Από τη μητέρα στην κόρη η κατάθλιψη

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Από τη μητέρα στην κόρη η κατάθλιψηΚατάθλιψη φαίνεται να κληρονομούν οι κόρες από τις μητέρες που πάσχουν από κατάθλιψη, λένε οι ερευνητές οι οποίοι έχουν εντοπίσει ομοιότητες στις δομές του εγκεφάλου μεταξύ των γενεών. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Neuroscience.

Μελέτες σε ζώα στο παρελθόν έχουν δείξει ότι όταν οι μητέρες είναι πιεσμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό είναι πιο πιθανό να αντικατοπτρίζεται στη δομή του εγκεφάλου της κόρης παρά στους γιους, ειδικά στο μεσομεταιχμιακό σύστημα.

Το μεσομεταιχμιακό σύστημα χρησιμοποιείται για την εκτίμηση κινδύνου, και είναι, επίσης, το μέρος όπου ρυθμίζονται τα συναισθήματα. Οι διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη, το άγχος αντικατοπτρίζονται στις αλλαγές αυτού του συστήματος. Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι πιο πιθανό να επηρεάζουν τις κόρες και όχι τους γιους.

Από τη μητέρα στην κόρη η κατάθλιψηΕρευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), με επικεφαλής τη Δρ Hoeft, αναπληρώτρια καθηγήτρια της ψυχιατρικής, μελέτησαν 35 οικογένειες, καμία από τις οποίες δεν είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη, σε μια προσπάθεια να συνδεθούν οι δύο περιοχές μελέτης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει ομοιότητα μεταξύ μητέρας και κόρης στο μεσομεταιχμιακό σύστημα και όχι μητέρας και γιου, πατέρα και γιου ή πατέρα και κόρης. Η Δρ Hoeft τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι μητέρες είναι υπεύθυνες για την κατάθλιψη στις κόρες τους. Αντίθετα, σημειώνει:

«Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη: γονίδια που δεν κληρονομούνται από τη μητέρα, το κοινωνικό περιβάλλον και τις εμπειρίες της ζωής. Από μητέρα σε κόρη είναι μόνο ένα μέρος. [Η έρευνα] ανοίγει την πόρτα σε έναν εντελώς νέο δρόμο παρατηρώντας τα μοντέλα μετάδοσης από γενιά σε γενιά στον ανθρώπινο εγκέφαλο».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η μαγνητική τομογραφία (MRI) έχει χρησιμοποιηθεί με τον τρόπο αυτό, για αυτό το είδος της μελέτης. Η Δρ Hoeft πιστεύει ότι το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση της κατάθλιψης και άλλων κληρονομικών νευροψυχιατρικών παθήσεων, όπως το άγχος, ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και η δυσλεξία.

Σύντομα γεγονότα σχετικά με την κατάθλιψη

  • Η ηλικιακή ομάδα στην οποία η κατάθλιψη είναι η πιο διαδεδομένη μεταξύ των Αμερικανών είναι 40-59 ετών.
  • Είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
  • Το 12% των γυναικών ηλικίας 40-59 ετών πάσχει από κατάθλιψη, το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις ομάδες.

Η Medical News Today ανέφερε πρόσφατα ότι η κατάθλιψη είναι συχνότερη μεταξύ των παιδιών σε κοινωνικοοικονομικά άπορες οικογένειες.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…