Άνοιξη: Οι εξάρσεις των Αναπνευστικών Αλλεργιών

Συντάκτης: Αθανάσιος Μπούρας, Ειδικός παθολόγος

Η συχνότητα του Βρογχικού Άσθματος (Β.Α.) και της Αλλεργικής Ρινίτιδας (Α.Ρ.) κατά τα τελευταία 20 χρόνια, και ιδιαίτερα στα παιδιά έχει αυξηθεί δραματικά τόσο στη χώρα μας, όσο και Διεθνώς. Το Βρογχικό Άσθμα χαρακτηρίζεται ως μια σύγχρονη επιδημία και είναι πιο συχνό στις αστικές και βιομηχανικές περιοχές. Οι περισσότεροι ασθενείς με Βρογχικό Άσθμα πάσχουν επίσης από αλλεργική ρινίτιδα. Επίσης, αρκετοί ασθενείς που υποφέρουν από εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί ταυτόχρονα να εμφανίσουν συμπτώματα βρογχικού άσθματος. Η Α.Ρ. μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια και να εμφανίζεται σε όλες τις εποχές και να επιπλακεί με συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως Ιγμορίτιδες και Ωτίτιδες.

Στην Πατρίδα μας, τα εποχιακά συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως την Άνοιξη από τον Μάρτιο μέχρι Ιούνιο ή τις αρχές Ιουλίου. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν και στις αρχές του Φθινοπώρου. Τα κλασικά συμπτώματα του βρογχικού άσθματος είναι: Η δύσπνοια, βάρος ή σφίξιμο στο στήθος, συριγμός στην αναπνοή και ο βήχας. Η αλλεργική ρινίτιδα στον ασθενή παρουσιάζει: Ρινική καταρροή, συμφόρηση ή απόφραξη, παροξυσμικό φτέρνισμα και φαγούρα στη μύτη, στον ουρανίσκο και στο φάρυγγα, βραχνάδα ή και επιπεφυκίτιδα στα μάτια. Τα ενοχλήματα μπορεί να είναι ελαφρά, αλλά και ενοχλητικά. Μπορεί όμως να γίνουν σοβαρά και συνεχή που να μας εμποδίζουν στις καθημερινές μας δραστηριότητες και στην εργασία μας και να μας θέτουν σε κίνδυνο όταν οδηγούμε.

Σήμερα υπάρχουν τόσο για το Β.Α. όσο και την Α.Ρ. αποτελεσματικές θεραπείες και φάρμακα, που αποτελούνται βασικά από εισπνεόμενα Aerozols κ.λπ.. Ο θεράπων Ιατρός με τη συνεργασία Ειδικών Πνευμονολόγων και Αλλεργιολόγων μπορούν να εντοπίσουν σε τι αλλεργιογόνα ο ασθενής είναι αλλεργικός (Αλλεργικά τεστ κ.λπ.). Το κλειδί για την επιτυχημένη θεραπεία του Β.Α./Α.Ρ. είναι η άριστη και συνεχής συνεργασία του ασθενή με τους Ιατρούς του για την έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία των παροξύνσεων (π.χ. την Άνοιξη, μετά από ιώσεις), τη σωστή θεραπεία συντήρησης και τη σωστή ενημέρωση του ασθενούς.

Αλλεργιογόνα Δέντρα και Φυτά

Τα κυριότερα αλλεργιογόνα είναι: Τα Δένδρα, όπως π.χ. η ελιά, τα πεύκα, η λεύκα, ο πλάτανος, η μουριά. Επίσης, οι Θάμνοι, π.χ. το λυγούστρο. Τα Δημητριακά, τα Αγρωστώδη (φυτά των αγρών) και το Γρασίδι. Τα διάφορα Ζιζάνια, όπως το περδικάκι, το οποίο φύεται σε πολλά μέρη της χώρας και είναι το πιο συχνό αλλεργιογόνο της Ελληνικής υπαίθρου, αλλά και στους ελεύθερους χώρους μέσα στις πόλεις, και ανθίζει όλες τις εποχές. Το κάθε περδικάκι σε κάθε εποχή παράγει περίπου 1 εκατομμύρια γύρεις. Η γύρη της ελιάς μπορεί να ταξιδέψει μέχρι 160 χιλιόμετρα και των πεύκων μερικές εκατοντάδες μέτρα. Η ανθοφορία τους ξεκινάει τον Φεβρουάριο (π.χ. κυπαρίσσι), φθάνει στο ζενίθ τον Απρίλιο – Μάιο (περδικάκι, ελιά) και σταδιακά τελειώνει στις αρχές καλοκαιριού. Οι σπόροι των μυκήτων (φυτοπαράσιτα των φύλλων) μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες, καθότι οι συγκεντρώσεις τους στον αέρα, λόγω της υγρασίας, αυξάνονται το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο (Alternaria, κλπ).

Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε τις γύρεις

1. Μην κυκλοφορείτε έξω όταν φυσάει αέρας.

2. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά. Η σωστή χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων τους ζεστούς μήνες βοηθάει. Στα κλιματιστικά πρέπει κάθε άνοιξη να γίνεται χημικός καθαρισμός και αλλαγή των φίλτρων, για να μην αναπτυχθούν μύκητες.

3. Αποφεύγετε τις εκδρομές στην εξοχή κατά την περίοδο της ανθοφορίας των φυτών στα οποία έχετε αλλεργία.

4. Ορισμένες γύρεις είναι μεγάλες και βαριές (π.χ. πεύκου) και για να δράσουν πρέπει τα δέντρα να είναι δίπλα στο ασθενή. Αποφύγετε να περνάτε κάτω από τα πεύκα.

5. Μετά από πολύωρες εξωτερικές δραστηριότητες, μέσα στο σπίτι να κάνουμε μπάνιο και να αλλάζουμε αμέσως τα ρούχα μας, ώστε να απομακρυνθεί η γύρη και τα σπόρια μυκήτων από το δέρμα, τα μαλλιά και τα ρούχα μας.

6. Όταν ασχολείσθε με κηπουρικές εργασίες, να χρησιμοποιείτε ειδική μάσκα. Οι εργασίες στον κήπο ιδίως στην εποχή της ανθοφορίας να γίνονται με προφυλάξεις και τις σωστές ώρες.

7. Να διατηρείτε τον κήπο σας καθαρό από ζιζάνια και άλλα παράσιτα που παράγουν μεγάλες συγκεντρώσεις γύρεων. Οι ασθενείς που ζουν σε σπίτια με κήπους έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνους που ζουν σε διαμερίσματα.

Dr. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ. ΜΠΟΥΡΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ

Λ.ΒΕΙΚΟΥ 42, ΓΑΛΑΤΣΙ

ΤΗΛ. 210 2923025 – 210 2912900

Συντάκτης: Αθανάσιος Μπούρας, Ειδικός παθολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.