Άνθρωποι που εμπνέουν: Κλάρα Μπάρτον

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το όνομα της, μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μη σου λέει πολλά, ωστόσο το έργο της είναι παραπάνω από σπουδαίο. Η Κλάρα Μπάρτον γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1821 κι ήταν νοσηλεύτρια στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Πέρα από τις χιλιάδες ζωές που έσωσε ως αυτοδίδακτη νοσηλεύτρια, απέκτησε το προσωνύμιο «Άγγελος του πεδίου μάχης» χάρη σε όσα κατάφερε. Μέσα από πολλές προσπάθειες κατάφερε να ιδρύσει τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό στις 22 Αυγούστου 1881 στο Ντάνσβιλ της Νέας Υόρκης, όπου  διατηρούσε ένα εξοχικό σπίτι. Γνώρισε μεγάλη αποδοχή, γεγονός που ελάχιστες γυναίκες βίωσαν στην εποχή της.

Η ιστορία και το έργο της

Η Κλάρα Μπάρτον είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ήρωες του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Ξεκίνησε την περίφημη καριέρα της ως εκπαιδευτικός, αλλά βρήκε την πραγματική της κλήση να φροντίζει τραυματίες στρατιώτες μέσα και έξω από αιματηρά πεδία μάχης του Εμφυλίου Πολέμου. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, η Μπάρτον εργάστηκε για να εντοπίσει αγνοούμενους και νεκρούς στρατιώτες και τελικά ίδρυσε τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό. Η ζωή της ήταν αφιερωμένη στη φροντίδα των άλλων και η Μπάρτον είχε έναν κρίσιμο και μακροχρόνιο αντίκτυπο στη φροντίδα και την ανακούφιση από καταστροφές στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο.

Το μικρότερο από τα πέντε παιδιά, η Κλάρα, που γεννήθηκε στη Βόρεια Οξφόρδη της Μασαχουσέτης το 1821, δίδασκε σχολείο όταν οι δασκάλες ήταν η εξαίρεση. Αργότερα πήγε να εργαστεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, έναν άλλο χώρο εργασίας όπου κυριαρχούν οι άνδρες.

Άνθρωποι που εμπνέουν: Κλάρα Μπάρτον

Ο πατέρας της είχε υπηρετήσει στον Επαναστατικό Πόλεμο και είχε μοιραστεί τις ιστορίες μάχης του με την περιπετειώδη νεαρή κυρία. Η καλλίγραμμη και καλά διαβασμένη νεαρή Κλάρα ξεκίνησε μια καριέρα διδασκαλίας σε ηλικία 15 ετών και ίδρυσε ένα σχολείο στο Μπορντέντον της Νέας Υόρκης το 1853. Ακόμη και αφού αύξησε δραματικά τις εγγραφές της εκεί, οι αξιωματούχοι της πόλης προσέλαβαν έναν άνδρα διαχειριστή αντί να την επιλέξουν και παραιτήθηκε.

Από το 1854 έως το 1857, εργάστηκε στην Ουάσιγκτον, DC στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ, καθώς ξεκίνησε ο Εμφύλιος Πόλεμος, χωρίς να ντρέπεται να κάνει γνωστή την αντίθεσή της στη δουλεία. Ίσως λόγω της επιρροής του πατέρα της, η Κλάρα αισθάνθηκε επίσης αναγκασμένη να βοηθήσει στρατιώτες στο ιατρείο της Ουάσιγκτον, οι οποίοι ήταν τραυματίες, πεινασμένοι και στερούνται ένδυσης και βασικών προμηθειών.

Πρόθυμη να μοιραστεί τον αλτρουισμό της στα πεδία της μάχης, το 1862 πήρε άδεια να εργαστεί στην πρώτη γραμμή, φέρνοντας εφόδια πρώτων βοηθειών και κυρίως συμπόνια. Μόλις έφτασε εκεί, είδε εξαντλημένους χειρουργούς να επιδένονται πληγές με φλοιούς καλαμποκιού. Στη Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και τη Νότια Καρολίνα, φρόντιζε τους τραυματίες.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.