Από την απόγνωση στην έμπνευση

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Είναι μερικές μέρες που έχεις μεγάλη όρεξη για δημιουργία, αλλά για κάποιον λόγο νιώθεις αρκετά άδειος από ιδέες και σκέψεις. Σε αυτό το κείμενο θα μιλήσουμε για την έμπνευση, που μπορούμε να την βρούμε και πως να αποφεύγουμε πιθανά λάθη που θα κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη.

Το βασικότερο πράγμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως η έμπνευση είναι στην ουσία φαντασία και για να υπάρχει, πρέπει να κρατάμε το μυαλό μας ελεύθερο και μακριά από στεγανά. Υπάρχουν πολλά deadlines που θα σε πιέζουν και θα σε αναγκάζουν να τρέχεις. Αν σου συμβαίνει αυτό θα σου πρότεινα να κάνεις μια παύση απ’ όλα αυτά, να πάρεις μια ανάσα και να δώσεις μια στιγμή στον εαυτό σου επαναπροσδιορισμού. Συνήθως αυτή η τεχνική σε βοηθάει να χαλαρώνεις μέσα στη βιασύνη και να βλέπεις κάτι που πρώτα αγνοούσες. Είναι σαν τις ευκαιρίες..

Οπότε κράτα αυτό για συμβουλή και μην πιέζεις τον εαυτό σου, γιατί αυτό ίσως φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείς. Την έμπνευση μπορείς να την βρεις στο οτιδήποτε. Σε ένα τραγούδι, σε ένα ποίημα ακόμα και σε έναν άνθρωπο. Προσωπικά για μένα, μια βόλτα στη θάλασσα γεμίζει τις μπαταρίες μου και αφήνει περισσότερο χώρο μέσα μου για έμπνευση και δημιουργία. Είναι γιατρικό λένε η θάλασσα και εγώ το πιστεύω.

Το να παρατηρείς τους ανθρώπους επίσης μπορεί να σε βοηθήσει στο να τους κατανοείς περισσότερο. Σκέψου πως ο καθένας έχει να σου πει μια ιστορία και αν θες να εμβαθύνεις κι άλλο άκουσε τι έχουν να σου πουν. Ασχολήσου με την τέχνη, όπως η ποίηση ή η ζωγραφική. Ακόμα μπορείς να βλέπεις φωτογραφίες στο pinterest και να δημιουργείς τις δικές σου ιστορίες.

Καμιά φορά η έκθεση σε κάποιον πιθανό φόβο που μπορεί να έχεις είναι μια καλή άσκηση αυτοπεποίθησης και έκρηξη ιδεών. Αν είσαι καθ οδόν για την δουλειά και η μέρα σου φαντάζει δύσκολη, βάλε στο YouTube να παίζει ομιλίες από ανθρώπους που σε ηρεμούν και τους θαυμάζεις. Έτσι διαμορφώνεται η διάθεσή σου και οι ορίζοντές σου διευρύνονται.

Ο Tony Robbins έχει πει,πως στη ζωή χρειάζεται είτε έμπνευση, είτε απόγνωση. Κάθε στιγμή δυσκολίας είναι μια ευκαιρία δημιουργίας δυνατών έργων. Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση συνηθίζουμε να μένουμε σιωπηλοί, ενώ στην πραγματικότητα υποφέρουμε από όσα θα θέλαμε να πούμε και τελικά δεν είπαμε. Ο πόνος πολλές φορές δεν μπορεί να αποφευχθεί, αλλά πρέπει να του αναγνωρίσουμε πως είναι πηγή μεγάλης δημιουργίας. Εκμεταλλευτείτε ό,τι σας συμβαίνει και κάντε τέχνη.

Όμως πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως κάποιες φορές η έμπνευση μένει κρυφή και ήσυχη, γιατί ετοιμάζει κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορούμε να αντιληφθούμε. Ιδανικά πρέπει να έχουμε πάντα πρόσβαση είτε σε χαρτί, είτε στο κινητό για σημειώσεις, γιατί η έμπνευση μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα οποιαδήποτε στιγμή. Γράφε οποιαδήποτε σκέψη που μπορεί να σε εμπνεύσει για τα μεγαλύτερα έργα σου. Και μην ξεχνάς. Άσε το μυαλό ελεύθερο.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.