Απλά πράγματα της καθημερινότητας που μας κάνουν χαρούμενους

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Αναρωτιέστε συνεχώς τι χρειαζόμαστε ώστε να νιώσουμε χαρούμενοι; Η ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα!

Η ευτυχία και η χαρά είναι βασικό μέλημα της καθημερινότητάς μας. Οι άνθρωποι αποζητούν την ευτυχία συνήθως σε πολύπλοκα πράγματα ενώ αρκεί απλά να ψάξουμε δίπλα μας στα απλά πράγματα. Δείτε λοιπόν παρακάτω τα καθημερινά αγαθά και ασχολίες οι οποίες είναι αρκετές για να μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι.

Προσωπικός χρόνος

Ο προσωπικός μας χρόνος είναι σημαντικός ώστε να τον διαθέσουμε σε οτιδήποτε μας αρέσει και μας κάνει χαρούμενους. Τα χόμπυ μας, μια βόλτα με φίλους, με την κοπέλα ή με το κατοικίδιο μας είναι αρκετά ώστε να μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι και να μας φτιάχνουν καθημερινά την διάθεση .Εξάλλου όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για να διαμορφώσουν τα ενδιαφέροντα και τα χαρακτηριστικά με βάση τα οποία θα συνομιλήσουμε και θα οικοδομήσουμε φιλίες με άλλους ανθρώπους.


Δείτε επίσης: Η υγιεινή διατροφή μάς κάνει χαρούμενους;


Απλά πράγματα της καθημερινότητας που μας κάνουν χαρούμενους

Καθαριότητα και περιποίηση του εαυτού μας

Μπορεί να ακούγεται απλό και καθημερινό, όμως η καθαριότητα όσον αφορά τον εαυτό μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα. Φανταστείτε για παράδειγμα μετά από μια δύσκολη μέρα στην δουλειά να κάνετε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο ή να κοιμηθείτε  καθαροί το βράδυ σε καθαρά σεντόνια. Αυτά τα συναισθήματα δημιουργούν ικανοποίηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι μερικοί άνθρωποι (λάτρεις της τελειότητας και της αρμονίας) ικανοποιούνται και από ένα τέλεια στρωμένο και καθαρό κρεβάτι.

Φαγητό

Το φαγητό είναι μια από τις πιο καθημερινές μας λειτουργίες.  Ένα ωραίο καλομαγειρεμένο γεύμα μετά την δουλειά ή στο διάλειμμά μας είναι αρκετό ώστε να  μας φτιάξει την διάθεση. Ο φρέσκος καφές ή το τσάι, ένα γλυκό ή μια σοκολάτα είναι οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με το φαγητό και μας δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης το γεγονός ότι οι γευστικοί μας κάλυκες συνδέονται με τον εγκέφαλο μας και δημιουργούν το αίσθημα της ευτυχίας όταν τρώμε κάτι που μας αρέσει.

Απλά πράγματα της καθημερινότητας που μας κάνουν χαρούμενους

Φύση

Η επαφή του ανθρώπου με την φύση μπορεί να διώξει τις αρνητικές μας σκέψεις και να δημιουργήσει ευχάριστες στην θέση τους. Η αίσθηση του ήλιου στο πρόσωπο μας, το να ακούμε τον ήχο της βροχής, το να κολυμπάμε στην θάλασσα ή σε μια λίμνη ή το να κάνουμε πεζοπορία σε έναν καταρράκτη. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν θετικά σε σχέση με την ψυχολογία μας και μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες μας. Μάλιστα το ανθρώπινο μάτι χαλαρώνει και αναγνωρίζει ως πιο οικεία δύο χρώματα. Το πράσινο και το μπλε και σε αυτά νιώθει πιο ξεκούραστο. Τα δύο αυτά χρώματα κυριαρχούν στην φύση. Από αυτό και μόνο το γεγονός μπορείτε να καταλάβετε ότι η φύση ασκεί κατευναστική επίδραση πάνω μας.


Δείτε επίσης: Pet therapy: H αγάπη των ζώων μάς θεραπεύει!


Επαφή με άλλους ανθρώπους

Ο άνθρωπος είναι  κοινωνικό ον και έχει την ανάγκη να εντάσσεται σε ομάδες. Συνεπώς το να είμαστε δίπλα σε ανθρώπους  εκτός του ότι καλύπτει βασικές μας ανάγκες είναι καλό και για την ψυχολογία μια και παράγει ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με την ευτυχία μας. Μερικά από τα πιο ευχάριστα κομμάτια της έγκειται στο να είμαστε αποδέκτες ευγενικών συμπεριφορών από τους άλλους, στο να αγαπούν οι φίλοι μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Να πετυχαίνουμε τους στόχους μας

Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Σχετίζεται  με την παραγωγή ντοπαμίνης η οποία είναι η ορμόνη που δημιουργεί το αίσθημα ικανοποίησης μετά την  από μια επιτυχημένη προσπάθεια. Είναι  σημαντικό για την ψυχολογία μας να μπορούμε να ανταμειβόμαστε και να ανταπεξερχόμαστε στους στόχους τους οποίους θέτουμε.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.