Ανασκόπηση 2022: Τα 5+5 καλύτερα videogames της χρονιάς-Β’ μέρος

Συντάκτης: Flowmagazine

Games που ξεχωρίσαμε σε μια χρονιά γεμάτη επιτυχίες! Στο Β’ μέρος του αφιερώματος τα πρώτα 5 φοβερά videogames της χρονιάς που έφυγε.

Τα 10 καλύτερα videogames του 2022: Elden Ring, Pentiment, God of War Ragnarök, The Stanley Parable: Ultra Deluxe, NORCO, Immortality, Tunic, Metal: Hellsinger, Return to Monkey Island και Mondays: A Sisyphean Typing Game. Ας δούμε αναλυτικά τα τελευταία 5 videogames.

Ανασκόπηση 2022: Τα 5+5 καλύτερα videogames της χρονιάς-Β’ μέρος

Immortality

To “Immortality” είναι το πιο πρόσφατο πόνημα ενός αφηγηματικού πειράματος που ξεκίνησε το 1999. Πειραματιστής, ο σεναριογράφος, designer και game director, Sam Barlow. Το 1999 έγραψε το βραβευμένο interactive fiction “Aisle”, μια ιστορία «μίας κίνησης». Στο “Aisle”, το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από κείμενο, ο πρωταγωνιστής βρίσκεται σε ένα σουπερμάρκετ. Μια κοπέλα σπρώχνει το καρότσι της μπροστά του, όταν κάτι νιόκι του τραβούν την προσοχή. Το πώς θα συνεχίσει η ιστορία εξαρτάται από το τι θα γράψει ο παίκτης. «Δες τα νιόκι», «μίλα στην κοπέλα», «ούρλιαξε», «ξάπλωσε στο πάτωμα», μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα σωρό εντολές, αλλά ποτέ περισσότερες από μία. Κάθε φορά, βλέπουμε και μια διαφορετική κατάληξη της σύντομης ιστορίας κι έτσι, μία κίνηση τη φορά, ξετυλίγουμε το μυστήριο. Το ενδιαφέρον έγκειται στο πώς ο παίκτης, με τις δράσεις που επιλέγει και καθώς συνθέτει στοιχεία, προσπαθεί να βρει τον τρόπο να επικοινωνήσει στο παιχνίδι, ότι τα έχει εντοπίσει τα στοιχεία αυτά. Με το “Her Story” (2015), το “Telling Lies” (2019) και φέτος το “Immortality”, ο Barlow εξερευνά, αναπτύσσει και διαφοροποιεί αυτό το βασικό concept, σε μια υβριδική μορφή που συνδυάζει videogames και κινηματογράφο. Η Marissa Marcel (Manon Gage) – επινοημένη χαρακτήρας – είχε πρωταγωνιστήσει σε τρεις ταινίες, το 1968, το 1970 και το 1999, που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Η Marcel έκτοτε εξαφανίστηκε. Στο “Immortality”, χειριζόμαστε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής, παρόμοιο με παλιά μηχανή μοντάζ, που έχει δημιουργηθεί με σκοπό να απαθανατίσει το έργο της μυστηριώδους ηθοποιού. Το υλικό ξεκινά με ένα κλιπ από μία από τις τρεις ταινίες και μας δίνει τη δυνατότητα να το «παγώσουμε»  και να κάνουμε κλικ σε ένα άτομο ή ένα αντικείμενο που μας ενδιαφέρει. Όταν το κάνουμε, το παιχνίδι μας μεταφέρει σε ένα άλλο κλιπ, όπου εμφανίζεται αυτό στο οποίο κάναμε κλικ. Τι συνέβη, τελικά, στη Marissa Marcel;

Ανασκόπηση 2022: Τα 5+5 καλύτερα videogames της χρονιάς-Β’ μέρος

Tunic

Εμφανώς εμπνευσμένο από το Zelda, το “Tunic” τιμάει το πνεύμα της περιπέτειας με νέους και παλιούς τρόπους. Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή του “Tunic”, είναι το πόσα αποκρύπτει. Από απλές οδηγίες χειρισμού, μέχρι περιγραφές αντικειμένων και πινακίδες τοπωνυμίων, πληθώρα πολύτιμων πληροφοριών είναι κρυμμένη, όχι πίσω από ένα κυριολεκτικό φράγμα, αλλά από ένα γλωσσικό. Τα κείμενα του “Tunic” είναι, συχνά, γραμμένα σε μια επινοημένη γλώσσα, την οποία θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε για να κατανοήσουμε πλήρως τον κόσμο του. Φυσικά, δε λείπουν και τα προαναφερθέντα κυριολεκτικά εμπόδια. Παρά το χαριτωμένο παρουσιαστικό του, το “Tunic” έχει να προσφέρει μπόλικη πρόκληση στη μάχη και την επίλυση των γρίφων του. Μηχανικά, περιγράφεται ως μίξη Zelda και Dark Souls, με τα γλωσσικά του μυστήρια να μας παραπέμπουν στο Fez. Εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι το Tunic αναπτύχθηκε από έναν και μόνο developer, ονόματι by Andrew Shouldice.

Ανασκόπηση 2022: Τα 5+5 καλύτερα videogames της χρονιάς-Β’ μέρος

Metal: Hellsinger

Στο “Metal: Hellsinger”, το “Doom” και το “Guitar Hero” συναντιούνται σε ένα… παραδεισένιο πάντρεμα ειδών. «Εν μέρει άνθρωπος, εν μέρει δαίμονας, με εμμονή για εκδίκηση. Γίνετε ο Άγνωστος και πολεμήστε μέσα από τις πιο άγριες περιοχές της Κόλασης. Καταστρέψτε τις ορδές των δαιμόνων και τους ηγέτες τους για να ετοιμαστείτε για μια επική αναμέτρηση με την ίδια την Κόκκινη Δικαστή. Κάθε θρύλος έχει ένα τραγούδι. Και το δικό σου είναι μέταλλο, εκδίκηση και καταστροφή.» Το “Metal: Hellsinger” είναι ένα First Person Shooter ρυθμού, όπου η μουσική και η καταστροφή που προκαλείτε αυξάνεται όσο καταφέρνετε να πυροβολείτε on beat. Το “Metal: Hellsinger” δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανάπτυξης με μεγάλη εμπειρία στα FPS, καθώς είναι το passion project του David Goldfarb, Game Director στο Payday 2 και Lead Designer στα Battlefield 3 και Battlefield: Bad Company 2.


Διαβάστε Επίσης: Videogames: Η σωστή χρήση κάνει την διαφορά! Η αλόγιστη όμως…


Ανασκόπηση 2022: Τα 5+5 καλύτερα videogames της χρονιάς-Β’ μέρος

Return to Monkey Island

H επιστροφή στο Monkey Island ήταν θριαμβευτική. Όταν, όμως, ο Ron Gilbert ανακοίνωσε το “Return to Monkey Island” από το πουθενά. Τον Μάιο του 2022, μετά τη δημοσίευση ενός σύντομου τρέιλερ και μερικών στιγμιότυπων οθόνης του “Return to Monkey Island”, οι αντιδράσεις στην επιστροφή της θρυλικής Point & Click σειράς, ήταν μικτές. Αρκετοί κριτίκαραν τη νέα κατεύθυνση του καλλιτεχνικού στιλ, ενός πιο γεωμετρικού στιλ που απομακρύνθηκε από το pixel art. Ως συνήθως, όμως, ήταν μια ιδιαίτερα θορυβώδης μειονότητα, καθώς ο ενθουσιασμός για τον ερχομό του “Return to Monkey Island” ήταν διάσπαρτος μεταξύ σκληροπυρηνικών fans και όχι μόνο. Το “Return to Monkey Island” έλαβε λαμπρές κριτικές και απέδειξε πως οι Gilbert και Grossman «το είχαν» ακόμα και το είχαν με το κιλό. Με το οξυδερκές, ζωηρό κωμικό της γράψιμο και το αξεπέραστα ευφάνταστο design της, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το σύγχρονο gaming τοπίο, ούτε κι από το παρελθόν της ίδιας της σειράς.

Ανασκόπηση 2022: Τα 5+5 καλύτερα videogames της χρονιάς-Β’ μέρος

Mondays: A Sisyphean Typing Game

Μ’ αρέσει να περιλαμβάνω στις λίστες μου και games που είναι εξαιρετικά απίθανο να παίξετε. Τα «καλύτερα» games της χρονιάς μπορεί φτάνουν στη μιντιακή επιφάνεια του συλλογικού μας συνειδητού, αλλά ακόμα και τα πιο ανεξάρτητα από αυτά, είναι συνήθως αρκετά ακριβές παραγωγές. Ακόμα και το “Tunic”, δημιουργημένο από ένα άτομο, είχε εκδότρια τη Finji, για να φτάσει τον πήχη της ποσότητας και της ποιότητας που απαιτεί η σύγχρονη αγορά. Τα πιο ανεξάρτητα των ανεξάρτητων, σε DIY επίπεδο παραγωγής, ελάχιστα φορές φιλοξενούνται στις οθόνες μας. Το “Mondays: A Sisyphean Typing Game” είναι μέρος μιας συλλογής παιχνιδιών επηρεασμένων από τον (φιλοσοφικό) παραλογισμό, είναι πανέξυπνο και ξεκαρδιστικό. Θα το βρείτε στο itch.io, ένα ψηφιακό κατάστημα αφοσιωμένο στις πιο indie δημιουργίες, όπου διατίθεται δωρεάν.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…