Αναπνεύστε… οξυγόνο! 3 προτάσεις εκδρομών στη φύση

Συντάκτης: Flowmagazine

Αν μη τι άλλο, με πανδημίες, πολέμους και ακρίβεια, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ξεφύγουμε λίγο απ’ όλα, να βρεθούμε στη φύση, να εισπνεύσουμε λίγο οξυγόνο και να καθαρίσουμε το μυαλό μας από όλες τις σκέψεις της καθημερινότητας που μας βαραίνουν. Ευτυχώς, οι επιλογές είναι πολλές, γι΄ αυτό διαλέξαμε 3 αγαπημένες πράσινες για φουλ φόρτιση, αναλόγως με το πόσο μακριά ή κοντά θέλετε να πάτε.

Στο παραμυθένιο δάσος Φολόης, 4,5 ώρες από την Αθήνα

Θα χρειαστεί να διασχίσετε πάνω από 250 χιλιόμετρα μέχρι να βρεθείτε στον νομό Ηλείας της Πελοποννήσου και να ανακαλύψετε το υπέροχο δάσος Φολόης σε υψόμετρο κάτι λιγότερο από 700 μέτρα, σε μια εκπληκτική, παραμυθένια εκδρομή που πραγματικά για λίγες ώρες θα «σβήσει» τα πάντα. Φανταστείτε ένα τοπίο γεμάτο βελανιδιές, με τους ποταμούς Ερύμανθο και Ηλειακό να συνθέτουν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό σκηνικό σε μια προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000, όπου σας περιμένουν πολλά μονοπάτια για πεζοπορία ή ποδήλατο. Σας προτείνουμε να επιλέξετε μια από τις πιο όμορφες διαδρομές, που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο που θα συναντήσετε στην είσοδο του δάσους, με κατεύθυνση προς το φαράγγι του Ερύμανθου, όπου θα δείτε πολλά γεφυράκια, νερόμυλους, σπηλιές και φυσικά πράσινο, που όσο κι αν μοιάζουν στη φαντασία σας, δεν είναι φανταστικά.

Στην κεφάτη Παύλιανη, 2,5 ώρες από την Αθήνα

Η Παύλιανη φημίζεται ως το χωριό με την έντονη προσωπικότητα, όπου σε κάθε γωνιά της υπάρχουν σκίτσα και ζωγραφιές με χιουμοριστικά και μη μηνύματα της Μαρίας Λιάγκα με καταγωγή από εκεί, που της δίνουν έναν ιδιαίτερο χιουμοριστικό χαρακτήρα και σε κάνουν να θέλεις να την ανακαλύψεις σπιθαμή προς σπιθαμή. Πέρα, όμως, από την προσωπικότητά της, η Παύλιανη φημίζεται και για την τοποθεσία της, «φωλιασμένη» μέσα σε ένα πυκνό ελατοδάσος, στις πλαγιές της Οίτης να ατενίζει τον ορίζοντα σε κάτι παραπάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο. Το ψυχαγωγικό πάρκο της «κρυμμένο» μέσα στο δάσος είναι ό,τι πρέπει για να πάρετε τον αέρα σας αν είστε πιο δραστήριοι, να περιηγηθείτε στα μονοπάτια της Οίτης, κάνοντας πεζοπορία ή απλώς τη βόλτα σας.

Στον καταρράκτη Ραπεντώσας, 40 λεπτά από την Αθήνα

Έχετε περιορισμένο χρόνο και δεν θέλετε να βγείτε εκτός Αττικής; Η βενζίνη στα ύψη σας αποθαρρύνει από μακρινές διαδρομές; Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι δεν έχετε επιλογές. Εκτός από τις κλασικές επιλογές της Πάρνηθας και του Υμηττού, μια πιο ιδιαίτερη είναι ο καταρράκτης της Ραπεντώσας προς τον Διόνυσο, όπου σας περιμένει μια μικρή πεζοπορική διαδρομή που θα σας οδηγήσει στο απόλυτο φυσικό τοπίο. Ο καταρράκτης αυτός, που δεν τον γνωρίζουν πολλοί κάτοικοι της πόλης, βρίσκεται στις παρυφές της Πεντέλης, τροφοδοτείται από το ομώνυμο ρέμα και η δασική περιοχή στην οποία βρίσκεται, μοιάζει με όαση «πνιγμένη» στα πλατάνια και τις λεύκες. Το καλό είναι επίσης ότι η διαδρομή είναι μικρή, που σημαίνει ότι αν απλά θέλετε να πάρετε μια ανάσα και έπειτα να επιστρέψετε στο σπίτι, γεμίστε ένα μικρό backpack με νερό και σνακ και οργανώστε το. Η πιο σύντομη και εύκολη χιλιομετρική απόσταση είναι περίπου 3 χιλιόμετρα από την κοιλάδα της Ντάρδιζας. Αν ωστόσο θέλετε να ανεβάσετε βαθμό δυσκολίας, μπορείτε να πεζοπορήσετε από το τέρμα Ραπεντώσας για κάτι λιγότερο από 5 χιλιόμετρα, με επιστροφή ανηφορική.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…