Αντιοξειδωτικά προϊόντα. Επίλεξε το καλύτερο για την επιδερμίδα σου

Συντάκτης: Τάνια Ατζιαμή, Αισθητικός-Make up artist

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που παράγονται από τα φυτά και επιβραδύνουν την οξείδωση. Βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες επιτίθενται στα κύτταρα και προκαλούν ή επιταχύνουν τη γήρανση, την εκδήλωση χρόνιων βλαβών και νοσημάτων, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Οι ελεύθερες ρίζες δηλαδή, προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Όταν αυτές είναι περισσότερες από τα αντιοξειδωτικά επέρχεται το οξειδωτικό στρες, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόωρη γήρανση του δέρματος και προκαλεί φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ακμή και το έκζεμα. Στο σημείο αυτό έρχονται τα αντιοξειδωτικά συστατικά να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς αποτελούν τη φυσική άμυνα ενάντια στις βλαβερές ουσίες και τη μόλυνση. 

Δεν έχουν όλα τα καλλυντικά την ίδια δράση, ακόμη και αν είναι εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικές ουσίες γιατί αυτό εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Τα αντιοξειδωτικά πρέπει να διαπερνούν το φραγμό της κεράτινης στιβάδας, να διεισδύουν βαθιά και να δρουν στον στόχο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει όταν έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα να είναι ενεργά. Άρα, για να είναι καλό ένα αντιοξειδωτικό πρέπει είναι σταθερό και δραστικό σε μεγάλη περιοχή pH, να μην είναι τοξικό, να είναι συμβατό χημικά με τα υπόλοιπα συστατικά, να μην είναι ερεθιστικό και να μην προκαλεί αλλεργίες. 

Τα αντιοξειδωτικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής περιποίησης του δέρματος, καθώς μαλακώνουν τις ρυτίδες, συσφίγγουν το δέρμα, μειώνουν τις ουλές, επουλώνουν τα ηλιακά εγκαύματα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Βοηθούν την επιδερμίδα να είναι υγιής και όμορφη. Αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούμε να βρούμε σε ορούς (serum), σε ενυδατικές κρέμες, αλλά και σε μάσκες προσώπου. Παρακάτω σου παραθέτουμε τις ουσίες αυτές που εμπλουτίζουν τα καλλυντικά προϊόντα για να ξέρεις ποιο είναι καλύτερο για σένα. 

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α με τη μορφή ρετινόλης, αλλά και ρετινοϊκού οξέος, αντιμετωπίζει τις ρυτίδες, τα σημάδια γήρανσης και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί όταν το κολλαγόνο υποστεί κάποια βλάβη αρχίζουν οι ρυτίδες να εμφανίζονται στο δέρμα. Επιπλέον, η βιταμίνη Α μειώνει και τις καφέ κηλίδες. 

Αντιοξειδωτικά προϊόντα. Επίλεξε το καλύτερο για την επιδερμίδα σου

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη) 

Η βιταμίνη Β3 ή αλλιώς νιασίνη είναι πολύ σημαντική για την υγεία του δέρματος, του πεπτικού συστήματος, αλλά και της ψυχικής υγείας. Επιπλέον, υποστηρίζει την καλή λειτουργία για πάνω από 200 ένζυμα στον οργανισμό. Επίσης, μειώνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, βελτιώνει την ενυδάτωση και την ελαστικότητα, μειώνει τις καφέ κηλίδες και καταπραΰνει τις κοκκινίλες. 

Βιταμίνη C 

Η βιταμίνη C είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, συμμετέχει στο σχηματισμό του κολλαγόνου, βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης και στην αντιμετώπιση των καφέ κηλίδων, δίνει ελαστικότητα στο δέρμα και προστατεύει την επιδερμίδα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. 

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι γνωστή και ως βιταμίνη της αντιγήρανσης. Συμβάλλει στην αναγέννηση των κυττάρων και παράλληλα βοηθά στη διατήρηση της υγείας των μεμβρανών τους. Επίσης, μειώνει τις βλάβες που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, σταθεροποιεί το φραγμό του δέρματος και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. 

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ εκτός από ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι και απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Συμμετέχει στη σύνθεση των αμινοξέων και των πρωτεϊνών του δέρματος και των μαλλιών και συντελεί στην ανάπλαση και καλή υγεία της επιδερμίδας. 

Συνένζυμο Q10

To συνένζυμο Q10 προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, εξουδετερώνει τη δράση τους και σταθεροποιεί τις μεμβράνες των κυττάρων. 

Συντάκτης: Τάνια Ατζιαμή, Αισθητικός-Make up artist

Influence:

Λατρεύω οτιδήποτε σχετίζεται με την ομορφιά, από περιποιήσεις προσώπου και σώματος, μακιγιάζ, μαλλιά μέχρι και ορισμένα θέματα διατροφής και υγιεινής ζωής…