Άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερες είναι οι διαγνωσμένες ψυχικές διαταραχές σε έναν άνθρωπο, τόσο νωρίτερα εμφανίζονται τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη εμφανίζουν συμπτώματα περίπου δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους που δεν έχουν, ενώ οι αγχώδεις τρία περίπου χρόνια νωρίτερα από αυτούς που δεν έχουν άγχος. 

Ήταν γνωστό από παλαιότερες μελέτες ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ, συχνά εκδηλώνουν τα πρώτα συμπτώματα σε πιο μικτή ηλικία από όσους παθαίνουν την νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. 

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ο Δρ. Ζάκαρι Μίλερ και οι ερευνητές, έκαναν μία σχετική ανακοίνωση. Αναλύθηκαν στοιχεία για 1.500 άτομα, από τα οποία το 43% είχε ιστορικό κατάθλιψης, το 32% ιστορικό άγχους, το 1,2% διπολικής διαταραχής, το 1% διαταραχής μετατραυματικού στρες και το 0,4% σχιζοφρένειας. 

Ξεκαθαρίστηκε, όμως, ότι κάποιος που πάσχει από άγχος ή κατάθλιψη, δεν είναι απαραίτητο ότι θα εμφανίσει Αλτσχάιμερ. Απλά αν έχει την προδιάθεση να εμφανίσει και έχει κατάθλιψη ή άγχος, θα γίνει πιο νωρίς από κάποιον που δεν έχει ψυχικές διαταραχές. Διαπιστώθηκε, τέλος, ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη και άγχος είναι πιο πιθανό να είναι γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.