Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη με τον πιο απλό τρόπο

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Η κλινική κατάθλιψη ορίζεται ως η θλίψη που είναι μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη από ότι δικαιολογείται από έναν αντικειμενικό λόγο. Χαρακτηρίζεται από απόσυρση, αδράνεια, και συναισθήματα απελπισίας και απώλειας του ελέγχου.

Ένας στους δέκα ενήλικες υποφέρει από κατάθλιψη σύμφωνα με το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη της Ασθένειας. Οι γυναίκες έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη από ότι οι άνδρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο Πνευματικής Υγείας.

Η κατάσταση πολλές φορές μπορεί να χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις με ελαφρύτερα συμπτώματα στις οποίες οι γιατροί συνήθως συνιστούν άσκηση.

Άσκηση όπως το περπάτημα έχει δείξει πως μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Ένας περίπατος είναι η ευκολότερη μορφή σωματικής δραστηριότητας για τους περισσότερους ανθρώπους. Δεν κοστίζει και μπορεί να ενταχθεί ευκολότερα στο καθημερινό πρόγραμμα των ανθρώπων.

Γιατί όμως το περπάτημα βοηθάει στην θεραπεία αλλά πολλές φορές και στη κατάθλιψη κάποιου από την κατάθλιψη; Ακολουθώντας κάποιο πρόγραμμα άσκησης, συμπεριλαμβανομένου και του περπατήματος, τα άτομα αποχτούν αίσθηση αυτοδυναμίας, αυτοκυριαρχίας και δύναμη και έλεγχο επειδή κάνουν κάτι για τον εαυτό τους και μόνοι τους, τονίζει χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Μπράουν, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής συμπεριφοράς και συμπεριφορικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Σαρτολτσβίλ της Βιρτζίνια.

Tο περπάτημα μπορεί επίσης να αυξήσει τα συναισθήματα ευχαρίστησης, την ηρεμία και την ευημερία και να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της κατάθλιψης ενθαρρύνοντας την παραγωγή των φυσικών οπιούχων του σώματος, όπως είναι οι ενδορφίνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της εφορίας.

Οι επιστήμονες επίσης προτείνουν το περπάτημα να γίνεται με παρέα, καθώς η ενίσχυση των κοινωνικών μας επαφών και η επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη είναι μάστιγα των καιρών μας. Συγκεκριμένα η Χες, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ και οι συνεργάτες της επισήμαναν σε άρθρο στον περιοδικό American Journal of Preventive Medicine πως η κατάθλιψη αναμένεται να είναι η δεύτερη κύρια αιτία παγκόσμιας ασθένειας μέχρι το 2030 και θα η κύρια αιτία στις ανεπτυγμένες χώρες.

Δεδομένου των ρυθμών τις ζωής μας, της μοναξιάς που κυριαρχεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, των απαιτήσεων, των προσδοκιών και των φιλοδοξιών που κάθε ενήλικας αντιμετωπίζει στον 21ο αιώνα σίγουρα ο κίνδυνος της κατάθλιψης είναι μεγάλος. Μπορούμε ωστόσο να την αντιμετωπίσουμε με τον πιο απλό τρόπο, το περπάτημα!

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.