Άπιστος λόγω… νταντάς!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Γυναικάς… Ένα φαινόμενο που καταλήγει πλέον κανόνας! Υπάρχει πιθανότητα η περίπτωσή του να εξηγείται επιστημονικά ή πρόκειται απλά για θέμα χαρακτήρα;

Ως γυναικά ορίζουμε τον άντρα εκείνο που του αρέσει να φλερτάρει χωρίς όρια και να επιβεβαιώνεται συνεχώς μέσα από την επαφή του με άλλες γυναίκες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς και πολλοί από αυτοί είναι ευκόλως κατανοητοί κατ’ ουσίαν. Δεν είναι ωστόσο αποδεκτοί, ακόμα και στις μέρες μας όπου τα πράγματα και οι σχέσεις έχουν πάρει πιο ελεύθερες διαστάσεις.

Μεταξύ άλλων, έναν άντρας μπορεί να είναι άπιστος, κοινώς γυναικάς, εξαιτίας:

  • Ενός συναισθηματικού γεγονότος που τον σημάδεψε και τον πλήγωσε. Αυτός είναι ένας κοινός τρόπος άμυνας, ως προσπάθεια αποφυγής ενδεχόμενης μελλοντικής θλίψης και απογοήτευσης.
  • Ενός πατέρα που ήταν επίσης επιρρεπής σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Μην ξεχνάτε πως ακόμα και σήμερα η καραμέλα «άντρας είναι, θα τα κάνει» κυκλοφορεί ως στερεότυπο σε πολλούς ανθρώπους γύρω μας.
  • Ανασφάλειας. Πολλοί άντρες επιδιώκουν να λαμβάνουν επιβεβαίωση και να τονώνουν την ελλιπή τους αυτοπεποίθηση, μέσω άλλων γυναικών σε τακτική βάση. Αυτό είναι κάτι που ποσοτικά αυξάνεται και μετατρέπεται σε μια διαρκή ανάγκη.
  • Οικονομικών προβλημάτων ως μια μορφή διεξόδου. Το ίδιο ισχύει και για κάθε περίπτωση όπου αισθάνεται πως πιέζεται, όπως οι καβγάδες και οι εντάσεις σε κάθε τομέα της ζωής του και οι διάφορες υποχρεώσεις που μπορεί να έχει. Αυτό κλιμακώνεται ανάλογα και με τον χαρακτήρα του καθενός.
  • Ανικανοποίητου. Το αίσθημα αυτό το βιώνουν αρκετοί άντρες που βρίσκονται κατά κάποιο τρόπο εγκλωβισμένοι σε σχέσεις που τους δημιουργούν έλλειψη σε κάποιο τομέα. Μπορεί αυτό το συναίσθημα να προκύπτει και εξαιτίας βιωμάτων που απορρέουν από την οικογένειά του και την παιδική και εφηβική του ίσως ηλικία.

Πέρα από όλους αυτούς τους λόγους, τους οποίους και οι περισσότεροι από εμάς έχουν κατά νου, ο δόκτωρ Dennis Friedman, στο βιβλίο του “An Unsolicited Gift: Why we do what we do“, μας ενημερώνει ότι το να μεγαλώνουν τα αγόρια με νταντάδες ίσως να οδηγεί στην εκδήλωση μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα κι αν οδηγηθεί σε κάποια φάση της ζωής του σε γάμο, θα έχει πάντα την εντύπωση ότι υπάρχουν κι άλλες γυναίκες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του. Με την ανάθεση της φροντίδας του παιδιού σε ένα τρίτο άτομο, εισάγεται κατ’ ουσίαν η έννοια της «άλλης γυναίκας» σε αυτό, όπως ο δόκτωρ Friedman χαρακτηριστικά τονίζει. Έτσι μεγαλώνοντας θα έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του, ότι υπάρχει πάντα και κάποια άλλη γυναίκα, η οποία όχι μόνο γνωρίζει, αλλά και ικανοποιεί τις ανάγκες του σε κάθε επίπεδο.

Η τοποθέτηση αυτή μας εξέπληξε και μας έκανε φανερή και μία ακόμα εκδοχή που ούτε θα φανταζόμασταν. Λέτε, η αθώα αυτή συνήθεια πολλών από εμάς, να έχει τέτοια αποτελέσματα σε βάθος χρόνου;

Ας το πάρουμε αυτό ως τροφή για σκέψη, χωρίς να το υιοθετήσουμε και με κλειστά τα μάτια. Ίσως η έλλειψη ενδιαφέροντος και ποιοτικού χρόνου με τα παιδιά μας, να είναι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο, πέρα από την προδιάθεση. Ακούτε και επικοινωνείτε με τα παιδιά σας. Αναθρέψτε τους γιους και μεταλαμπαδεύστε τους όλα εκείνα τα απαραίτητα κατ’ εσάς εφόδια. Οι σημερινοί γιοι είναι οι αυριανοί σύζυγοι και σύντροφοι κάποιων γυναικών. Μην το ξεχνάτε!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…