Ανταλλαγή σπιτιού για ταξίδια στον κόσμο!

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Άν έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να κάθεσαι στο σπίτι σου και να θέλεις να βρίσκεσαι σε ένα άλλο σπίτι, σε μια άλλη χώρα, έτσι για την εμπειρία, μπορείς να το κάνεις! Η ανταλλαγή κατοικιών, είναι γεγονός και μάλιστα πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό, εδώ και πολλά χρόνια. Η ιδέα ξεκίνησε από ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ, το οποίο θέλησε να περάσει τις εβδομάδες των διακοπών του σε ένα άλλο σπίτι. Όχι απλά το έκανε πραγματικότητα, αλλά δημιούργησε και μια νέα μόδα, που ήρθε για να μείνει.

Η ιδέα στηρίζεται στο ότι ο καθένας μπορεί μέσω συγκεκριμένου οργανισμού, να επιλέξει κάποιο προορισμό, καθώς και το σπίτι που θέλει να μείνει, να έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του και να του δώσει ως αντάλλαγμα το δικό του σπίτι, για όσο διάστημα συμφωνήσουν! Βάσει αυτής της ιδέας δημιουργήθηκε το 1953 η HomeLink International, ένας διεθνής οργανισμός, με στόχο να φέρει σε επαφή ανθρώπους που επιθυμούν να επισκεφθούν μια ξένη χώρα και να κάνουν διακοπές ανταλλάσσοντας τις κατοικίες τους. Όσοι ενδιαφερόμενοι αρκεί μόνο να γίνουν μέλη, και όλα τα άλλα έρχονται πολύ εύκολα! Έτσι, οι διακοπές κοστίζουν πολύ λιγότερο από το να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα ή να μείνεις σε ένα ξενοδοχείο.

Με τον καιρό, η ιδέα της ανταλλαγής κατοικιών προσέλκυσε όλο και περισσότερα άτομα και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Το μόνο που χρειάζεται κανείς να πληρώσει για όσο διαρκέσει η διαμονή του, είναι η συνδρομή στον οργανισμό, τόσο εύκολα και τόσο απλά. Σήμερα ο οργανισμός ξεπερνάει τα 13.000 μέλη σε 72 χώρες. Σίγουρα, ο αριθμός αυτός φανερώνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Η διαδικασία για να συμμετάσχει κανείς είναι απλή και στηρίζεται κυρίως στην συνεννόηση των ιδιοκτητών των κατοικιών που ανταλλάσονται. Πρώτο βήμα για να συμμετάσχεις είναι να εγγραφείς στην ιστοσελίδα και να γίνεις έτσι μέλος. Στη συνέχεια, αρκεί να επιλέξεις το πού θέλεις να πας και να έρθεις σε επαφή με τον άνθρωπο με τον οποίο θα ανταλλάξετε σπίτια, ώστε να κανονίσετε τα διαδικαστικά.

Η συνδρομή διαρκεί για ένα χρόνο και είναι στα 100 ευρώ, οπότε μετά το μόνο που έχεις να πληρώσεις, είναι τα αεροπορικά εισητήρια για τα μεταφορικά σου. Και επειδή φυσικά μιλάμε για ένα ξένο σπίτι, ενώ παράλληλα ούτε ο άλλος θέλεις να κακομεταχειριστεί το δικό σου, τόσο ο ίδιος ο οργανισμός, όσο και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, παρέχουν οδηγίες. Πρόκειται δηλαδή να λάβεις οδηγίες από τον οργανισμό, αλλά και από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού στο οποίο θα μείνεις. Η λίστα με τις οδηγίες αυτές θα σε περιμένουν σε εμφανές σημείο, όταν με το καλό μπεις στο νέο, προσωρινό σου σπίτι. Το ίδιο, θα κάνεις και εσύ για τον άλλο. Οι οδηγίες θα είναι αναλυτικές και θα σου δείξουν όλα τα κατατόπια!

Πώς θα μπεις μέσα στο σπίτι; Και αυτό είναι κανονισμένο, αφού κάποιος γείτονας του σπιτιού θα έχει τα κλειδιά, έτσι ώστε να στα δώσει, όταν καταφθάσεις. Καλή διαμονή λοιπόν!

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.