Πώς να ανεβάσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη
Η συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται ως η ικανότητα των ατόμων να αναγνωρίζουν τόσο τα δικά τους όσο και τα συναισθήματα των άλλων, να τα ελέγχουν, καθώς και να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες ως οδηγό σκέψης, δράσης και συμπεριφοράς. Αποτελεί, ουσιαστικά, την κοινωνική νοημοσύνη του ατόμου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται άμεσα με την επιτυχία του ατόμου τόσο στην προσωπική του ζωή όσο και στην εργασία του. Αν ένα άτομο έχει ανεπτυγμένη τη συναισθηματική του νοημοσύνη, τότε έχει ταυτόχρονα ανεπτυγμένες κάποιες προσωπικές ικανότητες, όπως την συναισθηματική αυτοεπίγνωση, την αυτοδιαχείριση και την αυτοκινητοποίηση. Μέσω αυτών των ικανοτήτων μπορούμε να κατανοούμε άμεσα τα συναισθήματά μας και πως αυτά επηρεάζουν τη σκέψη, τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και την τελική μας απόδοση σε οποιοδήποτε θέμα. Κρίνουμε ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας και ανάλογα κάνουμε προσπάθειες για τη βελτίωσή τους. Ακόμα, μπορούμε να ελέγχουμε τα αρνητικά συναισθήματα, να τα φιλτράρουμε και να τα προσαρμόζουμε ανάλογα με την κατάσταση, να διατηρούμε, δηλαδή, την ψυχραιμία και αυτοσυγκέντρωσή μας όταν απαιτείται. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η γνώση των σφαλμάτων μας, η δέσμευση έναντι των υποσχέσεων που έχουμε δώσει και η έντονη προσπάθεια για επίλυση προβλημάτων, μέσω της καινοτομίας και δημιουργικότητας.
Για να αυξήσετε την συναισθηματική σας νοημοσύνη, χρειάζεται να προσαρμόσετε τον τρόπο σκέψης και την γενική φιλοσοφία σας σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Η συνεχής μάθηση και η θέσπιση στόχων για το τι θέλετε να γίνετε και που να φτάσετε είναι το κλειδί για την αύξηση της. Οφείλετε να συνειδητοποιήσετε που βρίσκεστε και να σχεδιάσετε πως θα φτάσετε εκεί που επιθυμείτε.
Καταρχάς, χρειάζεται να κάνετε μια ανασκόπηση στον ίδιο σας τον εαυτό. Να εντοπίσετε και να εξακριβώσετε ποια είναι τα δικά σας συναισθήματα πάνω σε διάφορα πράγματα που συμβαίνουν ή όχι, ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτά τα συναισθήματα, ποιες είναι οι δυνάμεις και ποιες οι αδυναμίες σας. Πρώτα οφείλετε να ψάξετε στον εαυτό σας. Να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε καταστάσεις κοιτώντας τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.
Έπειτα, κρίνεται αναγκαίο να αναπτύξετε την ενσυναίσθησή σας, δηλαδή την ικανότητά σας να αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματα των άλλων, να μπορείτε να τα κατανοείτε και να επαινείτε τον διαφορετικό τρόπο σκέψης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να δείχνετε περισσότερο ενδιαφέρον στα συναισθήματα των ατόμων γύρω σας, να είστε σε θέση να μάθετε γιατί δημιουργήθηκαν και να τους βοηθήσετε αν αυτό χρειαστεί.
Ακόμα, μείζονος σημασίας είναι η γνώση και διαχείριση των σχέσεων στο περιβάλλον σας. Κατανοώντας τα συναισθήματα των άλλων, θα κατανοήσετε και το λόγο ύπαρξής τους. Χρειάζεται να διερευνήσετε λίγο πιο διεξοδικά τα σημάδια που βλέπετε για να φτάσετε στις αιτίες για τις οποίες συμβαίνει κάτι. Μόνο έτσι, γνωρίζοντας τον κύριο λόγο ύπαρξης, θα είστε σε θέση να επιλύετε τις διαφορές και τις συγκρούσεις που θα προκύψουν, καθώς και να καταφέρνετε να καλμάρετε τις εντάσεις και να αναπτύξετε ξανά ένα ευχάριστο κλίμα.
Χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να αυξήσετε ή να βελτιώσετε την συναισθηματική σας νοημοσύνη. Πέρα από αυτά που αναφέρθηκαν, είναι αναγκαίο να γνωρίζετε ότι το εργαλείο που θα σας βοηθήσει πιο πολύ από όλα είναι η ανατροφοδότηση ή, στην περίπτωση αυτή, η συνεχής αξιολόγηση του εαυτού σας. Να ελέγχετε, δηλαδή, ανά τακτά διαστήματα αν αυτά που κάνετε είναι όντως αποτελεσματικά, αν επιδέχεστε βελτίωση ή αν απέχετε πολύ από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό είναι και ένα μέρος της διαδικασίας της συναισθηματικής νοημοσύνης, να ελέγχετε και να αξιολογείτε τον εαυτό σας και τους άλλους.