θα συναντήσεις σε οικισμούς κοντά στα Μέθανα που φέρουν και το όνομά των.

Εάν δεν είσαι μεγάλος θαυμαστής των πολύκροτων νησιών και θες οι διακοπές σου να έχουν μια δόση ηρεμίας και λιγότερου συνωστισμού τότε τα Μέθανα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Θα γίνουν αγαπημένος προορισμός για εκείνους που θέλουν μια γρήγορη εξόρμηση απ΄την πόλη χωρίς τη φασαρία ενός πολυσύχναστου μέρους. 

Συντάκτης: Μαρία Πολίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.