Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον εγκέφαλο αντρών και γυναικών;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Οι νευροεπιστήμονες εξετάζουν συνεχώς εγκεφάλους, αναζητώντας δομικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Όμως, παρόλο που έχει βρεθεί ότι το μέγεθος του εγκεφάλου και η πυκνότητα των νευρώνων διαφέρουν στα δύο φύλα, οι διαφορές αυτές δεν φαίνεται να συσχετίζονται με τις διαφορές στις νοητικές λειτουργίες.

Σε έναν άντρα το στρες το μειώνουν τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης ενώ σε μια γυναίκα τα αυξημένα επίπεδα οκυτοκίνης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι και τα δυο φύλα χρησιμοποιούν τεστοστερόνη και οκυτοκίνη για να χαλαρώσουν και να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης τους (ορμόνη στρες), αλλά διαφέρουν πολύ ως προς την ποσότητα κάθε ορμόνης που χρειάζονται και ως προς το πόσο αποτελεσματικά την παράγουν και την αποθηκεύουν.

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι οι άντρες πρέπει να παράγουν 30 φορές περισσότερη τεστοστερόνη από τις γυναίκες για να συνέλθουν από το στρες. Και πώς συμβαίνει αυτό; Ένας άντρας εκκρίνει για παράδειγμα τεστοστερόνη όταν καταφέρει να επιλύσει ένα πρόβλημα ή να πετύχει ένα ανώτερο σκοπό ή να χαλαρώσει απλά στον καναπέ. 

Επίσης, όταν μια γυναίκα καταφέρνει να κάνει έναν άντρα να νιώσει χρήσιμος και επιτυχημένος, τον βοηθάει να παράγει περισσότερη τεστοστερόνη. Η ιδανική συμπεριφορά απέναντι σε έναν άντρα είναι τους λέμε ευχαριστώ και να εκδηλώνουμε ευχαρίστηση και θαυμασμό για εκείνους, δείχνοντας εκτίμηση και για το πιο μικρό πράγμα που εκείνοι προσφέρουν.

Τι συμβαίνει με τις γυναίκες 

Από την άλλη πλευρά οι γυναίκες καταναλώνουν πιο γρήγορα από τους άντρες τα αποθέματα οκυτοκίνης (ορμόνη της αγάπης και ορμόνη κατά του στρες), με αποτέλεσμα να αναζητούν συχνότερα δραστηριότητες που συνδέονται με λήψη και παροχή φροντίδας, στοργής και υποστηρικτικής στάσης, καθώς με αυτόν τον τρόπο χαλαρώνουν. 

Όταν για παράδειγμα μιλάει μια γυναίκα για τα συναισθήματά της και τα προβλήματά της (10 λεπτά για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα) τη βοηθάει να νιώθει ότι κάποιος τη βλέπει, την ακούει, την καταλαβαίνει και την αγαπάει. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό πολλές φορές οι άντρες απλώς να ακούν την σύντροφό τους, χωρίς να προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά της. Ωστόσο, μια γυναίκα χρειάζεται να μπορεί να βρει διάφορους τρόπους να παράγει οκυτοκίνη στα πλαίσια πολλών διαφορετικών καταστάσεων (π.χ. το διάβασμα ενός καλού βιβλίου, το μανικιούρ, ένα μασάζ, μια βόλτα με παιδιά ή εγγόνια, φαγητό με μια φίλη, ή ένα σαββατοκύριακο μόνο με γυναίκες.  

Αν η γυναίκα, λοιπόν, περιμένει μόνο από τον άντρα να την υποστηρίζει στην παραγωγή οκυτοκίνης, το αποτέλεσμα θα είναι να μειώνει την τεστοστερόνη του άντρα και να αυξάνει τη δική της, οδηγώντας και τους δυο σε περισσότερο στρες.

Διαφορές στη συμπεριφορά και την «ευαισθησία» 

Οι γυναίκες νευριάζουν συχνά με τους άνδρες, επειδή δεν είναι τόσο επικοινωνιακοί όσο εκείνες. Επίσης, οι άνδρες κατηγορούνται συχνά καθόσον όπως πολλές γυναίκες υποστηρίζουν δεν είναι τόσο εκδηλωτικοί όσο οι γυναίκες-άρα αναίσθητοι. Οι νευροεπιστήμες μας δίνουν αρκετές βιολογικές πληροφορίες για τη δομή του ανδρικού και γυναικείου εγκέφαλου που δικαιολογεί τέτοιου είδους φαινόμενα. 

Για παράδειγμα, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο μεσολόβιο σε σχέση με τους άνδρες. Το γεγονός αυτό συνδέεται με καλύτερη επικοινωνία δεξιού και αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου. Το τελευταίο σχετίζεται με την αναλυτικότερη σκέψη που παρουσιάζουν οι γυναίκες και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για επικοινωνία (υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη). Μια θεωρία μάλιστα υποστηρίζει ότι στην ουσία ο αυτισμός είναι μια έκφραση του «ακραίου αρσενικού εγκεφάλου», ο οποίος αποτυγχάνει πλήρως να ανοιχτεί συναισθηματικά στους γύρω του.

Συχνά οι γυναίκες θυμώνουν που οι άνδρες δεν αντιλαμβάνονται τα μη λεκτικά μηνύματα που τους περνάνε. Πολύ συχνά ένας ειδικός θα ακούσει από μία γυναίκα να λέει για τον σύντροφό της «Μα αφού του το δείχνω και δεν καταλαβαίνει. Χρειάζεται και να το πω;»  Η απάντηση είναι βεβαίως και ναι. 

Πάρα πολλά προβλήματα στην επικοινωνία προκύπτουν όταν θεωρούμε ότι το μυαλό του άλλου λειτουργεί όπως το δικό μας και αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο τις καταστάσεις. Επομένως, είναι απαραίτητο λεκτικά να περιγράψουμε στον άλλον το πώς αντιλαμβανόμαστε μία κατάσταση και να σιγουρευτούμε ότι και αυτός κατάλαβε τι εννοούμε. Και στην λεκτική επικοινωνία, όμως, μπορούν να γίνουν λάθη, καθώς φιλτράρουμε τα μηνύματα με βάση τις εμπειρίες μας, που είναι φυσικά διαφορετικές από των άλλων.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.