«Απέτυχα» δεν σημαίνει τα παρατάω

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Καθημερινά κάποιοι βιώνουν μικρές και κάποιοι μεγαλύτερες αποτυχίες. Νιώθουν πεσμένοι, με χαμηλή αυτοπεποίθηση και λίγη. Βλέπουν τις προσπάθειές τους να βγάζουν φτερά και να χάνονται. Είναι η στιγμή για να αναθεωρήσουμε και να ξεχάσουμε αυτό τον όρο μια για πάντα.

Κατά τον Osho, η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα μιας κατάστασης, η οποία ικανοποιεί την αυτοεικόνα μας, αυτό δηλαδή που πιστεύουμε ότι είμαστε, ενώ η αποτυχία το ακριβώς αντίθετο. Η αποτυχία θεωρητικά υπάρχει επειδή προσπαθούμε για την επιτυχία, άρα για κάτι καλύτερο. Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την λέξη αυτή σε δοκιμή, και κάθε φορά που δεν πετυχαίνει μια ενέργεια θα δοκιμάζουμε ξανά με καινούργιο τρόπο. Αν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, μετατρέπουμε το λάθος σε εμπειρία και σιγά-σιγά γινόμαστε σοφότεροι. Μάλιστα ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έλεγες πως, «επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου».

Ένα σημαντικό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε αν ο στόχος είναι πραγματικά δικός μας, καθώς και αν είναι ρεαλιστικός. Αν φτάσουμε στο συμπέρασμα πως ο στόχος αυτός είναι πράγματι δικός μας και όχι κάποιου άλλου (γονιού, συντρόφου) πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα και με πειθαρχία να παρατηρούμε το τι δεν πήγε σωστά κάθε προηγούμενη φορά.

Μην προσπαθείτε να ευχαριστείτε τους άλλους, ό,τι κάνετε να το κάνετε μόνο για εσάς. Έτσι είναι και ένας τρόπος να σας νοιάζουν λιγότερο τα ξένα σχόλια. Να θυμάστε πως η αποτυχία είναι ένα σκαλοπάτι για κάτι καλύτερο και όχι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Ας δούμε όμως ακόμα ένα παράδειγμα.

Ο Μα Γιουν, γνωστός ως Τζακ Μα είναι πολυεκατομυριούχος και ιδρυτής της Alibaba σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι είχε πει, «Εάν δεν μπορείς να συνηθίσεις την αποτυχία -όπως ένας μποξέρ-, εάν δεν μπορείς να συνηθίσεις ότι σε χτυπούν, τότε πώς μπορείς να νικήσεις;» ενώ σε μια άλλη τόνισε, «Απέτυχα τρεις φορές στις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο. Απέτυχα παταγωδώς. Έκανα αίτηση σε 30 διαφορετικές δουλειές και απορρίφθηκα. Κατέθεσα τα χαρτιά μου για πρόσληψη στην αστυνομία και μου είπαν “δεν είσαι καλός”. Πήγα μέχρι και στα KFC όταν ήρθαν στην πόλη μου. 24 άτομα έκαναν αίτηση. 23 έγιναν δεκτοί. Εγώ δεν ήμουν ένας απ’ αυτούς».

Ο τρόπος που θα επιλέξεις να δεις τα πράγματα είναι επιλογή σου. Μην χάνεις τον χρόνο σου όντας λυπημένος. Μάθε από τα λάθη σου και συνέχισε. Συνήθως κατάλληλη στιγμή δεν υπάρχει, εσύ πρέπει να διεκδικήσεις αυτά που σου αξίζουν. Ακόμα και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, εσύ θα ξέρεις ότι τουλάχιστον το προσπάθησες.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.