Αντιμετώπισε την αλλεργία στα φιστίκια με… φιστίκια
Οι θανατηφόρες αλλεργίες φιστικιών έχουν σημειώσει μυστηριωδώς άνοδο την τελευταία δεκαετία, ενώ η ελπίδα μέχρι πρότινος για τη θεραπεία ήταν μικρή. Ευτυχώς, μία πρωτοποριακή νέα μελέτη ανακόπτει αυτή την αύξηση αντιμετωπίζοντας την αλλεργία στα φιστίκια με τα ίδια τα φιστίκια.
Οι γονείς αποφεύγουν να δίνουν τρόφιμα που περιέχουν φιστίκια στα μωρά, καθώς φοβούνται για τυχόν αλλεργίες. Τώρα η έρευνα δείχνει ότι ισχύει το αντίθετο: Η κατανάλωση σνακ από φιστίκια πριν τα πρώτα τους γενέθλια φαίνεται να αποτρέπει κάτι τέτοιο.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό New England Journal of Medicine, και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στο Χιούστον. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι τα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια, αν ενταχθεί στη διατροφή τους το ίδιο το φιστίκι από την ηλικία των 11 μηνών και συνεχίζουν να τρώνε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μέχρι την ηλικία των 5 ετών μειώνονται οι πιθανότητές τους να γίνουν αλλεργικοί σε ποσοστό άνω του 80% σε σύγκριση με τα παιδιά που τα αποφεύγουν. Τα τελευταία παιδιά φαίνεται να είναι ήδη αλλεργικά στο αυγό, εμφανίζουν έκζεμα ή και τα δύο. Συνολικά περίπου το 3% των παιδιών που έτρωγαν φιστικοβούτυρο πριν τα πρώτα τους γενέθλια είχαν αλλεργία, σε σύγκριση με το 17% των παιδιών που δεν έτρωγε.
«Νομίζω ότι αυτή η μελέτη είναι μια εκπληκτική και πρωτοποριακή μελέτη, πραγματικά» λέει η Katie Allen, διευθύντρια του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής και Αλλεργιών στο Murdoch στη Μελβούρνη. Η Allen δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Οι ειδικοί λένε ότι η έρευνα θα πρέπει να μετατοπίσει τη σκέψη γύρω από το πώς τα παιδιά αναπτύσσουν τροφικές αλλεργίες αλλάζοντας τις οδηγίες που οι γιατροί δίνουν στους γονείς.
Εν τω μεταξύ, για παιδιά και ενήλικες που είναι ήδη αλλεργικοί στα φιστίκια, μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε κατά την ίδια συνεδρίαση δίνει την ελπίδα θεραπείας. Ένα νέο έμπλαστρο δέρματος που ονομάζεται viaskin επέτρεψε στους ανθρώπους να τρώνε μικρές ποσότητες από φιστίκια, αφού το φόρεσαν για ένα χρόνο.
Αλλαγή στις κατευθυντήριες γραμμές;
Οι αλλεργίες στα φιστίκια και άλλα τρόφιμα βρίσκονται σε άνοδο. Στις ΗΠΑ, πάνω από το 2% των ανθρώπων αντιδρούν στα φιστίκια, μια αύξηση 400% από το 1997. Και οι αντιδράσεις στα φιστίκια και άλλους καρπούς με κέλυφος μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Οι ξηροί καρποί είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα απειλητικό για τη ζωή πρόβλημα που ονομάζεται αναφυλαξία.



























