Αντλώντας έμπνευση από ένα υπέροχο μυαλό που νίκησε την σχιζοφρένεια

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Αντλώντας έμπνευση από ένα μεγάλο μυαλό που νίκησε μόνο του τη σχιζοφρένεια. Ο λόγος για τον επιστήμονα John Nash.

Οι θετικές επιστήμες είναι ατελείωτες και έχουν προσφέρει στον μοντέρνο άνθρωπο καινούργιες και ποικίλες ανέσεις. Δεν είναι υπερβολή ότι τα μαθηματικά έχουν φτιάξει έναν κόσμο καλύτερο και έχουν βοηθήσει στην πρόοδο και την εξέλιξη πολλών επιστημών.

Στην ανάπτυξη λοιπόν της επιστήμης των μαθηματικών έχουνε παίξει ρόλο πολλά σημαντικά ονόματα, ένας εκ των οποίων είναι ο Nash, που πάλεψε με την πάθηση που τον ταλαιπωρούσε και τελικά τη νίκησε.

Ποιος ήταν ο Τζον Νας;

Ο John Nash ήταν Αμερικάνος μαθηματικός που σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Carnegie και διακρίθηκε τον τομέα των μαθηματικών και των οικονομικών. Ανέπτυξε δύο θεωρίες, του μηδενικού αθροίσματος και της ισορροπίας, η οποία μάλιστα πήρε και το όνομά του και είναι πλέον γνωστή ως «ισορροπία Nash» και τελικά τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ και Άμπελ.

Υπήρξε διδάκτορας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πολύ αργότερα στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον όπου του χορηγήθηκε υποτροφία. Εκεί έλαβε το διδακτορικό του και εργάστηκε πάνω στην έννοια της ισορροπίας Nash και την τελειοποίησε.

Προσωπική ζωή

Ο John Nash παντρεύτηκε δύο φορές την Alicia Lopez από το Ελ Σαλβαδόρ, με την οποία απέκτησαν έναν γιο. Στην προσωπική του ζωή σημαντικό ρόλο έπαιξε η πάθησή του,η οποία δεν είναι άλλη από τη σχιζοφρένεια.

Ήδη από την ηλικία των 29 ετών ο καθηγητής μαστιζόταν από μία επιθετική μορφή σχιζοφρένειας, η οποία τον έκανε να έχει ψευδαισθήσεις. Τελικά,όμως, μετά την εισαγωγή του σε κλινική ο Nash, όχι μόνο κατάφερε να αντιμετωπίσει την πάθησή του αλλά συνέχισε να διδάσκει και εντέλει επανενώθηκε με τη γυναίκα του το 2001. 


Διαβάστε επίσης: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Ο 37χρονος Κρητικός-ιδιοφυΐα που έλυσε άλυτο επί 60 χρόνια μαθηματικό γρίφο


Ένας υπέροχος άνθρωπος

Η ταινία «Ένας υπέροχος άνθρωπος» περιγράφει τη ζωή του John Nash και τη μάχη που έδωσε με τη σχιζοφρένεια  Καθώς επίσης και τη στήριξη της γυναίκας του σε όλον αυτόν τον αγώνα για την αντιμετώπιση της νόσου. Στον ρόλο του John Nash είναι ο Russell Crowe, ο οποίος ενσαρκώνει τον γνωστό επιστήμονα.

Η ταινία προτάθηκε για 8 βραβεία Όσκαρ κερδίζοντας τελικά τέσσερα, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ενώ βραβεύτηκε επίσης με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες και δύο Βραβεία BAFTA.

Εν κατακλείδι η ιστορία του John Nash είναι παράδειγμα αγώνα με τον εαυτό μας αρχικά, ένα παράδειγμα επιμονής και ορθής αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων, οι οποίες μπορεί να μην εξαρτάται εξ ολοκλήρου από εμάς να τις αποτρέψουμε.

Όμως αυτό που περνάει από το χέρι μας είναι η καθημερινή μας στάση απέναντι σε αυτές και δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα ορθής διαχείρισης των πραγμάτων από τον John Nash.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.