Αντιμετώπιση ορμονικής ακμής με φυσικούς τρόπους. Γίνεται;

Συντάκτης: Flowmagazine

Αν έχεις ακμή θα έχεις λογικά προσπαθήσει να την αντιμετωπίσεις με πολλούς τρόπους. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει μια συνταγή αντιμετώπισης για όλους και όλες, αλλά ο καθένας και η καθεμία μπορεί να βρει τί του/της ταιριάζει. Για παράδειγμα, ο φυσικός τρόπος αντιμετώπισής της είναι μια πρόταση.

Τι είναι η ορμονική ακμή;

Η ακμή προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων που περιλαμβάνουν την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, τους φραγμένους πόρους, τη φλεγμονή και τη συσσώρευση βακτηρίων στο δέρμα. Σε μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, οι ορμόνες είναι ο κύριος ένοχος. Όπως εξηγεί ο πιστοποιημένος δερματολόγος Joshua Zeichner: «Η ορμονική ακμή αναφέρεται σε εξάρσεις που εμφανίζονται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου, καθώς οι διακυμάνσεις στις ορμόνες διεγείρουν τους αδένες λίπους, οδηγώντας σε εξάρσεις ακμής».

Τι προκαλεί την ορμονική ακμή;

Ενώ κάθε έμμηνος ρύση μπορεί να προκαλέσει ορμονική ακμή, η πιστοποιημένη δερματολόγος Marisa Garshick λέει ότι μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. «Η ορμονική ακμή εμφανίζεται συνήθως στο κάτω μέρος του προσώπου, επηρεάζοντας συχνά τη γραμμή της γνάθου και το πηγούνι, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει σε εξάρσεις στο στήθος και την πλάτη», εξηγεί. 

Πώς να απαλλαγείς από την ορμονική ακμή φυσικά;

Μείωσε τα επίπεδα στρες

Το άγχος είναι επιζήμιο για το σώμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το δέρμα και να προκαλέσει έξαρση της ορμονικής ακμής. Κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, το σώμα παράγει περισσότερη τεστοστερόνη, η οποία με τη σειρά της διεγείρει τους αδένες και τους θύλακες των τριχών για να πυροδοτήσουν την ακμή. 

Το άγχος παρεμβαίνει επίσης στην επούλωση των πληγών καθώς και στις εξάρσεις της ακμής. Οι ίδιες ορμόνες που βοηθούν στην προετοιμασία του σώματός μας να αντιμετωπίσει τις στρεσογόνες συνθήκες έχουν επίσης αντίκτυπο στο δέρμα μας. Ο καθημερινός διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελαχιστοποιήσεις το άγχος, όπως και η άσκηση, η θεραπεία και η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Πρόσεξε τη διατροφή σου

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα ζαχαρούχα τρόφιμα, έχει βρεθεί ότι επιδεινώνουν τόσο την ορμονική όσο και τη μη ορμονική ακμή. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τα άμυλα αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε φλεγμονές και οδηγώντας σε εξάρσεις ακμής. Καλό θα είναι επίσης να αποφύγεις το αγελαδινό γάλα εάν αντιμετωπίζεις ορμονική ακμή, και να αυξήσεις την πρόσληψη πράσινου τσαγιού, καθώς είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Προσάρμοσε την περιποίηση της επιδερμίδας σου

Η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας είναι σημαντικός παράγοντας για όσους έχουν ορμονική ακμή. Καλό είναι να διασφαλίσεις ότι θα απαλλαγείς από τα βακτήρια και το υπερβολικό σμήγμα που συμβάλλει στην ακμή, γι’ αυτό δώσε έμφαση στον καθαρισμό, αλλά επίσης φρόντισε να μην κάνεις υπερβολικό καθαρισμό, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τον φραγμό του δέρματος. Η χρήση σκληρών σαπουνιών ή προϊόντων απολέπισης μπορεί πραγματικά να ερεθίσει το δέρμα και να συμβάλει στην επιδείνωση της ακμής.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…