Απελευθερώσου από τις τοξικές πεποιθήσεις

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Οι πεποιθήσεις μας είναι από τις ισχυρότερες δυνάμεις στη ζωή μας. Ορισμένες μάς κρατούν σε στασιμότητα, θολώνοντας την οπτική μας.

Μας επηρεάζουν ασυνείδητα, διαμορφώνουν τη ζωή και τη στάση μας, εμποδίζοντάς μας ν’ αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας και τελικά, μάς κρατούν μακριά από την ευτυχία. 


Διαβάστε επίσης:Τι είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις και πώς και πότε διαμορφώνονται


Ακολουθούν κάποιες από τις συχνότερες τοξικές αντιλήψεις:

  1. Η Ιστορία Επαναλαμβάνεται

Φανταζόμαστε το μέλλον με βάση την εμπειρία μας από το παρελθόν.

Στην αναγνώριση και ερμηνεία των δεδομένων γίνονται και λάθη, κυρίως όταν αφήνουμε το συναίσθημα να επισκιάσει την αντίληψή μας. Ακόμη μία τοξική αντίληψη είναι η εξίσωση του συναισθήματος με την πραγματικότητα.

Γι’ αυτό, αν και οι περισσότεροι δεν περιμένουμε να ξαναβιώσουμε ευχάριστα γεγονότα, είμαστε έτοιμοι για την επανάληψη των δυσάρεστων.  Μην ξεχνάτε όμως ότι επιτυχία σημαίνει να παραμένεις αισιόδοξος όταν έχεις αποτύχει.

Πρόκειται για μία τοξική αντίληψη με ιδιαίτερη επίδραση στις σχέσεις μας. Πολλοί από τους καυγάδες με τους κοντινούς μας ανθρώπους αποδίδονται στην προσδοκία μας ότι η ιστορία να επαναληφθεί, οδηγούμενοι στην αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Σχέση αυτοεκπληρούμενης προφητείας με την κατάθλιψη… την επικοινωνία, τις ερωτικές μας σχέσεις

  1. Δεν Ταιριάζω με Κανέναν επειδή Είμαι πολύ Διαφορετικός

Μία τραυματική εμπειρία του παρελθόντος μπορεί να μας κοστίζει μέχρι σήμερα τη χαρά της συμμετοχής σε μία κοινότητα. Όσο και αν διαφέρουμε, οι άνθρωποι έχουμε περισσότερα που μας συνδέουν απ’ ό,τι μάς χωρίζουν.

  1. Δεν Αξίζω την Ευτυχία

Είναι απόλυτα λάθος αντίληψη. Κάθε ξεχωριστός, μοναδικός άνθρωπος, όπως είμαστε όλοι, αξίζει να αγαπηθεί και να ευτυχεί.

  1. Η Επιτυχία μου Εξαρτάται από την Έγκριση των Άλλων

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς σε μία δεδομένη στιγμή, ένα είναι βέβαιο: ποτέ δεν είμαστε τόσο καλοί ή τόσο κακοί όσο πιστεύουν. Αν και είναι αδύνατον ν’ αλλάξεις τη γνώμη ενός τρίτου, οι πράξεις σας εξαρτώνται αποκλειστικά από εσάς.

  1. Η Κριτική είναι Πάντα Προσωπική

Είτε μάς την απευθύνει κάποιος δικός μας ή ένας ξένος, η κριτική είναι δύσκολη στη διαχείρισή της. Στην πραγματικότητα, σπάνια αφορά εμάς. Συνήθως απευθύνεται στα ελαττώματα εκείνου που επικρίνει.

Ο πραγματικός λόγος της κριτικής δεν είναι πάντα σαφής. Μην αμφισβητείτε την αξία σας χωρίς λόγο.

Απελευθερώσου από τις τοξικές πεποιθήσεις

  1. Η Ζήλεια Είναι Σημάδι ότι η Σχέση είναι Δυνατή

Ενώ όλοι έχουμε νιώσει περιστασιακά τα τσιμπήματα της ζήλειας, δηλαδή του φόβου ότι θα χάσουμε ή θα μας στερήσουν κάτι, συνήθως εξ αιτίας κάποιου άλλου, οι βάσεις της βρίσκονται σε εμπειρίες του παρελθόντος.

Η κουλτούρα μας διδάσκει ότι η ζήλεια είναι δείγμα δύναμης σε μία σχέση. Στην πραγματικότητα, η ζήλεια τροφοδοτείται όχι από τη δύναμη, αλλά από τις αδυναμίες  και τις ανασφάλειες μίας σχέσης.

Μπορεί να επιφέρει πραγματική ζημιά στις σχέσεις. Αν φοβάστε ότι θα χάσετε κάποιον που αγαπάτε, αναρωτηθείτε γιατί. Συνήθως για τη ζήλεια ευθύνεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η εμπιστοσύνη είναι το σημάδι μίας δυνατής σχέσης, όχι η ζήλεια.

  1. Η Ευαλωτότητα είναι Αδυναμία

Η τοξική αυτή αντίληψη απορρέει από τον φόβο πως αν αποκαλύψουμε τον αληθινό μας εαυτό, θα μας κατηγορήσουν, θα μάς κρίνουν, θα μάς εγκαταλείψουν.

Η απώθηση της ευάλωτης πλευράς μας μάς αποστερεί την ευκαιρία να νιώσουμε πως μάς αγαπούν για αυτό που είμαστε. Αποφεύγουμε, με άλλα λόγια, την ευτυχία.

  1. Είμαι Μόνος μου

Μερικές φορές είναι αλήθεια. Σε μερικές από τις μάχες μας, είμαστε πράγματι μόνοι μας. Τις περισσότερες φορές όμως δεν είμαστε τόσο μόνοι όσο νομίζουμε. Δεν έχουμε ιδέα ποιος μπορεί να εμφανιστεί για να μας στηρίξει. Ακόμη και η κουβέντα μ’ έναν άγνωστο μπορεί να μάς δώσει το θάρρος να προχωρήσουμε.

Ανοιχτείτε στους ανθρώπους. Θα εκπλαγείτε από την ανταπόκριση.

  1. Η Πορεία μου Είναι Καθορισμένη

Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Στην πραγματικότητα, κάποιες φορές οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ μας. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ελέγχου των καταστάσεων.

  1. Επιτυχία σημαίνει Τελειότητα

Το σφάλμα είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Η ανάγκη για τελειότητα θα σας αφήνει διαρκώς ανικανοποίητους. Το αίσθημα της εκπλήρωσης δεν αφορά την τελειότητα.

Πηγές: What Is The Purpose of Your Life? | Keep Inspiring Me

& 6 Toxic Beliefs That Are Holding You Back From Success | The Muse

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…