Οι φίλοι αποτελούν αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μας. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα δύο φύλα …
Άνδρες μην απομονωνόσαστε: πώς μπορείτε να κάνετε νέους φίλους!
Σε μία εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα κυριαρχούν η ανδρική απομόνωση και η έλλειψη φίλων κυρίως στους άνδρες αποτελούν συνήθη φαινόμενα. Θα δούμε λοιπόν γιατί οι άντρες τείνουν να απομονώνονται και πώς μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί.
Η φιλία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά όλων των εποχών. Διαχρονικά έχουν γραφτεί πολλά βιβλία, μυθιστορήματα καθώς επίσης έχουν γυριστεί και πολλές ταινίες σχετικά με τη δύναμη της φιλίας. Τα τελευταία χρόνια όμως φαίνεται πως ιδιαίτερα στο ανδρικό φύλο η φιλία τείνει σιγά-σιγά να εξαφανίζεται και οι άντρες μένουν μόνοι τους. Ας αναλύσουμε ποια μπορεί να είναι η αιτία του γεγονότος αυτού και κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Αιτίες που οι άνδρες απομονώνονται
Αρχικά, σχετικά με όλο αυτό το φαινόμενο ας δούμε τι λένε οι στατιστικές. Σε σχέση με τη δεκαετία του ’90 το ποσοστό των ανδρών που δεν έχουν ούτε έναν κολλητό φίλο είχε αυξηθεί από το 3% στο 15%, ενώ το ποσοστό των ανδρών που έχουν τουλάχιστον έξι καλούς φίλους έχει πλέον μεταβληθεί από το 55% στο 22%. Από τα παραπάνω νούμερα μπορούμε πολύ εύκολα να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μία αλλαγή η οποία έχει συντελεστεί στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες διατηρούν ή δημιουργούν σταθερές φιλίες.
Σύμφωνα λοιπόν με μελέτες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το γεγονός υπάρχουν δύο κομβικοί λόγοι που οι άνδρες δεν δημιουργούν και δεν διατηρούν σταθερές φιλίες.
Γάμος και μετέπειτα ζωή
Μετά τον γάμο αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα στη ζωή κάθε άνδρα και κάθε ανθρώπου γενικότερα. Ο έγγαμος βίος καθώς επίσης και η ανατροφή ενός παιδιού αποτελούν βασικούς λόγους που μειώνουν τον διαθέσιμο χρόνο του άνδρα τον οποίο μπορεί να περάσει με την παρέα του και τους φίλους του. Επίσης, η ζωή μετά το γάμο δημιουργεί πολλές ευθύνες τις οποίες ο άνδρας και το ζευγάρι πρέπει να επωμιστούν και καλύψουν με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Συμπληρωματικά μπορούμε να καταλάβουμε ότι αν για παράδειγμα το ζευγάρι μετακομίσει σε κάποια άλλη πόλη και οι δύο πρέπει να προσαρμοστούν σε μία καινούργια ζωή: επιδιώκουν να κάνουν καινούργιους φίλους και συνήθως χάνουν σε μεγάλο βαθμό τους ήδη υπάρχοντες.
Στερεότυπα σε σχέση με την ανδρική φύση
Οι φιλίες μεταξύ των ανδρών στηρίζονται περισσότερο στην ύπαρξη κοινών ενδιαφερόντων μεταξύ των δύο ανδρών Και όχι τόσο στην ψυχολογική στήριξη και στην ψυχολογική σύνδεση μεταξύ των δύο φίλων. Ενώ για τις γυναίκες οι βαθιές συζητήσεις σε συναισθηματικά ζητήματα είναι κάτι το οποίο κυριαρχεί, στις ανδρικές σχέσεις δεν συμβαίνει το ίδιο πράγμα είναι και για έναν άντρα είναι πολύ δύσκολο ψυχολογικά να ανοιχτεί σε κάποιον φίλο του και να δείξει την ευαίσθητη πλευρά του.
Έτσι λοιπόν είναι σπάνιο να δούμε κάποιον άνδρα να κάνει βαθιές συζητήσεις σε σχέση με το πώς νιώθει, με το πώς μπορεί να ανταπεξέλθει συναισθηματικά σε μία δύσκολη κατάσταση καθώς επίσης και με τα ζητήματα τα οποία τον αφορούν με αποτέλεσμα αρκετές φορές να μην δημιουργείται μία σταθερή και ουσιαστική ανθρώπινη επαφή.
Φιλίες που στηρίζονται μόνο σε κοινά ενδιαφέροντα
Είναι σύνηθες για τους άνδρες να δένονται με παρέες οι οποίες έχουν να κάνουν μόνο με την ύπαρξη κοινής ασχολίας. Συμβαίνει λοιπόν οι άντρες να κάνουν παρέα με ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν οι ίδιες ασχολίες όπως για παράδειγμα το να πηγαίνουν στο γυμναστήριο ή να παίζουν ποδόσφαιρο όλοι μαζί ή να πηγαίνουν στο γήπεδο. Όμως αυτό έχει μία πολύ μεγάλη αρνητική συνέπεια: Όταν η κοινή δραστηριότητα παύσει τότε κι η παρέα διαλύεται με αποτέλεσμα ο άνδρας να απομονώνεται.
Πώς αντιμετωπίζεται
Σύμφωνα με τους ειδικούς η φόρμουλα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι μία: Για αρχή πρέπει ο κάθε άνδρας να μιλάει με περισσότερο κόσμο ώστε να διεκδικήσει έναν φίλο δείχνοντας ενδιαφέρον και προσπαθώντας οι δύο τους να βρουν μία τυχόν προβλήματά τους και τις έννοιες τους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο φίλος πρέπει να είναι αξιόπιστος και να δείχνει κατανόηση στα προβλήματα του άλλου προσπαθώντας να μάθει όσα περισσότερα μπορεί με ερωτήσεις και με ενσυναίσθηση.
Η σχέση αυτή πρέπει να είναι αμφίδρομη και πρέπει να στηρίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη. Ακόμη πρέπει να δείχνει στον φίλο του ότι τον εκτιμά και ότι του είναι σημαντικός, όπως επίσης και να είναι ευθύς όταν υπάρχουν προβλήματα ή ανησυχίες σε κοινά θέματα καθώς επίσης και να ρωτά τον άλλον άνθρωπο με σκοπό να τον γνωρίσει καλύτερα και να αποκωδικοποιήσει την ψυχολογική κατάσταση του άλλου.