Αντιμετωπίστε τις αλλεργίες, τρώγοντας!
Μπορούν οι τροφές να καταπολεμήσουν τις αλλεργίες; Ναι! Μάθετε ποιες τροφές γίνονται σύμμαχοι για όλους εμάς που την άνοιξη ταλαιπωρούμαστε!
Αλλεργία, ωραία και πώς την καταλαβαίνω;
Αν ξαφνικά έχετε αποκτήσει κάποια συμπτώματα που δεν τα είχατε πριν, και αν αυτά τα συμπτώματα συμπίπτουν με την εποχή της άνοιξης, τότε μάλλον μιλάμε για αλλεργία! Αν λοιπόν έχετε φαγούρα, κοκκίνισμα ή έκζεμα, αν πρήζονται τα χείλια σας, το πρόσωπο σας, ο λαιμός σας ή άλλα σημεία του σώματος, αν έχετε ξαφνικά δύσπνοια, προβλήματα στην αναπνοή ή ρινική συμφόρηση, αν ξαφνικά έχετε κοιλιακούς πόνους, διάρροια, ναυτία ή κάνετε ακόμα και έμετο, αν οι ζαλάδες, οι ημικρανίες ή οι πονοκέφαλοι σας κρατούν συντροφιά, τότε μιλάμε για αλλεργία.
Και τώρα; Πώς την αντιμετωπίζω;
Ο βασικότερος τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών, είναι η μείωση της έκθεσης σε περιβάλλον με αλλεργιογόνους παράγοντες. Επίσης και η διατροφή μπορεί να παίξει το ρόλο της στις τροφικές αλλεργίες, αλλά πιο πολύ προληπτικό. Η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει και να καταπραΰνει τις αλλεργίες καθώς και τα αναπνευστικά προβλήματα. Γενικά καλό θα ήταν να ξέρετε πως οι τροφές με αντιοξειδωτικά όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια προστατεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά ενάντια στις εποχιακές αλλεργίες.
Τέλος, αν έχετε υπόνοιες πως κάποια τρόφιμα σας προκαλούν έστω και μια ήπια αλλεργία, καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους ιδιαίτερα την άνοιξη που οι αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση.
Αλλεργία στο… φαί!
Το 90% των τροφικών αλλεργιών, προκαλούνται από συγκεκριμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται στα παρακάτω τρόφιμα:
Γάλα, συνήθως εμφανίζεται αλλεργία σε βρέφη και παιδιά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ασπράδια των αβγών. Τα φιστίκια, τη σόγια αλλά και το σιτάρι.
Ποια συστατικά τροφών βοηθούν στην αντιμετώπιση των αλλεργιών;
Σημαντικό όπλο κατά των αλλεργιών, είναι η Βιταμίνη C. Γι’ αυτό καταναλώστε μπρόκολο, επειδή ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, δρα και κατά της ρινικής συμφόρησης. Βάλτε στη διατροφή σας και όλα τα εσπεριδοειδή όπως γκρέιπ-φρουτ, μανταρίνι, πορτοκάλι. Μην ξεχάσουμε και τη ντομάτα που και αυτή είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C.
Επίσης η Βιταμίνη Ε, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Θα την βρείτε στο ελαιόλαδο, τα όσπρια αλλά και στα καρύδια.
Μαγνήσιο. Το μαγνήσιο βοηθά την αναπνοή και κατ’ επέκταση την αντιμετώπιση των αλλεργιών. Προσοχή όμως να μην το παρακάνετε! Η υπερβολική πρόσληψή του μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή των υγρών του σώματος και διάρροιες. Μαγνήσιο θα βρείτε στο σουσάμι, στο μαύρο ρύζι, στις μπανάνες, στα φασόλια και γενικά στα πράσινα λαχανικά.
Μην ξεχάσουμε τα Ω-3 λιπαρά οξέα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής που συνοδεύει μια αλλεργική αντίδραση. Θα τα βρείτε στα λιπαρά ψάρια όπως στο σολομό ή τον τόνο αλλά και στους ξηρούς καρπούς.