Ανδόρα: φέουδο ανεξαρτησίας

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Η Ανδόρα είναι “σφηνωμένη” στα ανατολικά πυρηναία όρη, είναι ένα μικρό κρατίδιο ανάμεσα στην Ισπανία και την Γαλλία με γραφικά χωριουδάκια και ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά, η οποία κατέχει ρεκόρ μακροζωίας διεθνώς και είναι ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφτείτε.

Γεωγραφική θέση

Η Ανδόρα που έχει πρωτεύουσα την Ανδόρα Λα Βέλια (Παλαιά Ανδόρα), πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ευρώπη (1.203 μ.), συνδέεται με τις εθνικές οδούς Ισπανίας και Γαλλίας και δεν έχει αεροδρόμιο. Τα πιο κοντινά αεροδρόμια είναι αυτό της Τουλούζης στη Γαλλία και της Βαρκελώνης στην Ισπανία. Είναι σφηνωμένη σε μεγάλο υψόμετρο στα Πυρηναία και είναι γνωστή για τα χιονοδρομικά της κέντρα και την αφορολόγητη αγορά που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Η Ανδόρα έχει έκταση 467.63 τ.χλμ. και 85.470 κατοίκους (2014).

Ιστορία

Το Πριγκιπάτο της Ανδόρας (Principat dAndorra), όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι ένα από τα κατάλοιπα της φεουδαρχίας στη Γηραιά Ήπειρο. Κατάφερε να επιβιώσει ως ανεξάρτητη οντότητα, παρά τους μετασχηματισμούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το 819 ο βασιλιάς των Φράγκων Λουδοβίκος ο Ευσεβής, γιος του Καρλομάγνου, εκχώρησε εδάφη της Ανδόρας που τα κατείχαν οι ισπανοί κόμητες της Ούργκελ στον τοπικό επίσκοπο. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των γάλλων ευγενών της άλλης πλευράς, που αμφισβήτησαν την απόφασή του. Τελικά, η διαμάχη λύθηκε το 1278 με τη συγκυριαρχία της Ανδόρας από τον ισπανό επίσκοπο της Ούργκελ και των γάλλων ευγενών της οικογένειας Αλμπρέ ως συμπριγκήπων.

Η συγκυριαρχία Γαλλίας και Ισπανίας επί της Ανδόρας φθάνει μέχρι τις μέρες μας. Η Ισπανία και η Γαλλία φροντίζουν για την ασφάλεια του κρατιδίου, καθώς η Ανδόρα δεν διατηρεί στρατό, αφού έχει να εμπλακεί σε πόλεμο εδώ και 700 χρόνια.

Την εξουσία, στην Ανδόρα, ασκεί η εκλεγμένη κυβέρνηση της Ανδόρας, από το 1993, όταν η χώρα απέκτησε το πρώτο της σύνταγμα. Μέχρι τότε, η χώρα διατηρούσε τα φεουδαρχικά της χαρακτηριστικά, καθώς την εξουσία ασκούσε ένα συμβούλιο που εκλεγόταν από τους επικεφαλής των οικογενειών.

Τι αξίζει να επισκεφτείτε:

Το ιστορικό κέντρο της Ανδόρας είναι από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη που μπορεί να δει κανείς στην Ανδόρα. Μέσα σε μικρό διάστημα βλέπεις τον ναό της πόλης, αλλά και πολλά σοκάκια με γραφικά μαγαζιά και σπίτια.

-Η πρωτεύουσα Ανδόρρα λα Βέγια είναι αρκετά θορυβώδης, με μεγάλες πολυκατοικίες και κίνηση στους δρόμους με περίπου 2000 καταστήματα. Η εικόνα είναι αρκετά βελτιωμένη όταν το χιόνι «ντύνει» στα λευκά την πόλη, αν όμως απομακρυνθείτε σε μία από τις δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες θα συναντήσετε μια άλλη πόλη. Καθ’ οδόν λοιπόν προς την πρωτεύουσα Ανδόρα λα Βέλια (Andorra La Vella) και σε 40 λεπτά απόσταση από την Πας δε λα Κάσα, μπορεί να διακρίνει κανείς, στενούς δρόμους με φιδίσιες στροφές, ποτάμια με μικρούς καταρράκτες, γραφικά χωριουδάκια, παραδοσιακά σαλέ, ένα αρχιτεκτονικό πάντρεμα πέτρας και ξύλου, σε μια παλέτα αποχρώσεων του πράσινου της φύσης και των πορφυρών λουλουδιών που μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…