Ανθεκτικά φυτά στο κρύο για το μπαλκόνι σας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Όλοι γνωρίζουμε πως η περίοδος του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι αρκετά δύσκολη για να διατηρήσουμε ένα όμορφο μπαλκόνι γεμάτο γλάστρες. Πολλές φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ξεραμένα ή ταλαιπωρημένα φυτά λόγω της παγωνιάς και των έντονων βοριάδων. Ειδικά, σε βόρειες περιοχές της χώρας μας, σε ημιορεινές και ορεινές, αλλά ακόμη και μέσα στην πόλη, σε ψηλούς ορόφους κατοικιών, χρειαζόμαστε φυτά ανθεκτικά στο κρύο για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Βολβοί

Ας ξεκινήσουμε από τους βολβούς λουλουδιών που φυτεύονται φθινόπωρο και έχουν αρκετή αντοχή στο κρύο και στην παγωνιά, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα και εντυπωσιάζουν με την πλούσια ανθοφορία τους. Φυτεύουμε άφοβα λοιπόν βολβούς από αμαρυλλίδα, ίριδα, τουλίπα, φρέζια, νάρκισσο, παρθενόκρινο, υάκινθο (ζουμπούλι), νεραγκούλα και κρόκο.

Καλλωπιστικά Φυτά

Εξαιρετική επιλογή ανθεκτικών φυτών που αντέχουν στο κρύο είναι επίσης διάφορα καλλωπιστικά φυτά που ανθίζουν μέσα στο χειμώνα όπως η πρίμουλα, το χρυσάνθεμο, ο χειμωνανθός, το κυκλάμινο, το σκυλάκι, το άλυσσο, η γκαζάνια, το καλλωπιστικό λάχανο, η καλεντούλα και οι πανσέδες.

Αρωματικά φυτά

Αρκετά αρωματικά φυτά είναι ανθεκτικά στην παγωνιά και τους βοριάδες, καθώς στο φυσικό τους περιβάλλον φυτρώνουν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Μπορούμε, λοιπόν, να φυτέψουμε αρωματικά φυτά σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγοντας από αυτά που παρουσιάζουν υψηλή ανθεκτικότητα στο κρύο και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, η λεβάντα με τα υπέροχα μωβ αρωματικά της άνθη είναι πολύ ανθεκτική, όπως και το δενδρολίβανο, το θυμάρι, και η δάφνη που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στην κουζίνα. Κι αν επιθυμούμε αρωματικά φυτά για να απολαμβάνουμε σε ρόφημα, μπορούμε να επιλέξουμε τη μαντζουράνα, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού και την κρητική μαλοτήρα με το ιδιαίτερο άρωμά της.

Θάμνοι

Υπάρχουν αρκετοί πολυετείς θάμνοι που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στο κρύο και μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα το σχεδιασμό του κήπου μας και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας. Ξεκινάμε από το παραδοσιακό μαστιχάκι και το γεράνι που είναι ασφαλείς επιλογές σε κάθε περίπτωση και αποτελούν σήμα κατατεθέν στις περισσότερες αυλές των ελληνικών σπιτιών. Για ψηλότερα φυτά, που φτάνουν σε ύψος 1-2 μέτρων για να δημιουργήσουμε ένα χαμηλό φράχτη, μπορούμε να επιλέξουμε το βιβούρνο, τον ελαίαγνο, τη φωτίνια, το λιγούστρο, το πυξάρι, την πικροδάφνη και την αγγελική. Και φυσικά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο να επιλέξουμε μερικές ξεχωριστές θαμνώδεις ποικιλίες τριανταφυλλιάς που διαθέτουν ξεχωριστή ομορφιά, άρωμα και υπέροχα λουλούδια.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.