Ανθρώπινη αλυσίδα κατά του ρατσισμού

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

“Όταν ο ρατσισμός προσπαθεί να μας χωρίσει, εμείς ενωνόμαστε εναντίον του!” Το ηχηρό αυτό μήνυμα αποφάσισε να περάσει φέτος η ΜΚΟ Ηνωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (United Societies of Balkan – USB), μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού, η οποία έχει καθιερωθεί στις 21 Μαρτίου. Πώς θέλησε να το πετύχει; Σχηματίζοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η USB συχνά διοργανώνει δημιουργικές δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και η περίπτωση αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε συνεργασία, λοιπόν, με διάφορες ΜΚΟ, κάλεσε όλους όσους επιθυμούν να γίνουν κομμάτι του μηνύματος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 17:30 και σχηματίζοντας μία ζωντανή αλυσίδα κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Πύργο.

Λίγα λόγια για την ημέρα

Η Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων ήταν μία πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και έχει καθιερωθεί ήδη από το 1966, και η εβδομάδα ρατσισμού κινείται τις ημερομηνίες γύρω από αυτή την ημέρα. Φέτος η εβδομάδα ξεκινά στις 16 και τελειώνει στις 24 Μαρτίου.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Σκοπός της ημέρας είναι η καταπολέμηση κάθε είδους διάκρισης, ρατσισμού, ξενοφοβίας και η άρση προκαταλήψεων που έχουν να κάνουν με ανθρώπους διαφορετικού φύλου, φυλής, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικής προτίμησης ή εξωτερικής εμφάνισης. Σε μία εποχή που παρατηρείται και πάλι έξαρση εθνικιστικών κινημάτων, η κίνηση αυτή αποτελεί μία απόπειρα ειρηνικής διαδήλωσης που θα ενώσει τους ανθρώπους ανεξαρτήτων προσωπικών χαρακτηριστικών.

Το Balkan Hotspot, το οποίο είναι ένα έργο που οργανώνει η ΜΚΟ United Societies of Balkans,  φιλοξενεί 15 εθελοντές από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία και η συνύπαρξη μεταξύ των πολιτών της Θεσσαλονίκης, θα έρθουν μαζί με τους ντόπιους στο ενωτικό αυτό flashmob. Μόνιμα χέρι-χέρι, θα σχηματίσουν  μια ανθρώπινη αλυσίδα πέρα από την προκυμαία της πόλης, αποσκοπώντας στο να δείξουν ότι η ενότητα θα μας κάνει πιο δυνατούς.

Άλλες εκδηλώσεις

Με αφορμή την ημέρα αυτή φοιτητικοί σύλλογοι αποφάσισαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον  φασισμό και στα απότοκά του με μία αντιφασιστική συναυλία με το σύνθημα: «Τσάκισε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά – λέμε “Όχι” στον εθνικισμό και το ρατσισμό – Ναι στη φιλία και την κοινή πάλη των λαών». Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στις 12:30.

Στο Χαροκόπειο, οι ΦΣ Γεωγραφίας και Πληροφορικής, διοργανώνουν το 3ο Αντιρατσιστικό – Αντιφασιστικό Φεστιβάλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, συζητήσεις, προβολή ταινίας αλλά και stand up comedy.

Το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης και η Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών τιμούν την Ημέρα κατά του Ρατσισμού με μία εκδήλωση στην αίθουσα  Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, στις 18:00.

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr