Ανήσυχος ύπνος: τι είναι και που οφείλεται;

Συντάκτης: Flowmagazine

Αν προσπαθούμε να κοιμηθούμε, αλλά το μυαλό μας δεν ηρεμεί και οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να βυθιστούμε στον βαθύ ύπνο, πιθανόν να βιώνουμε έναν ανήσυχο ύπνο.

Τι είναι ο ανήσυχος ύπνος;

Ο ανήσυχος ύπνος δεν είναι ιατρικός όρος, αλλά το γεγονός ότι είναι τόσο σχετικός με την καθημερινότητά μας, τον καθιστά άξιο πιο προσεκτικής εξέτασης. Δεν αποτελεί αναγνωρισμένη διαταραχή του ύπνου σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι η έννοιά του είναι υποκειμενική. Παρά το γεγονός αυτό όμως, υπάρχει μια γενική αίσθηση του πώς φαίνεται ή πώς αισθάνεται κανείς όταν βιώνει ανήσυχο ύπνο.

Πώς μοιάζει όταν έχεις ανήσυχο ύπνο;

Ο ανήσυχος ύπνος είναι στο μάτι του θεατή- το πώς γίνεται αντιληπτός εξαρτάται από το αν εσείς προσπαθείτε να κοιμηθείτε ή αν παρατηρείτε κάποιον άλλον.

Βιώνοντας ανήσυχο ύπνο

Αν και εσύ βιώνεις τις επιπτώσεις του ανήσυχου ύπνου, τότε μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η εμπειρία αυτή περιλαμβάνει τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Στριφογυρίζεις στο κρεβάτι προσπαθώντας να βολευτείς και να νιώσεις άνετα
  • Την αίσθηση ότι «μισοκοιμάσαι» ή ότι δεν κοιμάσαι βαθιά
  • Το μυαλό σου «τρέχει» και νιώθεις συνεχώς ταραγμένος/η 
  • Απογοητεύεσαι από την αδυναμία να κοιμηθείς ήσυχα
  • Δεν μπορείς να ξανακοιμηθείς γρήγορα αφού ξυπνήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Επιπλέον, ένα κύριο σημάδι ή σύμπτωμα του ανήσυχου ύπνου συχνά εντοπίζεται την επόμενη ημέρα, όταν μπορεί να αισθάνεσαι κούραση, υποτονικότητα ή πνευματικά απενεργοποιημένος/η. Εάν ο ανήσυχος ύπνος συμβαίνει τακτικά, αυτά τα ζητήματα μπορεί να γίνουν όλο και πιο προβληματικά και ακόμη και επικίνδυνα, εάν νιώθεις κούραση και νύστα κατά την οδήγηση ή το χειρισμό βαρέων μηχανημάτων.

Σημάδια ανήσυχου ύπνου, όταν τα παρατηρήσεις σε κάποιο άλλο άτομο:

  • Συχνό στριφογύρισμα ή ξύπνημα χωρίς να το θέλεις
  • Δυνατό ροχαλητό που περιλαμβάνει ασφυκτικούς ή πνιγηρούς θορύβους
  • Αξιοσημείωτη κίνηση των άκρων, σήκωμα από το κρεβάτι ή ακόμη και υπνοβασία
  • Ομιλίες ή φωνές κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Τρίξιμο των δοντιών

Με ορισμένα από αυτά τα σημάδια ανησυχίας, όπως η ομιλία ή η κίνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου, το άτομο είναι πιθανό να μην έχει πλήρη επίγνωση της συμπεριφοράς του και δεν θα τη θυμάται όταν ξυπνήσει. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην αντιληφθεί ότι ο ύπνος του ήταν ανήσυχος.

Γιατί ο ανήσυχος ύπνος διαφέρει από την αϋπνία;

Σε αντίθεση με τον ανήσυχο ύπνο, η αϋπνία είναι μια επίσημα καθορισμένη διαταραχή του ύπνου που διαγνώσκεται από έναν επαγγελματία υγείας, σύμφωνα με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Παρόλο που ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λέξη αϋπνία στην καθομιλουμένη για να αναφερθούν σε γενικά προβλήματα ύπνου, ο όρος έχει ακριβή σημασία στην ιατρική του ύπνου.

Στην πράξη, η πλειονότητα των ατόμων με αϋπνία πιθανώς βιώνει ανήσυχο ύπνο– ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι προβλήματα αϋπνίας, ιδίως αν αυτός συμβαίνει μόνο περιστασιακά.

Ποιες είναι οι αιτίες του ανήσυχου ύπνου;

Οι πιθανές αιτίες του ανήσυχου ύπνου είναι πολυάριθμες και ποικίλες. Πράγματα που επηρεάζουν την ψυχική και σωματική σου κατάσταση μπορούν εύκολα να διαταράξουν τον ύπνο σου.

Το στρες και το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των τυπικών αγχωδών διαταραχών, μπορεί να κρατούν το μυαλό ενός ατόμου σε εγρήγορση και να το κάνουν να αισθάνεται ανίκανο να χαλαρώσει και να καταλήξει σε ποιοτικό ύπνο. Η θλίψη, η στεναχώρια και η κατάθλιψη μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου με τρόπο που να είναι επιζήμιος για τον ύπνο.

Η καφεΐνη, η νικοτίνη και άλλα διεγερτικά μπορούν επίσης να κάνουν τον εγκέφαλο και το σώμα να αισθάνονται «στην πρίζα» και απροετοίμαστα για ύπνο.

Το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά, παρόλο που προκαλούν υπνηλία, διαταράσσουν τους φυσιολογικούς κύκλους του ύπνου και μπορεί να κάνουν τον ύπνο σου ανήσυχο ακόμα και αφού αποκοιμηθείς.

Επιπλέον, διάφοροι τύποι προβλημάτων υγείας μπορούν να ανακόψουν τα σχέδια για ήρεμο ύπνο. Ο πόνος, η συχνή ανάγκη για ούρηση, οι ασθένειες των πνευμόνων και τα καρδιακά προβλήματα αποτελούν παραδείγματα καταστάσεων που μπορούν να διακόψουν τον ύπνο. 

Φυσικά, το ασυνεπές πρόγραμμα ύπνου, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στο κρεβάτι και το φαγητό πολύ αργά το βράδυ είναι παραδείγματα συνηθειών και ρουτινών που μπορούν να οδηγήσουν σε ανήσυχο ύπνο.

Πότε να μιλήσεις σε ένα γιατρό;

Εάν ο ανήσυχος ύπνος είναι συχνός, επίμονος ή επιδεινώνεται, μπορεί να αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερου προβλήματος και θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας. Ομοίως, τα σημάδια υπερβολικής ημερήσιας υπνηλίας ή άλλης ημερήσιας εξασθένησης θα πρέπει πάντα να τίθενται υπόψη του γιατρού σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την πιο πιθανή αιτία και τα πιο κατάλληλα βήματα για τη θεραπεία.

Βελτίωση της υγιεινής ύπνου

Σε κάθε ηλικιακή ομάδα, η υγιεινή του ύπνου μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Οι συμβουλές υγιεινού ύπνου, όπως η εξεύρεση συνέπειας στο πρόγραμμα ύπνου, οι ρουτίνες ύπνου, η διατροφή και η άσκηση, αποτελούν ένα καλό σημείο εκκίνησης. Η εύρεση ενός κατάλληλου στρώματος για τις προσωπικές σας ανάγκες και η διαμόρφωση του υπνοδωματίου σας σε άνετο περιβάλλον, με όσο το δυνατόν λιγότερους περισπασμούς, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να έχετε ανήσυχο ύπνο.

ΠΗΓΗ

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…