Γιατί είναι απαραίτητο το ζέσταμα πριν τη γυμναστική;

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι τόσο έντονοι που δυσκολευόμαστε να ξεκλέψουμε 2-3 ώρες την εβδομάδα για να γυμναστούμε. Όταν τελικά καταφέρνουμε να αφιερώσουμε χρόνο στην άσκηση του σώματός μας, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς τραυματισμούς, και να απολαμβάνουμε το πρόγραμμά μας, πρέπει να αφιερώνουμε τουλάχιστον 10 λεπτά στην προθέρμανση του σώματος. Όσο σημαντική είναι η άσκηση για το σώμα τόσο σημαντική είναι και η προθέρμανση, το ζέσταμα.

Είτε θα πάτε για τρέξιμο, είτε θα γυμναστείτε με βάρη ή θα κάνετε το αγαπημένο σας χόμπι, το ζέσταμα είναι πολύ σημαντικό. Ετοιμάζει τον οργανισμό σας για όλα αυτά που θα ακολουθήσουν. Προετοιμάζει δηλαδή το καρδιοαναπνευστικό, νευρικό και το μυοσκελετικό σύστημα για την άσκηση. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται προοδευτικά ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι καρδιακοί παλμοί. Η αύξηση της ροής του αίματος στους μυς ελαττώνει την πιθανότητα μυϊκών πιασιμάτων και τραυματισμών. Ένας ζεστός μυς συσπάται με μεγαλύτερη ένταση και χαλαρώνει γρηγορότερα. Είναι όμως και μια διανοητική και ψυχική προετοιμασία. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει διάφορες χημικές ουσίες, όπως η αδρεναλίνη, η οποία μας ωθεί να ξεπεράσουμε την αυξανόμενη δυσκολία της άσκησης.

Το ζέσταμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 10 λεπτά με συνεχή δραστηριότητα, ώστε να μπορέσουν οι μυς να αποκτήσουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Αυτό θα βελτιώσει την ελαστικότητα των μυών και θα βοηθήσει ώστε να μην είμαστε πιασμένοι στο τέλος της γυμναστικής.

Βάδισμα, ελαφρύ τρέξιμο, δυναμικές διατάσεις και όχι στατικές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς, είναι οι τυπικές ασκήσεις για ζέσταμα. Μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικές εντάσεις και το ιδανικό είναι να ξέρει ο καθένας τι δουλεύει καλύτερα στο σώμα του. Τα τεντώματα, stretching, είναι καλύτερα να γίνονται στο τέλος της άσκησης γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών.

Για την καλύτερη απόδοση ενός προγράμματος γυμναστικής είναι απαραίτητη η σωστή προετοιμασία. Αφιερώστε 10 λεπτά στην σωστή προθέρμανση του σώματός σας και θα δείτε σύντομα τη διαφορά στο σώμα και στη διάθεσή σας.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.