“Ανεμώλια”, μια …αντρική υπόθεση

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Τίτλος: Ανεμώλια

Συγγραφέας: Ισίδωρος Ζουργός

Εκδόσεις: Πατάκη

«Ανεμώλια» στη γλώσσα του Ομήρου είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα ανώφελα. Στην περίπτωση του βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού, που φέρει τον ίδιο τίτλο, τα λόγια όχι μόνο δεν πετάνε αλλά φωλιάζουν στην ψυχή του αναγνώστη. Ανεμώλια είναι η διαφυγή από τον κόσμο της αρσενικής απελπισίας, από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και η αναζήτηση της νεανικής ανεμελιάς.

Μια παρέα τεσσάρων ανδρών, ηλικίας μετά τα 40, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη συμβατική της ζωή (δουλειές, γυναίκες, παιδιά κτλ.) και κανονίζει μια εντυπωσιακή «απόδραση» στο Αιγαίο με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Με στόχους, υποτίθεται, εμφανείς και συγκεκριμένους, οι οποίοι δεν ξέρουμε αν στο τέλος θα εκπληρωθούν, αλλά και μια διάθεση να ξαναβρεί την χαμένη χημεία. Μέσα από τις ζωές και τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων παρελαύνει η Ελλάδα των τελευταίων 30 χρόνων, με τα καλά και τα κακά της. Θα τα καταφέρουν τελικά να φτάσουν στη δική τους Ιθάκη; Η μήπως για τον καθένα υπάρχει μια διαφορετική Ιθάκη, που μπορεί να είναι κι αυτή που άφησε πίσω του;

Μαέστρος του λόγου, ο Ζουργός σου δημιουργεί την εντύπωση ότι αποτυπώνει στο χαρτί μια σκέψη, ένα συναίσθημα, μια εικόνα που την είχες χρόνια μέσα σου, αλλά δεν ήξερες τον τρόπο, τα λόγια για να την εκφράσεις. Στα «Ανεμώλια» οι ιστορίες της διπλανής πόρτας μπλέκουν με βαθύτερα νοήματα κι αυτή είναι η μαγεία του.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…