Ανοιξιάτικες αλλεργίες και πώς αντιμετωπίζονται

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Για τον περισσότερο κόσμο η άνοιξη είναι η εποχή της χαράς και της ανθισμένης φύσης .Οι περισσότεροι από μας λατρεύουν να βρίσκονται στην εξοχή και να απολαμβάνουν με όλες τις αισθήσεις τους την αναγέννηση της φύσης.

Υπάρχουν όμως κάποιοι συνάνθρωποί μας για τους οποίους η άνοιξη και οι μήνες που την αποτελούν, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, είναι οι χειρότεροι του χρόνου.

Αυτό συμβαίνει γιατί την άνοιξη υπάρχουν αλλεργίες που προκαλούνται από την ίδια την εποχή. Τα συμπτώματα είναι πολύ ενοχλητικά, όπως το συνάχι, το κοκκίνισμα, φαγούρα στα μάτια και τη μύτη, βήχας, ακόμα και δύσπνοια.

Αιτία όλων αυτών των ενοχλητικών συμπτωμάτων είναι η γύρη από τα δέντρα και τα άλλα φυτά που ανθίζουν την άνοιξη.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι ανοιξιάτικες αλλεργίες που τόσο πολύ επιδρούν στην καθημερινότητά μας.

 1. Αλλεργική ρινίτιδα

Εκδηλώνεται με συνάχι, φτέρνισμα, μπούκωμα στη μύτη και πονοκέφαλο. Η μη έγκαιρη αντιμετώπισή της μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

 1. Ρινοεπιπεφυκίτιδα

Εκδηλώνεται με τα συμπτώματα που παρουσιάζει και η  αλλεργική ρινίτιδα, αλλά επίσης παρουσιάζονται προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοσκίνισμα και δάκρυα.

 1. Το αλλεργικό άσθμα

Συνήθως εκδηλώνεται με  «βράσιμο» στο στήθος  και ένα απλό συριγμό. Είναι επίσης πιθανό να εκδηλωθεί επεισόδιο δύσπνοιας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με έντονο ξερόβηχα.

Όπως είπαμε παραπάνω οι αλλεργίες έχουν την αιτία τους στη γύρη των δέντρων και των φυτών που ανθίζουν κατά την περίοδο της άνοιξης.

Υπάρχουν όμως κάποια αλλεργιογόνα δέντρα και φυτά που είναι περισσότερο υπεύθυνα για τα συμπτώματα των αλλεργιών, καθώς επίσης και άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος. Αυτά είναι

 • Η γύρη της ελιάς, Ανθίζει από Απρίλιο έως και Μάιο,
 • Ο άγριος βασιλικός που ανθίζει από το Μάρτιο ως και τα τέλη Μαΐου,
 • Οι μύκητες που οφείλονται στην αυξημένη βλάστηση στην υγρασία και την θερμοκρασία,
 • Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης τα οποία επίσης αυξάνονται λόγω μεγάλης αύξησης της υγρασίας και της θερμοκρασίας.

Πέρα από την θεραπευτική αγωγή για τη μείωση και ελάφρυνση των συμπτωμάτων που είναι πολύ ενοχλητικά, θα πρέπει οι άνθρωποι που υποφέρουν από τέτοιες μορφές αλλεργίας να κάνουν κάποια πράγματα για να προστατευτούν ακόμα περισσότερο.

Αυτά είναι:

 • Η αποφυγή επαφής με την εξοχή κυρίως κατά τις ημέρες που έχει δυνατό αέρα ή μεγάλη ηλιοφάνεια
 • Η αποφυγή αερισμού των κλινοσκεπασμάτων
 • Ο καλός αερισμός του σπιτιού πολύ πρωί και αμέσως μετά το ερμητικό κλείσιμο των παραθύρων
 • Ο καλός καθαρισμός του σπιτιού ώστε να αποφεύγεται όσο το δυνατόν η επαφή με σκόνη και ακάρεα που μπορούν να επιδεινώσουν πολύ την κατάσταση
 • Η προστασία των ματιών είτε με γυαλιά ηλίου, είτε φορώντας κράνος εάν οδηγούμε μηχανή

Οι συνήθεις θεραπείες για την αντιμετώπιση των αλλεργιών είναι αντισταμινικά, ρινικά σπρέι και διασταλτικά σπρέι κορτιζόνης.

Μια άλλη μορφή αντιμετώπισης είναι στην περίπτωση που δεν έχουμε με τα παραπάνω κάποιο καλό αποτέλεσμα η χορήγηση για αρκετό διάστημα αυξανόμενων δόσεων του παράγοντα που προκαλεί την αλλεργία, ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει αντισώματα κατά κάποιο τρόπο.

Η αναζήτηση για το πιο είναι το αίτιο της αλλεργίας γίνεται με εξέταση όπου ο επαγγελματίας υγείας βάζει μια 1 σταγόνα από διάφορα αλλεργιογόνα στο δέρμα, ώστε να εντοπιστεί σε ποιο υπάρχει ευαισθησία. Η αντίδραση που δημιουργείται μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα θα δοθεί η αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή.

Η άνοιξη αν και είναι η ομορφότερη ίσως εποχή του χρόνου, δημιουργεί προβλήματα σε ανθρώπους που έχουν αντίστοιχες ευαισθησίες για αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr