Αντέχω και ανέχομαι. Ποια είναι η διαφορά αυτών των δύο ρημάτων;

Συντάκτης: Ελένη Εμμανουηλίδου

Στην ζωή μας ίσως έχουμε αντεπεξέλθει σε διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις, ίσως πάλι να ανεχτήκαμε συμπεριφορές, λόγια ή πράξεις ενώ δεν θα έπρεπε. Ποια είναι η ακριβής διαφορά αυτών των περιπτώσεων;

Η διαφορά αυτών των ρημάτων είναι ουσιαστική και μερικές φορές  μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις, πράγμα που είναι πολύ ψυχοφθόρο. Όταν  αντέχουμε σημαίνει ότι είμαστε δυνατοί και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε δυσκολίες, αλλά, όταν ανεχόμαστε (υπερβολικά) πολλά, κάπου μηδενίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Τότε φαίνεται σαν να «αντέχουμε» πολλά, στην ουσία όμως υπομένουμε, ίσως ακόμα και σε βάρος της αξιοπρέπειάς μας. Εκεί ακριβώς υπάρχει ο κίνδυνος που θίξαμε, του να χάσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό εκμηδενίζοντας τις ανάγκες του.

Τι  σημαίνει το ρήμα αντέχω;

  • Αντιμετωπίζω κάτι δυσάρεστο ή ενοχλητικό με υπομονή και καρτερικότητα 
  • Έχω αντοχή και ανθεκτικότητα σε κάτι
  • Διαθέτω τη δύναμη που χρειάζεται σε κάτι 
  • Δείχνω ανθεκτικότητα σε κάτι που επιχειρεί να με καταβάλλει
  • Προβάλλω αντίσταση μέχρι τέλους σε κάποια εξωτερική εχθρική ενέργεια 
  • Επιβιώνω, διατηρώντας τις σωματικές μου δυνάμεις

Τι  σημαίνει το ρήμα ανέχομαι;

  • Δέχομαι χωρίς αντίδραση κάτι που με ενοχλεί ή που μου προκαλεί δυσφορία και ενδεχομένως το παραβλέπω.
  • Δέχομαι μια συμπεριφορά που δεν μου αρέσει.

Αντέχω πολλά VS Ανέχομαι πολλά

Αντέχω πολλά σημαίνει παλεύω με όλους και με όλα για το καλύτερο που μπορώ να κάνω εγώ ο ίδιος/η ίδια για μένα και αποκτώ περισσότερη σιγουριά και εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Πιστεύω στις ικανότητες μου, και δεν έχω ανάγκη να αποδείξω κάτι σε κάποιον. Τολμάω να κάνω βήματα στοχεύοντας στην αυτοβελτίωσή μου.

Ανέχομαι πολλά σημαίνει βάζω τον εαυτό μου σε τελευταία θέση εστιάζοντας μονίμως κάπου έξω από εμένα και τις ανάγκες μου. Όταν αντέχω πολλά σημαίνει βγάζω το καλώς εννοούμενο πείσμα για κάτι που θέλω και επιδιώκω να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Όταν ανέχομαι πολλά, μάλλον έχω χάσει την ικανότητα να θέτω όρια και να επιμένω στην τήρησή τους από τους γύρω μου. Μόνο έτσι μπορώ όμως να χτίσω υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Ακόμα κι αν κανείς δεν μας το πει ευθέως, τους ανθρώπους που ανέχονται υπερβολικά πολλά οι γύρω τους τείνουν να τους θεωρούν «κορόιδα», ενώ όσους αντέχουν ψυχικά και σωματικά τους θεωρούν  «δυνατούς». Για όλους τους παραπάνω λόγους καλό θα ήταν πρωτίστως να δουλεύουμε με τον εαυτό μας και να θέτουμε ξεκάθαρα στους άλλους τα όρια και τις κόκκινες γραμμές μας.

Συντάκτης: Ελένη Εμμανουηλίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.