Άνθρωποι που ξεκίνησαν από το μηδέν και έχτισαν αυτοκρατορίες

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Σε όλους μας αρέσει να διαβάζουμε ιστορίες ανθρώπων που από το τίποτα έφτασαν να ζούν μια ζωή γεμάτη πλούτο και ανέσεις.

Θα εκπλαγείτε όμως αν μαθαίνατε πως κανένας από τους παρακάτω ανθρώπους, δεν πέτυχε τόσα πολλά στη ζωή του μόνο και μόνο για να πλουτίσει. Οι περισσότεροι από τους παρακάτω έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα. Αγαπούσαν αυτό που έκαναν και είχαν απύθμενο ταλέντο σε αυτό.

Πάμε να τους γνωρίσουμε;

Jan Koum

Ο Jan Koum γεννήθηκε στην Ουκρανία και μετανάστευσε με τη μητέρα και τη γιαγιά του στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην αρχή η οικογένεια λάμβανε ένα επίδομα επισιτισμού για να μπορέσει να επιβιώσει. Ο Jan στα 18 του χρόνια έδειξε το ενδιαφέρον του στους υπολογιστές. Μπήκε στο Πανεπιστήμιο Σαν Τζόζε της Καλοφόρνιας και μετέπειτα βρήκε εργασία σαν τεχνικός ασφαλείας σε μία εταιρία προγραμμάτων διαδικτύου. Το 1996 εντάχθηκε σε ένα γκρουπ από χάκερς και εκεί συνάντησε μελλοντικούς ιδρυτές άλλων εταιριών.

Μετέπειτα ο Χουμ προσλήφθηκε από τη Yahoo σαν μηχανικός υποδομών. Λίγο αργότερα παράτησε και τη σχολή του. Ο Κουμ αιτήθηκε να δουλέψει στο Facebook, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε.

Κατόπιν αυτού ο Κουμ είχε μία ιδέα για μια εφαρμογή και φυσικά αυτή είναι η εφαρμογή Whats up που είναι κάτι αντίστοιχο του Viber, μόνο που διαθέτει περισσότερη ασφάλεια. Ο Κουν πλέον, έχει περιουσία 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ingvar Kamprad

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τον ιδιοκτήτη και ιδρυτή των επίπλων ΙΚΕΑ. Ο Ingvar Kamprad γεννήθηκε στο Pjatteryd και ξεκίνησε να εργάζεται από την ηλικία των 5 ετών πουλώντας σπίρτα στους περαστικούς στην πόλη του!

Μεγαλώνοντας κατάφερε και αγόρασε ένα ποδήλατο όπου με αυτό πήγαινε στη Στοκχόλμη και αγόραζε φθηνότερα σπίρτα, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερο κέρδος. Μέχρι την εφηβία είχε επεκταθεί και πουλούσε μολύβια, χριστουγεννιάτικα στολίδια, σπόρους, ψάρια και άλλα. Στα 17 του, ο πατέρας του τον επιβράβευσε με ένα ποσό επειδή πέτυχε στις σπουδές του και με το ποσό αυτό ίδρυσε μία μικρή επιχείρηση που ονόμασε ΙΚ από τα αρχικά του ονόματός του, στην οποία σχεδίαζε απλά έπιπλα, εμπνευσμένα από έναν εργαζόμενο ο οποίος προκειμένου να χωρέσει ένα τραπέζι στο αυτοκίνητο αφαίρεσε τα πόδια του τραπεζιού. Σκοπός του ήταν η εξοικονόμηση χώρου και χρημάτων και με υπομονή και επιμονή και αρχίζοντας να διαφήμιζει τα προϊόντα του μέσω καταλόγου κατάφερε να τα κάνει γνωστά σε όλο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα τον κολοσσό επιχειρήσεων ΙΚΕΑ. Τα έσοδα της ΙΚΕΑ σήμερα φτάνουν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

J.K Rowling

Την Rowling την γνωρίζουμε ως συγγραφέα των βιβλίων Χάρρυ Πότερ. Προτού γράψει και εκδώσει τα βιβλία, η Rowling ήταν μία χωρισμένη μητέρα που πάλευε για να πληρώσει το ενοίκιο. Τα αντίτυπα των βιβλίων της που έχουν πουληθεί ανά τον κόσμο υπολογίζονται στα 350 εκατομμύρια.

Μία μέρα όπου ταξίδευε από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο εμπνεύστηκε την ιστορία του μικρού πρωταγωνιστή Χάρρυ Πότερ και ξεκίνησε να γράφει μέσα στο τρένο. Αντιμετωπίζοντας διάφορες οικονομικές και ψυχολογικές δυσκολίες, η Rowling καταφέρει να τελειώσει την πρώτη τριλογία του βιβλίου και ξεκινά να ψάχνει εκδοτικούς οίκους, ώστε να το δημοσιεύσουν.

Δώδεκα μεγάλοι Εκδοτικοί οίκοι απέρριψαν το βιβλίο της και μονάχα ένας μικρός οίκος, ένα χρόνο μετά τη δοκιμή της για δημοσιοποίηση, δέχτηκε τη συνεργασία. Το 1997 το βιβλίο εκδόθηκε σε μόνο 1000 αντίτυπα. Ευτυχώς όμως έγινε αντιληπτό και κέρδισε 2 βραβεία για παιδικά βιβλία. Τη συνέχεια την γνωρίζουμε και η Rowling ανήκει πια στους πιο πετυχημένους συγγραφείς και η περιουσία της φτάνει τα 600 εκατομμύρια δολάρια.

Roman Abramovich

O πασίγνωστος πλέον Αμπράμοβιτς με περιουσία 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας Millhouse LLC και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Ο Αμπράμοβιτς γεννήθηκε σε πολύ φτωχή εβραϊκή οικογένεια στη Ρωσία και έμεινε ορφανός στα 3 του χρόνια. Ο πατέρας του πέθανε σε εργατικό ατύχημα και η μητέρα του κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Οι συγγενείς ανέλαβαν την ανατροφή του.

Ο Αμπράμοβιτς φοίτησε στο Ινστιτούτο Οδικών Μεταφορών και παράλληλα άνοιξε μία μικρή επιχείρηση με πλαστικά παιχνίδια. Για την ακρίβεια πουλούσε μικρές πάπιες από καουτσούκ, με έδρα το διαμέρισμά του. Αργότερα επέκτεινε την επιχείρηση πουλώντας αρώματα, αποσμητικά και πολλά άλλα. Από το 1992 έως το 1995 ο Ρώσος επιχειρηματίας καταφέρνει να ιδρύσει 5 εταιρείες πετρελαιοειδών και εξαγοράζει κτηνοτροφικές μονάδες. Η συνέχεια είναι σε όλους μας γνωστή.

Παρατηρώντας τις ιστορίες των παραπάνω διαπιστώνουμε πως οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν τίποτα άλλο εκτός από το ταλέντο τους. Είτε στη συγγραφή, είτε στο εμπόριο, είτε στο σωστό μάρκετινγκ είτε στην ευρηματικότητα τους, οι άνθρωποι αυτοί κυριολεκτικά από το μηδέν και κάνοντας ακριβώς αυτό που ήταν γεννημένοι να κάνουν πέτυχαν ανέλπιστα πολύ και έφτασαν σε ένα σημείο να είναι πρότυπα έμπνευσης για εμάς τους υπόλοιπους.


ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεμινάριο Believe In You «Χτίζοντας νοοτροπία νικητή: Ο δρόμος προς την επιτυχία»


Η δύναμη της επιβίωσης και ο σκληρός προγραμματισμός ήταν λίγα από τα στοιχεία που κατέστησαν εφικτή την τόσο μεγάλη εξέλιξή τους. Φυσικά και οι συγκυρίες ή το timing ίσως ήταν ευνοϊκά, αλλά χωρίς το θάρρος να προχωρήσουν και να μην τα παρατήσουν, τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.