Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών: για πολλούς η εποχή του καλοκαιριού παρουσιάζεται ως ευκαιρία για την απώλεια περιττού βάρους. …
Ανοιξιάτικες υπερτροφές για απώλεια βάρους – Μέρος Β
Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στις υπερτροφές που μπορούν να βοηθήσουν με αποτελεσματικό και κυρίως υγιεινό τρόπο στην απώλεια βάρους. Από τα γνωστά-γιαούρτι και αυγό- μέχρι τα πρωτότυπα… ιβίσκος και ταραξάκο, γνωρίζουμε βόμβες ενέργειας που συμβάλλουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
- Παραδοσιακό γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο ιδιαίτερα θρεπτικό. Μπορεί να το βρίσκουμε σε αμέτρητες μορφές στο εμπόριο, όταν όμως λέμε γιαούρτι εννοούμε το παραδοσιακό γιαούρτι. Είναι θαυματουργό και φημίζεται για την αξία των γαλακτικών, ζωντανών του ενζύμων. Το γιαούρτι περιέχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και λίγες θερμίδες. Επειδή είναι σε συμπυκνωμένη μορφή, το γιαούρτι περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο.
Πιο αναλυτικά είναι αξιόπιστη πηγή πρωτεϊνών σημαντικής βιολογικής αξίας, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Προσφέρει βιταμίνες Β12, Β2, Β, Α, B και D, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, λίγους υδατάνθρακες και γαλακτικό οξύ. Το γιαούρτι έχει αντισηπτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών. Είναι απαραίτητη τροφή για κάθε ηλικιακή ομάδα. Τρώγοντας γιαούρτι, τονώνεται η κινητικότητα του εντέρου και αποτρέπονται οι μολύνσεις του πεπτικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης.
Τα θρεπτικά του συστατικά, ιδιαίτερα το ασβέστιο, σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και τη διατήρηση του καλού σωματικού βάρους. Μειώνει το κοιλιακό λίπος και είναι αντί-χοληστερικό.
Το παραδοσιακό γιαούρτι είναι μεταξύ των καλύτερων διαιτητικών τροφών. Ενδεικτικά, το αποβουτυρωμένο γιαούρτι περιέχει περίπου 32 θερμίδες, ενώ μπορεί ν α υποκαταστήσει εξαιρετικά άλλες τροφές όπως είναι η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα το αφρόγαλα, τα οποία προσφέρουν πολύ υψηλότερο ποσοστό θερμίδων και λιπαρών.
- Αυγό
Το αυγό είναι ένας διατροφικός θησαυρός πρωτεΐνης. Κλινικές έρευνες αποδεικνύουν την σημαντική συμβολή του αυγού στην απώλεια του περιττού βάρους και ειδικότερα στον περιορισμό του λίπους της περιφέρειας. Η ένταξη του αυγού στην διατροφή διευκολύνει την απορρόφηση καροτονοειδών, που είναι ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ένα μέτριο αυγό περιέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, με το μεγαλύτερο ποσοστό της να βρίσκεται στο ασπράδι του αυγού, ενώ περιέχει 70 έως 80 θερμίδες. Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Αποτελεί τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το αυγό περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντική ποσότητα σιδήρου.
Δύο αυγά την ημέρα για μερικές ημέρες την εβδομάδα, θεωρείται μία καλή συνιστώμενη πρόσληψη. Τα οφέλη του μπορούν να προσληφθούν με κάθε έναν από τους διαφορετικούς τρόπους προετοιμασίας του αυγού. Ένας τέτοιος είναι η προετοιμασία μίας χορτοφαγικής ομελέτας που συνδυάζει και άλλους διατροφικούς θησαυρούς, όπως είναι το σπαράγγι, η τομάτα, το κολοκυθάκι.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)




























