Αντιγήρανση στις ώριμες επιδερμίδες: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει στην τηλεόραση και το διαδίκτυο ή έχουμε διαβάσει σε πολλούς ενημερωτικούς ιστότοπους, τρόπους για να «σταματήσουμε το χρόνο». Η αντιγήρανση είναι ένα θέμα που αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, γυναικείου και ανδρικού, καθώς όλοι θα θέλαμε να είχαμε τη δύναμη να αντισταθούμε στη φυσιολογική φθορά, που έρχεται πάντα καθώς περνούν τα χρόνια. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν ένα σωρό προϊόντα που υπόσχονται να μας κρατήσουν «για πάντα νέους», αρκεί να ξεκινήσουμε τη χρήση τους πριν τη φυσική ωρίμανση της επιδερμίδας.

Τι συμβαίνει όμως στην ήδη ώριμη επιδερμίδα; Υπάρχει τρόπος να σβήσουν τα σημάδια του χρόνου ή έστω να γίνουν πιο ήπια; Η απάντηση είναι θετική, αρκεί όμως να μην ξεχνάμε πως οι ώριμες επιδερμίδες έχουν τις δικές τους ξεχωριστές ανάγκες.

«Καμία γυναίκα δεν είναι ενδιαφέρουσα πριν  τα 40» – Coco Chanel

H ομορφιά του ανθρώπου δεν υπολογίζει ηλικία, ούτε χρώμα ούτε κανέναν άλλο περιορισμό.  Ακόμα και αν οι ρυτίδες έχουν διαγραφεί, ακόμα και αν ο νόμος της βαρύτητας έχει αρχίσει να επηρεάζει το πρόσωπό σας, ακόμα και αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, ακόμα και αν έχετε ξεπεράσει τα 50, μπορείτε να είστε όμορφη ανά πάσα στιγμή.  Ας δούμε πως επηρεάζεται η εξωτερική εμφάνιση σε κάθε φάση της ωριμότητας της γυναίκας.

Αντιγήρανση στις ώριμες επιδερμίδες: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κατά την εμμμηνόπαυση

Από τα 50 και μετά παρατηρείται μία δραματική μείωση της κυτταρικής δραστηριότητας. Η είσοδος της γυναίκας στην εμμηνόπαυση σημαίνει αυτόματα πτώση των οιστρογόνων, γεγονός που έχει πολλαπλές επιπτώσεις στα κύτταρα του δέρματος, καθώς γίνονται πιο ευαίσθητα στις ορμονικές διαταραχές υπολειτουργώντας.  Ωστόσο, όλες οι επιδερμίδες  δεν ωριμάζουν με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, τα γονίδια παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο πότε θα εμφανιστεί η εμμηνόπαυση, άρα και στο πότε το δέρμα θα αρχίσει να ωριμάζει.

Μετά την εμμηνόπαυση

Σε αυτή τη φάση, η βασική έλλειψη είναι τα λιπίδια. Για την ακρίβεια, η απώλεια αυτή υπολογίζεται ως και 57%! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έντονη ξηρότητα και την απώλεια της πυκνότητας, που με τη σειρά τους προκαλούν ακόμα πιο βαθιές ρυτίδες και πτυχώσεις, έλλειψη ελαστικότητας, χαλάρωση και απώλεια του οβάλ του περιγράμματος.  Τέλος το δέρμα γίνεται πιο θαμπό και χάνει τη ροδαλή του όψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…