Οι περισσότεροι γονείς με ένα παιδί ή περισσότερα, συχνά αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να έχουν καλή επικοινωνία μαζί τους και …
Ανεξάρτητα παιδιά, ανεξάρτητοι ενήλικες
Μέλημα των γονέων είναι να μεγαλώσουν παιδιά ανεξάρτητα με δικές τους απόψεις. Αυτόβουλα όντα που θα λαμβάνουν πρωτοβουλίες και θα πράττουν αυτόνομα. Αυτό θα συμβάλλει στην ομαλή τους ανάπτυξη και στη ζωή τους ως ενήλικες.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει κι οι γονείς να ρισκάρουν κι να μη φοβούνται να αφήσουν το παιδί “ελεύθερο” μέσα, φυσικά, στο πλαίσιο ασφαλείας που προβλέπεται για ένα μικρό παιδί.
Πολλές φορές, η εξάντληση χρόνου και υπομονής, δε μας δίνουν περιθώρια να αφήσουμε το παιδί να πάρει πρωτοβουλίες. Μη φοβάστε ότι, αν τα παιδιά σας γίνουν ανεξάρτητα, θα πάψουν να σας χρειάζονται. Η αγάπη, η αγκαλιά, η προστασία και οι συμβουλές θα συνεχίσουν να είναι σημαντικές για ένα παιδί.
Από τη θεωρία στην πράξη
* Ξεκινήστε από μικρή ηλικία. Καθοδηγήστε τα τι να αποφεύγουν ως επικίνδυνο. Με μικρές απλοϊκές προτάσεις κοιτάζοντάς τα στα μάτια.
* Δημιουργήστε ένα ασφαλές χώρο στο σπίτι με πλούσια εκπαιδευτικά ερεθίσματα. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να προσεγγίσει αυτοβούλως, ό,τι επιθυμεί.
* Αφήστε τα και λίγο μόνα τους. Αυτό, φυσικά, με την προϋπόθεση να έχετε ακουστική ή οπτική επαφή με το παιδί.
* Παρακινήστε τα να επιλέγουν, μόνα τους, τα ρούχα που θα φορέσουν ή το σνακ που θα γευματίσουν. Έτσι, αισθάνονται αυτοπεποίθηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών στην οικογένεια και το σχολείο
* Αφιερώστε χρόνο κι υπομονή για να του δείξετε πράξεις της καθημερινότητάς του, ώστε να καταλήξει στο σημείο όπου θα αυτοεξυπηρετείτο. Πάντα ένα πρόγραμμα ρουτίνας θα φανεί χρήσιμο.
* Μην μεγαλοποιείτε ένα πρόβλημα. Οι αρνητικές σκέψεις και η απαισιοδοξία των γονέων μπορεί να μεταφερθεί και να παραποιηθεί σε μια παιδική ψυχούλα. Αν, για παράδειγμα, φοβάστε να κάνει τα πρώτα του βήματα με τη σκέψη ότι ίσως πέσει, τότε το παιδί θα δειλιάσει κι δε θα κάνει το επόμενο βήμα στην ηλικία που πρέπει. Ακόμα και αν φοβάστε στο άκουσμα μιας κατάστασης, καλό θα ήταν να μην το δείξετε στο παιδί.
* Επιτρέψτε τους να βιώσουν όλα τα συναισθήματα, αρνητικά και θετικά για να βιώσουν, πραγματικά, μια κατάσταση και να μπορέσουν μόνα τους να την αντιμετωπίσουν.
* Μη σπεύδετε να τα βοηθήσετε. Δώστε τους την ευκαιρία, πρώτα, να προσπαθήσουν μόνα τους και, έπειτα, δώστε συμβουλές.
* Πείτε ναι στις πρωτοβουλίες! Ο λόγος εδώ αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά. Ωθήστε τα να λάβουν πρωτοβουλίες, ακόμα κι αν γνωρίζετε, εκ των προτέρων, ότι θα προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις. Πολλές φορές, αν δεν το δούνε με τα ίδια τους τα μάτια δεν το πιστεύουν. Όπως λέει κι ο λαός «αν δεν πάθεις, δε θα μάθεις». Μέσα από λάθη, αλλά και επιτυχίες τα παιδιά θα χαράξουν τη δική τους, προσωπική διαδρομή.
* Μη δίνετε έτοιμες επιλογές, αλλά καλλιεργήστε τους την κριτική σκέψη, ώστε να προβούν μόνα τους στη λύση. Με τις έτοιμες λύσεις, τα παιδιά δε βάζουν σε λειτουργία το νου.
* Επιβραβεύστε κάθε τους καλή συμπεριφορά και γεμίστε τους αυτοπεποίθηση. Πολλά παιδιά είναι συνεσταλμένα και χρειάζονται μια παραπάνω ώθηση για να γίνουν ανεξάρτητα. Μιλήστε τους και εμψυχώστε τα σε κάθε τους προσπάθεια. Ακόμα, δείξτε τους πόσο σημαντική είναι η αξία της προσπάθειας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Δείχνουμε, λοιπόν, εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 15 κανόνες διαπαιδαγώγησης για τα παιδιά μας
Ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος είναι αυτός που έχει τη δική του προσωπικότητα. Χαρίστε τους, λοιπόν, τα θεμέλια, για να δημιουργήσουν τον δικό τους χαρακτήρα, με απόψεις που θα υποστηρίζουν με επιχειρήματα και θα κάνουν τις δικές τους επιλογές.