Απίστευτες αρχαιολογικές κατασκευές

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή

Μέσα από έρευνες αρχαιολόγων, μελετητών-ερευνητών, εξερευνητών αλλά και μερικές φορές αρχαιοκάπηλων ή απλών ανθρώπων έχουν έρθει στο φως σημαντικές κατασκευές που άλλαξαν την ιστορία, δημιούργησαν νέα μυστήρια ή έλυσαν κάποια άλλα. Μας έκαναν να αναλογιστούμε με λίγα λόγια πόσα δεν γνωρίζουμε για την αρχαιότητα και έδωσαν έμπνευση στους ανάλογους επιστήμονες να ερευνήσουν περισσότερο, προκειμένου να ανακαλύψουν τα μυστικά που υπάρχουν στο σκοτάδι.

  1. Ρωμαϊκά Δωδεκάεδρα

Έχουν βρεθεί πάνω από εκατό τέτοια αντικείμενα σε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα στην Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Γερμανία, Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ουγγαρία. Πρόκειται για ένα μικρό κοίλο αντικείμενο φτιαγμένο από πέτρα ή χαλκό με δώδεκα επίπεδες επιφάνειες. Κάθε πεντάγωνο σχηματίζει την μορφή ενός προσώπου και στην κορυφή των γωνιών τους υπάρχουν σειρά από κουμπιά. Ύστερα από 200 χρόνια από την πρώτη ανακάλυψή τους, οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να απαντήσουν ακόμα στο ερώτημα τι κάνουν και ποιά η χρησιμότητά τους.

  1. Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Βρέθηκε το 1900, σε ένα ναυάγιο στο νησί Αντικύθηρα, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα Κύθηρα και στην Κρήτη. Για πολλά χρόνια οι αρχαιολόγοι αγνοούσαν την σπουδαιότητά του μέχρι τη στιγμή που ένας επιστήμονας έδειξε ενδιαφέρον για αυτό το αντικείμενο και αποφάσισε να το καθαρίσει και να το μελετήσει. Έτσι, διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο όργανο με γρανάζια που ταιριάζουν μεταξύ τους. Σύμφωνα λοιπόν, με τους ερευνητές ο μηχανισμός αποτελούνταν από 30 χάλκινα γρανάζια, τα οποία ήταν τοποθετημένα μέσα σε μία ξύλινη θήκη και στην εμπρόσθια και στην πίσω μεριά του υπήρχαν χάλκινα σημεία με αριθμούς. Οι τελευταίοι, χρησιμοποιούνταν για τον υπολογισμό της κίνησης των αστεριών και των πλανητών. Με λίγα λόγια, θεωρείται ένα ρολόι που έχει την δυνατότητα να υπολογίζει με ακρίβεια έναν 4ετή κύκλο. Αποτελεί τον πρόδρομο για τους αναλογικούς υπολογιστές πολύ μπροστά από την εποχή τους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί κάποια αναφορά για την ύπαρξά του.

  1. Τα χειρόγραφα της νεκρής θάλασσας

Πρόκειται για την σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ου αιώνα. Τα χειρόγραφα της νεκρής θάλασσας αποτελούν μία σειρά από περγαμηνές και πάπυρους γραμμένα σε τρεις γλώσσες, τα ελληνικά, τα εβραϊκά και τα αραμαϊκά. Βρέθηκαν κοντά στο Κιρμπέτ Κουμράν, στη ΝΔ ακτή της Νεκράς Θάλασσας μέσα σε έντεκα σπήλαια. Αποτελούν τμήμα της βιβλιοθήκης της εβραϊκής θρησκευτικής κοινότητας των Εσσαίων, καθώς αναφέρονται στην αναζήτηση του αυθεντικού πρωτότυπου της Παλαιάς Διαθήκης.

  1. Ο δίσκος της Νέμπρα

Αποτελεί έναν χάρτη του ουρανού. Οι κύκλοι απεικονίζουν είτε την σελήνη, είτε τον ήλιο, ενώ υπάρχει ένα μισοφέγγαρο και τα άστρα. Ανακαλύφθηκε από αρχαιοκάπηλους το 1999, ενώ εμφανίστηκε το 2001 στην διεθνή αγορά αρχαιολογικών αντικειμένων. Η αστυνομία συνέλαβε τους «εγκληματίες» και έτσι ο δίσκος δόθηκε στον Δρ. Χάραλντ Μέλλερ για να τον μελετήσει. Προέρχεται από την περιοχή Νέμπρα της Σαξωνίας-Άνχαλτ, στην ανατολική Γερμανία και χρονολογείται περίπου στο 1600 π.Χ. Η UNESCO το έχει χαρακτηρίσει ως το αρχαιότερο αντικείμενο που απεικονίζει κοσμικά γεγονότα.

  1. Η στήλη της Ροζέτας

Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις εξαιτίας της οποίας επιτεύχθηκε η εξέλιξη της επιστήμης της Αιγυπτιολογίας. Η στήλη της Ροζέτας είναι μία πέτρινη πλάκα κατασκευασμένη από γρανοδιορίτη, η οποία προέρχεται από τον ναό Πτολεμαίου Ε’ του Επιφανούς. Χρονολογείται τον 2ο αιώνα π.Χ, αλλά ανακαλύφθηκε μόλις το 1799 από τον Γάλλο αξιωματικό Πιέρ Φρανσουά Ξαβιέ Μπουσάρ. Στην στήλη αναγράφονται δύο κύριες γλώσσες, τα ελληνικά και τα αιγυπτιακά σε τρία όμως συστήματα γραφής, τα ελληνικά, τα ιερογλυφικά και τα αιγυπτιακά με σκοπό να γίνει δυνατή η ανάγνωσή της από όλους. Μελετήθηκε από τον γλωσσολόγο Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν, ο οποίος κατάφερε χρησιμοποιώντας τα ονόματα των βασιλέων που αναγραφόντουσαν στα ελληνικά, να δώσει μία βάση για την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών για πρώτη φορά.

Μοναδικές, προηγμένες, σημαντικές και απίστευτες. Αυτές είναι οι ανακαλύψεις, από τις οποίες καταλαβαίνουμε ότι στον αρχαίο κόσμο υπάρχουν ακόμα πολλά μυστικά που δεν έχουμε ανακαλύψει. Όλες έβαλαν το λιθαράκι τους στην εξέλιξη του σημερινού κόσμου και της επιστήμης όπως ξέρουμε.

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.