Αποδομώντας 10 μύθους για την ευτυχία

Συντάκτης: Flowmagazine

Τελικά τι είναι ευτυχία; Παραδοσιακοί μύθοι που σχετίζουν την ευτυχία με το γάμο και την κοινωνική καταξίωση, καταρρίπτονται και τη θέση τους λαμβάνουν παράγοντες όπως η φιλία, οι αξίες και η ευζωία.

Η Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ) λειτουργώντας σαν παρατηρητήριο Θετικών Συναισθημάτων υλοποιεί ετήσια έρευνα σε πανελλαδικό δείγμα 10.000 ατόμων συστηματικά κατά την τελευταία 10ετία, με την οποία καταρρίπτονται κάποιοι εδραιωμένοι μύθοι για την ευτυχία.

10 μύθοι για την ευτυχία όπως αποκαλύπτονται στην έρευνα

  1. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από τον γάμο. Άγαμοι, έγγαμοι, διαζευγμένοι και εν χηρεία δεν είχαν στατιστικά σημαντική διαφορά ως προς την ευτυχία.
  2. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από την ύπαρξη τέκνων. Δεν εμφανίζονται στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων στο δείγμα που είναι γονείς με αυτούς που δεν είναι.
  3. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από το επάγγελμα.
  4. Η αύξηση του εισοδήματος δεν συνεπάγεται και συνεπακόλουθη αύξηση των επιπέδων της ευτυχίας.
  5. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής.
  6. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από το φύλο. Δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.
  7. Η ευτυχία δεν είναι γενετικά προκαθορισμένη. Δεν υπάρχει γονίδιο της ευτυχίας.
  8. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από την καλοπέραση και τα θετικά συναισθήματα που προκαλεί. Όσα ωραία φαγητά και αν απολαύσει κάποιος, όσα ταξίδια και αν πάει, αυτά δεν αυξάνουν τα επίπεδα ευτυχίας.
  9. Η ευτυχία δεν σχετίζεται με την ηλικία.
  10. Η ευτυχία δεν σχετίζεται με το μορφωτικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Τα 15 όχι που οδηγούν στην ευτυχία


Αποδομώντας 10 μύθους για την ευτυχία

Παρά τη σύνθλιψη όμως καθιερωμένων μύθων για την ευτυχία, το ερώτημα παραμένει.

Τι είναι ευτυχία;

Ως προς αυτό η έρευνά μας συνεχίζεται και εμπλουτίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες.

Ολοκληρώνουμε, λοιπόν, το παρόν σύντομο άρθρο με 5 βασικά νέα ευρήματα από την έρευνα της ΕΕΘΕΨΥ σχετικά με την ευτυχία σήμερα:

1) Η ευτυχία είναι συνάρτηση ψυχολογίας και βιολογίας ταυτόχρονα.

Ελέγχετε περίπου το 50% του τελικού βαθμού ευτυχίας στη ζωή σας. Αυτό μπορεί να έχει διαφοροποίηση από άτομο σε άτομο. Το υπόλοιπο 50% εξαρτάται από τον τρόπο που οι υποδοχείς, η νευρολογία του εγκεφάλου σας και το αυτόνομο νευρικό σύστημα βιώνει τα θετικά συναισθήματα (ένταση, ποιότητα, συχνότητα).

2) Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία.

Η έλλειψη χρημάτων φέρνει ωστόσο τη δυστυχία. Αν έχετε αρκετά χρήματα για την κάλυψη βασικών βιολογικών αναγκών σας, μην θεωρείτε ότι με περισσότερα χρήματα θα γίνετε αυτόματα και πιο ευτυχισμένοι.

Η περίπτωση στην οποία τα υπερβολικά χρήματα βελτιώνουν τα επίπεδα ευτυχίας σας είναι α) αν δίνετε χρήματα σε άλλους (ευεργεσίες) και β) αν τα χρήματα σάς βοηθούν να επιτύχετε έναν κεφαλαιώδη σκοπό της ζωής σας (π.χ. να κάνω τον γύρο του κόσμου) ή να βελτιώσετε την κοινωνική σας θέση.

Στην έρευνά μας φάνηκε ότι μολονότι η ευτυχία αυξάνει προοδευτικά μέχρι το ποσό των 1.800 ευρώ ανά μήνα (εισόδημα) από αυτό το ποσό και πάνω δεν υπάρχει διαφοροποίηση.

Αποδομώντας 10 μύθους για την ευτυχία

3) Κλεψύδρα στην ευτυχία και στη δυστυχία.

Τόσο η υπερβολική ευτυχία (π.χ. να κερδίσει κάποιος το λαχείο) όσο και η υπερβολική δυστυχία (π.χ. ο θάνατος ενός συγγενικού προσώπου) δεν κρατάνε πολύ.

Ο λόγος είναι ότι το σύστημα με το οποίο βιώνουμε τα συναισθήματα δεν έχει τις προδιαγραφές για να κρατήσει σε πολύ υψηλό επίπεδο ούτε τη χαρά ούτε τη λύπη. Με την πάροδο του χρόνου η ένταση πέφτει και μένει μια γενικότερη θετική ή αρνητική διάθεση.

4) Η ευτυχία είναι ομαδικό «άθλημα».

Δεν έχει σχέση τόσο με τις ηδονές, τον ύπνο, το φαγητό όσο με το ποιους συναναστρέφεστε, τι σημασία έχουν αυτοί για εσάς και πώς ολοκληρώνουν την ύπαρξή σας. Πίσω από αυτό το πόρισμα βρίσκεται η βασική προϋπόθεση της ευτυχίας που είναι το να μοιράζεσαι.

5) Επικεντρωθείτε στη συλλογή εμπειριών και όχι υλικών αγαθών.

Τα υλικά αγαθά έχουν βραχυπρόθεσμη αξία και αντίκτυπο στην ευτυχία, ενώ οι εμπειρίες μένουν για πάντα.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…