Αντίδοτο στην άνοια η βιταμίνη D του ήλιου

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα οφέλη του ήλιου είναι πολλά και οι Έλληνες θεωρούνται τυχεροί σε ό,τι αφορά την ηλιοφάνεια, καθώς εκτιμάται ότι η χώρα μας έχει τουλάχιστον 250 ημέρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο.

Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, αυξάνει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που συνδέονται με την περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, και μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες θεωρούνται τυχεροί σε ό,τι αφορά την ηλιοφάνεια, καθώς εκτιμάται ότι η χώρα μας έχει τουλάχιστον 250 ημέρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο.

Παράλληλα, νέα έρευνα καταδεικνύει ότι η σωστή έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποτρέψει τη μία στις έξι περιπτώσεις εμφάνισης άνοιας. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της άνοιας.

Ειδικότερα, προκύπτει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα και υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας. Βέβαια, όπως διαπιστώνει η έρευνα, εξίσου αποδοτική με την έκθεση στον ήλιο είναι και η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D.


Διαβάστε επίσης: Ήλιος + Βιταμίνη D = Best friends


Τα στοιχεία

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας ανέλυσαν υγειονομικά στοιχεία 300.000 Βρετανών. Βάσει αυτών κατέληξαν ότι το 17% των περιπτώσεων άνοιας θα είχε αποφευχθεί με υγιή επίπεδα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D σχετίζεται με πολλά οφέλη, όπως η υγεία των οστών, η μείωση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, ο περιορισμός των μολύνσεων και η μείωση των φλεγμονών.

Σημειώνεται πως δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την άνοια, αλλά μέχρι στιγμής μία σειρά ερευνών καταδεικνύει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υπάρχουν τρεις τρόποι να αυξήσετε το επίπεδο της βιταμίνης D στο σώμα σας. Πρώτον, μπορείτε να τρώτε περισσότερα λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας και κρόκους αυγού. Δεύτερον, μπορείτε να λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμινών και τρίτον να εκτίθεστε με μέτρο περισσότερο στον ήλιο.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…