Απιστία στη σχέση: και τώρα τί;

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου

Συμβαίνει κάποια στιγμή και η καλύτερη, πιο δυνατή και σταθερή σχέση να περάσει μία κρίση. Μερικές φορές, αυτή η κρίση μπορεί να πάρει και τη μορφή της απιστίας. Τί συμβαίνει όταν η απιστία εισχωρεί στη σχέση μας;

Τότε, υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

  1. να μην το αποκαλύψει ποτέ ο/η σύντροφος που το έκανε

  2. να το εξομολογηθεί στον/στην σύντροφό του/της.

Πολλοί άνθρωποι, αν ερωτηθούν τι θα έκαναν σε αυτήν την περίπτωση, ίσως απαντήσουν «μα φυσικά και δεν θα το πω, ήταν κάτι στιγμιαίο και δεν σήμαινε τίποτε». Γιατί, όντως, πολλές φορές δεν σημαίνει τίποτε. Είναι μία στιγμή σαν «διάλειμμα».

Άλλες φορές, ίσως προκύπτει από την ανασφάλειά μας ή την εντύπωση ότι χρειαζόμαστε μία τόνωση της αυτοπεποίθησής μας, την οποία και θα βρούμε με αυτόν τον τρόπο.

Υπάρχουν, όμως, φορές που είναι πέραν των δυνατοτήτων μας να αντισταθούμε, φορές που μας «χτυπά το βέλος του έρωτα» και χάνουμε την αίσθηση του σωστού και του λάθους… και απλά αφηνόμαστε στο συναίσθημα.

Τι γίνεται τότε;

Υπάρχουν δύο δρόμοι:

  1. ξεκαθαρίζουμε το μέσα μας συναισθηματικά και προχωρούμε στο νέο κεφάλαιο που μας ανοίγεται

  2. παραμένουμε στη σχέση μας χωρίς άλλα «παραστρατήματα».

Στην περίπτωση που παραμείνουμε στη σχέση μας, το ερώτημα είναι αν θα το αποκαλύψουμε στον/στην σύντροφό μας. Καταρχήν, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο αναζητήσαμε κάποιον/α άλλο/η σύντροφο, τι ήταν αυτό που μας ώθησε. Αν θεωρήσουμε ότι η «ατασθαλία» μας ήταν κάτι περαστικό και είμαστε σίγουροι ότι μετά από αυτό καταλάβαμε ότι ο/η σύντροφός μας καλύπτει πλήρως τις συναισθηματικές μας ανάγκες, παραμένουμε στη σχέση. Αν όχι, καλό θα είναι να προχωρήσουμε και να επιτρέψουμε και σε εκείνον/η να προχωρήσει!

Θα το εκμυστηρευθούμε άραγε;

Εάν απευθυνθούμε σε έναν θεραπευτή ή σύμβουλο, το πιθανότερο είναι πως θα προτείνει να υπάρχει πλήρης ειλικρίνεια μεταξύ του ζευγαριού, προκειμένου να υπάρξει νέα αρχή, το ζευγάρι να κατανοήσει τι έχει πάει λάθος και να θεραπεύσει τη σχέση.

Το ζήτημα είναι αν η αποκάλυψη της απιστίας θα είναι απλά μια ρωγμή ή ένα αδιέξοδο σπάσιμο

Χρειάζεται μεγάλο απόθεμα πίστης και εμπιστοσύνης στη συνέχεια… μία βουτιά εμπιστοσύνης, θα έλεγα, που δε ξέρουμε που θα βγάλει. Εκεί, όμως, φαίνεται συνήθως η δύναμη της αγάπης που συνδέει το ζευγάρι. Καταφέρνοντας να ξεπεραστεί ένας τέτοιος σκόπελος και να οδηγήσει σε μία πιο ειλικρινή σχέση, το ζευγάρι περνάει σε άλλο επίπεδο! Αυτό της βαθιάς αγάπης, της κατανόησης και της συγχώρεσης. Δεν είναι καθόλου εύκολο να περάσει μία τέτοια κατάσταση χωρίς ανασφάλειες, χωρίς να γυρνά ξανά και ξανά στο μυαλό η απιστία. Το φάντασμα της απιστίας θα ξεπετάγεται ίσως κάθε φορά που κάποια διαφωνία δημιουργείται και εκεί είναι που θα πρέπει να το ξορκίζουμε!

Η συγχώρεση είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε παρακάτω συγχώρεση του άλλου και του εαυτού μας! Δεν αποφασίζουν όλα τα ζευγάρια αυτόν τον δρόμο, γιατί είναι δύσκολος και επίπονος συναισθηματικά! Αλλά από την στιγμή που αποφασίζουν να τον βαδίσουν, στο τέλος, φθάνουν σε μία άλλη ευτυχία, σε μία άλλη ισορροπία που παραμένει μέσα τους και συνεχίζουν την κοινή τους πορεία με βαθιά πλέον αγάπη!

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.